İdrar yolları enfeksiyonlarının hızlı iyileşmesinde etkindir. İçerdiği fosfor nedeniyle kemik sağlığının korunmasına da katı sağlayan limon, kemik erimesini önler.
Kalsiyum, demir ve selenyum gibi temel mineralleri içeren limonlu su kemikleri güçlendirir, böbrek fonksiyonlarını düzenler ve vücudumuzdaki pek çok organın çalışma sistemini iyileştirir.
Limonda bulunan sitrik asit, yiyeceklerdeki kalsiyum ve magnezyumun emilimini artırır7.
Yumurta kabuğu kalsiyumu ve D3 vitamini takviyesiyle yapılan çalışmalarda kemik yoğunluğu ölçümlerinde artışlar gözlemlenmiştir. Bu nedenle de osteoporoz (kemik erimesi hastalığı ) riskini azaltmaya yardımcı, iyi bir kalsiyum kaynağı olarak güvenli bir şekilde günlük beslenmeye eklenebilir.
Kalsiyum ve D vitamini alımı çok önemli
Kemik erimesi tedavisinde en önemli yöntem beslenme ve yaşam tarzı değişikliklerinin yapılmasıdır. Günlük 800-1200 mg kalsiyum alınmalı güneş ışığı ve diyetle yeterli D vitamini alımı sağlanmalıdır. Her gün en az 30 dakika boyunca düzenli fiziksel aktiviteler yapılmalıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Kemik erimesine iyi gelen besinler kalsiyum ve D vitamini açısından zengin besinlerdir. Bu besinler arasında süt, peynir, süt ürünleri, brokoli, yeşil yapraklı sebzeler, soya fasulyesi, fındık, sardalya-somon gibi balıklar, incir, portakal, mantar, yulaf ezmesi ve diğer tahıllar yer alır.
- Fazla sodyum (tuz) içeren besinlerden kaçınmak gerekir. Sodyumun fazla alınması idrarla kalsiyum kaybını azaltır. Bu nedenle turşu, konserve gibi aşırı tuz içeren yiyeceklerden kaçınmak gerekir. - Fazla yağlı beslenmemek gerekir.
Aynı zamanda eklem ağrılarını ve sertliğini hafifletmeye yardımcı olan kondroitin kollajen ve glukozamin açısından da zengin bir besin olan yumurta kabuğu, diş sağlığını korur ve kalsiyum içeriğiyle kemik erimesi olan kişiler için faydalıdır.
İncir, kalsiyum açısından en zengin bitkidir. İncir sirkesi de bağışıklık ve sindirim sistemine olan faydalarının yanısıra eklem ve kemikler için en yararlı sirkedir. Özellikle dizlerdeki sıvı kaybı ve kemik erimesinde çok büyük faydalar sağlar.
Vücut ağırlığını taşıyarak yapılan düzenli yürüyüş, jogging, bisiklet gibi egzersizler ve güçlendirme egzersizleri sonucu kemik yoğunluğunda artış kaydedilebilir. Yeterli D-vitamini ve kalsiyum desteği osteoporozdan hem korunmak için hem de tedavisi için en önemli unsurlardan bir tanesini oluşturur.
C vitamini, vücuda eksik alındığından bağışıklık sistemi olumsuz anlamda etkilenir. Günlük olarak tüketilen limonlu su, bağışıklık sistemini güçlendirerek soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı koruyarak hastalıklara yakalanmayı engeller. Yaraların iyileşmesi ve vücudun gıdalardan demiri emmesine yardımcı olur.
Ortalama olarak, günlük 1 litre limonlu su tüketiminin faydalı olduğu gözlemlenmiştir. Tüketim miktarını aşırıya kaçmadan ve dengeli bir şekilde kendinize göre ayarlamak önemlidir. Çünkü, limon suyunun yüksek asit içeriği, aşırı tüketildiğinde mide sorunlarına neden olabilir.
Gece Limonlu Su İçmenin Faydaları
Yatarken ılık ya da sıcak limonlu su içmek gevşetici bir etki sağlar ve uykuya dalmayı kolaylaştırır. Soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklarda boğaz ağrısının ve burun akıntısının hafifletilmesinde etkilidir.
Böbrek, mide ve safra kesesi limonun en fazla zarar verebileceği organlardandır. Aynı zamanda vücutta kalsiyum emilimini azaltarak kemik yapısına da zarar verebilir. Bu da yaşlı yetişkinlerde sık görülen kemik erimesine neden olur.
Limon, içeriğindeki C vitamini sayesinde immün sistemini (bağışıklık sistemi) destekleyerek cilt sağlığını korurken aynı zamanda bağırsak sağlığı için çok önemlidir. Çok güçlü bir antibakteriyal olan pektin lifi içerir. Bu sayede sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlar.
Kalsiyum: Kemikler için lokomotiftir. Kalsiyum içeren besinler; süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagillerdir. A vitamini: Kemik gelişimine ve büyümesine katkısı oldukça fazladır.
En iyi kalsiyum kaynakları arasında; süt ürünleri, yapraklı yeşil sebzeler, bazı balıklar (sardalya ve somon), yulaf ezmesi ve diğer tahıllar, soya peyniri, lahana, yaz kabağı, yeşil fasulye, sarımsak, deniz sebzeleri ve portakal suyu gibi besinler bulunmaktadır.
Son araştırmalarda elde edilen klinik bulgular, papatya çayının kemik erimesi olarak da bilinen osteoporoz hastalığına karşı olumlu etkileri olduğunu gün yüzüne çıkarmıştır.
Kan Şekeri Seviyesini Düşürmeye Yardımcı Olabilir
Yapılan başka bir çalışma ise uyumadan önce içilen iki kaşık elma sirkesinin ertesi sabah ölçülen açlık şekerini %4 azalttığını belirtmektedir. Dolayısıyla gece yatarken sirkeli su içmek açlık şekeri seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir6.
Yılda bir kemik yoğunluğunuzu ölçtürün
Yapılan kontroller ve alınan önlemlerle doruk kemik yoğunluğu en uygun düzeyde tutularak Osteoporozdan korunmak mümkündür. Ayrıca çocukluktan döneminden itibaren yapılan aktif spor, yeterli derecede alınan D vitamini ve kalsiyum kemik erimesini önlemenin başlıca yollarındandır.
Osteoporoza bağlı kırık oluşumunun en yaygın görüldüğü kemikler ise el bilekleri, omurga ve kalçada bulunan kemiklerdir. Kemik erimesinin görülme sıklığı yaşla birlikte artar, aynı zamanda kadınlarda görülme olasılığı erkeklere oranla daha yüksektir.
Özellikle kemik ve kas gelişimine oldukça faydalı olan çiğ yumurta, iskelet sisteminin daha güçlü olmasına yardımcı olmaktadır. Bunların dışında çiğ yumurta düzenli olarak tüketildiğinde birçok hastalığa karşı bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
Bal, esas olarak antioksidan ve antiinflamatuar özellikleri nedeniyle, özellikle de onarıcı ve yapıcı etkilere neden olan polifenol içeriği sayesinde kemiği koruyabilir. Polifenol grubundan quercetin, kaempferol ve luteolin'in anti-osteoporotik (kemik erimesini önleyici) etkisi bilinmektedir.
Limonlu su, bol limonlu salata ve ev yapımı şekersiz limonata kemik sağlığınız için tercih edilebilir. Balık: Kemik erimesini önlemek için omega 3 açısından zengin olan yiyecekler tüketilmelidir. Omega 3 denildiğinde akıllara önce balık gelir. Balık tüketimi hem kalp sağlığını hem de kemik sağlığını destekler.
Kemik Sağlığını Korur
Ciddi bakır eksikliği, düşük kemik mineral yoğunluğu ve kemikleri kırılmalara karşı dayanıksız hale getiren osteoporoz (kemik erimesi) riskinin artmasıyla ilişkilidir. Ceviz iyi bir bakır kaynağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri