Renk sözü veya renklerden birinin adıyla kurulmuş isim tamlaması yapısındaki renk adları ayrı yazılır: bal rengi, duman rengi, gümüş rengi, portakal rengi, saman rengi; ateş kırmızısı, boncuk mavisi, çivit mavisi, gece mavisi, limon sarısı, safra yeşili, süt kırı vb.
LİMON SARISI NASIL YAZILIR? TYT sınavında "limon sarısı" tamlaması yazım yanlışlarıyla ilgili sorunun seçenekleri arasında yer alıyordu. Adayların merak ettiği bu ifadenin doğru yazılışı "limon sarısı" şeklindedir, bu tamlama ayrı yazılır.
Yeşil renkli, sivri, taze olan biberler ya da dolma biberler yeşilbiber olarak adlandırılır. Türk Dil Kurumu bu birleşik türde olan bu kelimenin doğru yazımının ayrı olduğunu belirtmektedir. Geçmişte bitişik şekilde yazılan yeşil biber kelimesi yeni basım Türkçe Sözlük'e (2023) göre ayrı yazılmaya başlanmıştır.
Renk adları: baklaçiçeği, balköpüğü, camgöbeği, devetüyü, fildişi, gülkurusu, kavuniçi, narçiçeği, ördekbaşı, ördekgagası, tavşanağzı, tavşankanı, turnagözü, vapurdumanı, vişneçürüğü, yavruağzı vb.
sea-green s.
İlgili 37 soru bulundu
İşlenen örnekler arasında birer belirtisiz ad tamlaması yapısında camgöbeği, gülkurusu, kavuniçi, vişneçürüğü, yavruağzı gibi renk adları ise ilgi çekici bu- luşlar olup ayrı bir grup oluşturmaktadır. Renk kelimesinin kullanılmadığı bu tür örneklerde ikinci kelime gerçek anlamından uzaklaştığı için bitişik yazılır.
Renk sözü veya renklerden birinin adıyla kurulmuş isim tamlaması yapısındaki renk adları ayrı yazılır: bal rengi, duman rengi, gümüş rengi, portakal rengi, saman rengi; ateş kırmızısı, boncuk mavisi, çivit mavisi, gece mavisi, limon sarısı, safra yeşili, süt kırı vb.
2.3.1.3.
Yazım Kılavuzu (TDK 2012: 19), vişneçürüğü, balköpüğü gibi her iki sözcüğün anlam değişimine uğradığı bileşiklerin bitişik yazılması gerektiğini söylerken renk sözcüğü veya renklerden birinin adıyla kurulmuş isim tamlaması yapısındaki renk adları ayrı yazılır kuralını getirmektedir: bal rengi, gece mavisi.
Bu kelime genellikle güleryüz şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı güler yüz şeklinde olmalıdır.
Bu bir yazım yanlışıdır. Çiğ köfte kelimesi ayrı yazılır.
TDK'ya göre TDK'ye göre "yeşilzeytin"in bitişik, "siyah zeytin" ayrı yazılıyor. YEŞİLZEYTİN Mİ, YEŞİL ZEYTİN Mİ? TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda yeşilzeytin'in birleşik yazıldığını görüyoruz. Bunun sebebi ise, zeytinin salamura edilmiş yeşil renkli türüdür.
“Kuru soğan” ayrı, “yeşilsoğan” bitişik yazılır.
TDK'ya göre sivrisinek sözcüğü, birleşik yazılması gereken kelime grupları arasındadır.
4. Renk sözü veya renklerden birinin adıyla kurulmuş isim tamlaması yapısındaki renk adları ayrı yazılır: bal rengi, duman rengi, gümüş rengi, portakal rengi, saman rengi; ateş kırmızısı, boncuk mavisi, çivit mavisi, gece mavisi, limon sarısı, safra yeşili, süt kırı vb. 5.
yeşilzeytin bitişik siyah zeytin ayrı yazılır.
Kelime birçok kişi tarafından ayrı yazılsa da aslında doğru olanı birleşik olarak yazmaktır. Türk Dil Kurumu da bu karışıklığa bir son vermiş ve kelimenin doğru yazımının birleşik olarak yazılması gerektiğini vurgulamaktadır. Kelimenin doğru yazılmış halı "kuruyemiş" şeklinde yazılmış olanıdır.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Her ne kadar dilimizde bazı birleşik kelimeler bulunsa da hoşça kal aslında onlardan biri değildir. Türk Dil Kurumu'nun (TDK) belirttiği üzere bu kelime grubunun, "hoşça kal" olarak ayrı yazılması gerekir. Aşağıda ise yanlış kullanımına dair örnekler paylaşılmıştır.
Bu kelimenin doğru şekilde yazımı, 'Hoşsohbet' üzerinden bitişik olarak ele alınır. Güzel ve tatlı konuşan, aynı zamanda konuşması sıkmayan kişiler için hoşsohbet denmektedir.
Yeşil çay, Camellia sinensis yapraklarından elde edilen çay.
Bu kılavuzda kelimelerin doğru yazılış biçimleri yer alıyor. Ülkemizde en çok araştırılan ve yazılışı en çok merak edilen kelimelerden birisi de “gözyaşı” kelimesidir. Dilimizde bu kelime bitişik bir şekilde “gözyaşı” şeklinde yazılır. Bu kelimeyi “göz yaşı” şeklinde ayrı yazmak doğru değildir.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Kırmızı...Aşkın ve arzunun rengidir. Mutluluğu temsil eder ve kişinin iştahını açar. En uyarıcı renk olarak kabul edildiği için insanların üzerinde canlandırıcı, kışkırtıcı ve heyecan verici bir etki yaratır.
Sıklıkla renksiz olarak tanımlanmasına rağmen kızıl dalga boylarında ışığı hafifçe emmesi nedeniyle mavi bir renge sahiptir.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri