Limited şirket, anonim şirketlere göre daha az ortaklı bir şirket yapısına sahiptir. Limited şirket- te ortakların sayısı en az bir, en fazla elli olmalıdır (TTK m. 573-574). TTK m. 573/I gereğince, limited şirket ancak “bir veya daha çok” gerçek veya tüzel kişi tarafından kurulabilir.
Limited şirketler sermaye şirketleridir. Bir kişi veya en fazla 50 kişi ile kurulur. Ortak sayısı 20 kişiden fazla ise denetçi bulunması zorunludur. Limited şirket sermayesi en az 10.000TL olmalıdır.
Ortaklar Bakımından Farklar
En az 1 kişi ile kurulur, üst sınır yoktur. En az 1 en fazla 50 kişi ortak olabilir. Ortak sayısı 250'yi geçerse hisseler halka arz edilir.
Diğer kanunların öngörülmesine izin verdiği tamamlayıcı nitelikteki şirket sözleşmesi hükümleri, o kanuna özgülenmiş olarak hüküm doğururlar. MADDE 580 - (1)Limited şirketin esas sermayesi en az 50.000- Türk Lirasıdır. (2) Bu maddede yazılı en az tutar, Cumhurbaşkanı kararı ile on katına kadar artırılabilir.
Limited şirket, ticaret siciline tescil ile tüzel kişilik kazanır (TTK m.588/1). Limited şirketin kuruluş işlemlerinin tamamlanmasıyla ve şirketin ticaret siciline tescil edilmesiyle birlikte, ortaklık sıfatı da kazanılmış olur.
İlgili 19 soru bulundu
Limited şirket, gerçek ya da tüzel kişilerce kuruluyor. Şirketin ortak sayısı; en az 1, en fazla 50 kişi olabiliyor. Bu tip şirketler, daha sonrasında 1 ortak kalması ile tek ortaklı bir yapıya sahip olabiliyor.
Limited şirkette payını yatırımcıya satıp devretmek isteyen ortak bu işlemini noterde yapmak zorundadır. Anonim şirkette ise ortak notere gitmeden, herhangi bir noter harcı ödemeden, payını satıp devredebilir. Dolayısıyla, anonim şirkette hisse satışı ve devri limited şirkete göre çok daha kolay ve masrafsızdır.
Oysaki kuruluş işlemleri için muhasebeci zorunluluğu bulunmuyor, tüm işlemleri firma sahibi bizzat kendisi yapabilir. Zaten muhasebeciler de vekaletname olmadan bu işleri yapamıyor. Ticaret siciline, vergi dairesine ve diğer kurumlara gerekli başvuruları ya firma yetkilisi ya da vekaleti olan birisi yapabilir.
Kanunen yasak olmayan her türlü ekonomik amaç ve konu için kurulabilen limited şirketler, yalnızca sigortacılık ve bankacılık alanlarında faaliyet gösteremezler. Limited şirketlerde 50'den fazla ortak sayısı olamayacağı gibi, tek ortaklı şirket de kurulabilir.
Evet. Ev adresini iş adresi olarak gösterebilmek için mutlaka şahıs şirketi olmak gerekir. Anonim ve limited şirketler bünyesine giren firmaların kendilerine ait resmi bir iş yeri adresi olmalıdır. Bu adres ev adresi ile aynı olmamalıdır.
Limited şirketlerde ortak sayısı en az 1, en fazla 50 dir. Anonim şirketlerde ortak sayısı en az 1, en fazla 500 hissedar olabilir. 500 üzeri hissedarın varlığı, halka açık şirket olma ile mümkün olabilmektedir. Tabi özel izin ile kurulan şirketler için ilgili mevzuatta yer alan sınırlamalar geçerlidir.
AŞ'lerin kurulabilmesi için asgari sermaye miktarı 50.000.TL'dir. LTD Şirketlerin kurulabilmesi için asgari sermaye miktarı 10.000.TL'dir. AŞ'ler, her yılın Mart ayı sonuna kadar, genel kurullarını yapmak ve bu genel kurullarda bakanlık komiseri bulundurmak zorundandırlar.
Limited şirkette en az 10 bin TL sermaye gerekirken, anonim şirkette 50 bin TL sermayenin olması zorunludur. Anonim şirketi ortaklarının borç konusunda bir sorumluluğu bulunmaz. Limited şirket ortakları ise, taahhüt ettikleri pay oranı kadar vergi borcuna tabi tutulur.
Limited şirketi kurmak için en az 10.000 TL sermaye gereklidir. 10.000 TL'nin altında sermayesi olan kişiler limited şirket kuramaz. Limited şirketin bünyesinde bulunan her pay, ortakların ortaklık hakkını göstermek amacıyla eşit paylara ya da belirli paylara bölünmelidir.
Şirket ortaklarının şirketten maaş almalarına yönelik yasal bir hakları bulunmamaktadır.
Netice itibariyle, uygulamada bilinenin aksine, holding şirket kuruluşu için, önce beş tane şirket kurmak sonra da bunları bağlı şirket olarak tek bir çatı altında toplamak gibi bir zorunluluk bulunmadığı gibi, holding şirket kuruluşu için en az beş kurucunun ya da ortağın bulunması da şart değildir.
Her ay Katma Değer Vergisi beyannamesi, 3 ayda bir Kurum Geçici Vergisi beyannamesi verilir. Limited şirketler kar payı dağırıtken bu pay üstünden %15 Gelir Vergisi stopajı yapıp beyannamelerde maktu damga vergisi öder.
Limited şirketin sona ermesi, infisah ve feshi kapsar. İnfisah, yasada veya şirket sözleşmesinde öngörülen sebeplerden birinin gerçekleşmesi ile herhangi bir karar alınmasına veya ihbarda bulunulmasına gerek olmaksızın limited şirketin kendiliğinden sona ermesidir.
Limited şirket ortakları kural olarak yalnızca limited şirkete karşı sorumludur. Bu sorumluluk, ortakların şirkete getirmeyi taahhüt ettikleri sermaye payı borcundan ve eğer anasözleşmede öngörülmüşse ek ödeme ve yan edim yükümlülüklerinden doğar.
Şahıs Şirketi ya da Limited Şirketini kurdunuz. Peki vergilendirmeniz nasıl olacak? Şahıs şirketi de olsanız Limited şirket de olsanız kestiğiniz her faturada işin türüne göre %1, %10 veya %20 KDV ödemek zorundasınız.
2024 Yılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Asgari Ücret Tarifesine göre, defter tutma bedeli 285 lira ile 6 bin 497 lira arasında değişecek. Kuruluş işlemlerine yönelik çalışmalar için 8 bin 82 liraya, değişiklikler için 8 bin 684 liraya kadar ödeme yapılabilecek.
– Şirket sahipleri ya da ortakları 1 Ekim 2008 tarihinden sonra kendi şirketlerinde SSK'lı olamıyorlar. – Bağ-Kur'lu şirket sahipleri sonradan kendilerini SSK'lı gösterirlerse, Bağ-Kur sigortalılığı son bulmadan yeni bir sigortalılık başlamayacağından SKK'lılığı iptal edilecek.
Kişisel emek, ticari itibar ve vadesi gelmemiş alacaklar limited şirket kurulumunda esas sermaye olarak konulamaz. Çünkü bunların muhasebesi yapılamaz ve başkalarına devri mümkün değildir. Sermaye payları nakit ya da ayni olarak taahhüt edilebilir.
Ticaret unvanı işletme sahibini (taciri), diğer tacirlerden ayırt etmeye yarayan addır. Bir sınai mülkiyet hakkıdır. Kanuna göre her tacir, işletme merkezinin bulunduğu yer ticaret siciline ticaret unvanını işletmenin açıldığı tarihten itibaren 15 gün içerisinde tescil etmek zorundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri