Limon Ayvası; Piyasalarda aranan bir çeşittir. Meyveler toparlak, sap tarafına doğru uzunca, kabuk limon sarısı renginde, havlı, kalın ve sert, eti; sarımtırak, gevrek, bol sulu ve mayhoştur. Eylül sonlarında olgunlaşan meyveler Aralık ayına kadar saklanabilir.
Türkiye'nin en güzel ayvası Eşme'de yetişiyor. 'Limon ayvası', kısmen de 'ekmek ayvası' olarak tabir edilen Eşme ayvası, dünyanın 11 ülkesine ihraç edilecek. Üretimin yüzde 60'ı ihraç ediliyor, yüzde 40'ı iç piyasada tüketiliyor. Bölgemiz ve belediyemiz tarafından çok önemsenen bir meyve."
Eşme :Ülkemizdeki kapama ayva bahçelerinin büyük kısmı bu çeşit ile kurulmuştur. Bazı bölgelerde renginden dolayı limon ayvası olarakta isimlendirilir. Meyveleri yuvarlak, sapa doğru biraz uzunca, bol sulu ve mayhoş tatlıdır. Meyveler eylül sonu ekim başında hasat edilir.
Esas tipi teşkil eden Ekmek ayvaları sofra ve sanayide kullanıma uygundur. Meyveler; iri ve gösterişli, sap tarafı dar, karın kısmı geniş, kabuk sarı renkte, üzeri hafif havlı, kalın, meyve eti; gevrek sulu ve mayhoştur. Marmara bölgesinde Eylül sonlarında hasat edilir Meyveler 5-6 ay kadar saklanabilir.
Eşme ayva çeşidinin meyveleri yuvarlak, orta-iri, iri, yuvarlak geniş karınlı, sapa doğru biraz uzunca ve daralır. Meyve çiçek ucuna doğru kesik gibi görünür. Meyve sarımsı limon renginde, eti gevrek, hafif kumlu, bol sulu ve mayhoş olup, boğucu değildir.
İlgili 21 soru bulundu
ayvalar şimdiye kadar daha çok meyve şekli dikkate alınarak iki gruba ayrılmıştır. Bizim ayva çeşitlerimizin çoğu, Limon, Demir, Ekmek ve Bardak ayvalar bu ikinci gruba girer. Bardak Ayvası; özellikle Kocaeli bölgesinde yetiştirilen bir çeşittir. Bağlar arasında bu ayvaya kirazlar ile birlikte rastlanır.
Eşme Ayvası - Kocaeli
Eşme'de üretilen ve adıyla anılan Eşme Ayvası yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da aranan bir meyvedir. Eşme Ayvası, orta-iri, iri, yuvarlak geniş karınlı, sapa doğru daralır. Eti gevrek, sulu, mayhoş ve boğucu değildir.
Ekmek Ayvası: Kabukları çok ince olmayan, iri meyveli, sulu ve mayhoş bir ayvadır.Kocaeli sınırlarında çok sık yetişmektedir. Hasat için eylül sonu beklenmelidir.
Eşme ayvası Marmara Bölgesi'ne has bir ayva türüdür. Sulu ve mayhoş olan lezzeti ile ülkemizde en çok rastlanılan ayva çeşidinden biridir.
Erken ilkbaharda mart-nisan aylarında yapraklanmadan önce çiçek açar. Yenebilen minik ayvaya benzer ve sarı yeşil renkli, güzel kokulu meyveleri vardır. Ayrıca özellikle yurtdışında çiçek aranjmanlarında da kullanılmaktadır.
Sakarya ilinin Geyve ilçesinde yetişen ayvanın üç çeşidi bulunmaktadır. Bunlar; Eşme, Ekmek ve Limon çeşitleri olup, bu üç çeşit de Geyve Ayvası olarak bilinirliğe ve üne sahiptir.
İçinin kremsi olmasıyla bilinen meyve soğuk servis edilir ve kaşıkla ynir. Muz, ananas gibi diğer tropikal meyvelere benzer bir tada sahiptir. Lif, vitamin ve mineraller açısından zengin olan bu eşsiz meyve, bağışıklığı artırabilir, iltihapla savaşabilir ve göz ve kalp sağlığının da korunmasına yardımcı olur.
Ağaç verimleri ise yıl ve çeĢitlere göre, sırasıyla 0,250 – 11,258 kg/ağaç (EĢme); 0,480 – 9,296 kg/ağaç (Limon) olarak belirlenmiĢtir. Güney bölgelerine ve Kuzey Afrika‟ya kadar geniĢler.
AYVANIN ANAVATANI VE YAYILIŞ ALANLARI
- Anavatanı İran'ın kuzeyi, Türkmenistan ve Kafkasya'dır (Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya Federasyonu'dur-Dağıstan, Çeçenya vb.).
Türkiye ayva üretiminde Sakarya önemli bir yere sahip olup, İlimizde özellikle Geyve ve Pamukova havzasında ayva yetiştiriciliği ön plana çıkmaktadır.
Ayva ağacını çekirdekten yetiştirmek her ne kadar zor olsa da siz, evde afiyetle yediğiniz ayvaların içinden çıkan ayva çekirdeklerini ziyan etmek istemiyorsanız onları çimlendirerek işe koyulabilirsiniz.
Anadolu'dan Yunanistan'a oradan da Avrupa'ya ve tüm dünyaya yayılan ayvanın neden metal kesici aletler ile kesilmemesi gerektiği konusunda uyarılar yaptı. Bunun sebebinin ise metal kesici aletlerin içerdiği brenthill maddesi ayvada bulunan pektin ve organik asit maddelerinin özelliğini bitirmesidir.
Marketlerde ya da manav tezgahlarında genellikle eşme, limon ve ekmek ayvası gibi türlere denk gelirsiniz. Bu türlerden özellikle eşme ayvası sulu ve mayhoş bir lezzeti oluşuyla reçel yapımına uygun.
Ayva Reçeli Tarifi İçin Malzemeler
örnek: bir kilo ayvaya 500 gram toz şeker konulabilir karanfilde üç beş tane olabilir.
Ayva üretiminin yüzde 60'a yakını Geyve'de yapılıyor
Geyve Ziraat Odası Başkanı Süleyman Pınar, AA muhabirine, Geyve'yi "ayvanın başkenti" ilan ettiklerini söyledi.
Genellikle iri yapıya sahip olup, sulu, mayhoş ve tatlı bir tadı bulunur. Ayva üretimi ülkemizin her bölgesinde gerçekleşmektedir ve çok verimli bir meyvedir. Ancak özellikle Marmara ve Ege bölgesinde sıklıkla üretilmektedir.
Ankara iklimi, ayva fidanı yetiştirmek için uygundur. Karasal iklim için uygun olan ayva türleri içinde, bodur anaçlı ya da yarı bodur fidan türleri tercih edilebilir. Ankara'da hangi ayva fidanı türleri yetişir dendiğinde yanıt olarak limon ayvası, ekmek ayvası ve eşme ayvası verilebilir.
Dikilen Ayva Fidanı Ne zaman Meyve Verir? Uygun koşullar altında dikilen bir yabani ayva anacına aşılı bir ayva fidanından 2-3 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 5. Yıldan sonra olmaktadır.Yarı bodur ve bodur anaçlı ayva fidanlarında ise bu süre daha erkendir.
Dünya ayva dikili alanları son beş sezonda %13,6 oranında artarak 2019/20 sezonunda 93.699 ha'a ulaşmıştır. Çin dünyadaki ayva dikili alanlarından %55,2 pay alarak ilk sırada yer alırken, İran %7,7 ile ikinci, Türkiye %7,6 ile üçüncü sırada yer almaktadır.
Ayva: Ayva sapsarı olmalı ve kokusunu dışarı vermeli. Ayvayı koklayarak da seçebilirsiniz. Armut: Armutun iyisi sert olan ve rengi tam sarıdır. Çilek: Çileğin kalitelisi görünümü düzgün olandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri