Bir fincan soğuk suya bir tatlı kaşığı kış çayı karışımından ekleyip, bir cezvede yaklaşık 4 veya 5 dakika kaynatabilir, ardından bu karışımı süzerek tüketebilirsiniz. Oldukça ferahlatıcı bir kokuya ve yumuşak bir içime sahip olan bu bitki çayını dilerseniz limon ve balla tatlandırarak da içebilirsiniz.
Kış çayı tarifleri hazırlanırken de çoğu bitki çayında olduğu gibi sıcak su içine malzemeler atılarak demleme yapılması uygundur. Genel olarak kaynamadan alınan su hazır kış çayı üzerine dökülerek en fazla 5-6 dakika sonra içilmelidir.
Demlenen kış çayı en fazla 15 dakika kaynatılmaktadır. Tarçın ve karanfil eklenmesi durumunda, kaynayana kadar ateşte kalması gerekmektedir. Diğer bitkilerin etkisini azalttığından, ıhlamur kış çayında tercih edilmemektedir. Güne enerjik bir şekilde başlamayı kolaylaştıran kış çayı, farklı tatlarıyla ilgi odağındadır.
Bir kişi için baş parmağınız büyüklüğünde bir parça taze zencefili soyup ince ince dilimleyin ya da rendeleyin. Üzerine ise kaynatıp bir süre beklettiğiniz bir bardak suyu ilave edin ve bir süre demlenmesini bekleyin. Ardından damak tadınıza göre içine bal ve limon suyu ilave edip afiyetle içebilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
3-5 dakika demlendikten sonra servis yapılır. Bir bardak için 1 yemek kaşığı (7 gr.) çay french press'e konulur.
Bir diğer hibiskus tarifinde ise bir litre kaynamış suyun içine 2 yemek kaşığı hibiskus kurusu eklenir ve yaklaşık 10-15 dakika demlenir. Demlenen çay oda sıcaklığında soğumaya bırakılır. Daha sonra buzdolabına alınır ve iyice soğutulur.
Yüksek oranda fenolik bileşikler içerdiğinden dolayı vücut üzerinde oldukça etkindir. Hibiskus çayı günde kaç defa içilir ve hibiskus çayı günde ne kadar içilmeli? Uzmanlar tarafından günde 2 fincanın üzerinde tüketimi önerilmemektedir.
Hekiminiz demire bağlı anemi tedavisi önermişse, hibiskus çayı veya kürü uygulamayın. Yaklaşık 150 ml (bir su bardağı) kaynamakta olan suya bir yemek kaşığı ilave edilir. Kısık ateşte üç dakika demlenir ve üçüncü dakikadan sonra ocağın altı kapatılarak ılıyıncaya kadar bekledilir. Ilıyınca süzülür.
Kış çayı oldukça kolay bir yöntemle demlenir. 1 fincan su ve 1 tatlı kaşığı kış çayı cezvenin içine atılır ve 3-4 dakika kadar kaynatılır. Kaynadıktan sonra süzerek tüketilebilir. Kış çayı gün içinde 2-3 fincana kadar tüketilebilir.
Yaz mevsiminde, kış ve bahar aylarından daha çok sıvı alınması gerekiyor. Hem ihtiyaç duyulan sıvıyı sağlıklı bir şekilde almak hem de bitkilerin faydalarından uzak kalmamak için uzmanlar bitki çaylarının yazın, soğuk olarak tüketilmesini öneriyor. Bitki çayları soğuk tüketildiğinde de faydasının eksilmiyor.
İlk sırayı kışın bir klasiği olan ıhlamura bıraktık. Hem mevsim geçişinde hem de tüm kış boyunca her zaman elinizin altında bulunması gereken bitkilerden biri kendisi. Balgam söktürücü, göğüs yumuşatıcı etkisiyle şifalı bir çayın temel malzemesi.
Kışın içi ısıtan bitki çayları ile bağışıklığı güçlendirmek ya da rahat bir uyku çekmek de mümkün.
Kış çayının çok sıcakken bal ile tatlandırılmaması gerektiğini belirten Yalvaç, “Kış çaylarında şeker kullanımını önermiyoruz. Doğada Stevia adı verilen bir tatlı ot bulunmaktadır. Vatandaşlar çaya tat veren bu bitkimizi aktarlarda rahatlıkla bulabilirler.”dedi.
Bu bitkinin bulunamaması takdirde kış çayına bal katılabileceğini ifade eden Yalvaç, “Yalnız dikkat edilmesi gereken balın çaya çok sıcakken katılmamasıdır. Yani çayın hafif soğumasını bekleyip, daha sonra çaya bal katmalıyız.”dedi. tarafından sağlanmaktadır.
Zayıflamaya Yardımcı Etkili Kış Çayı Tarifi
İçine birkaç damla limon sıkılarak tüketilir. Tarif içeriğine isteğe bağlı olarak çubuk tarçın eklenebilir.
Kış Çayı Kilo Verdirir Mi? Kış çayında kullanılan malzemelerin genel özellikleri arasında metabolizmayı hızlandırıcı bir etki olduğu dikkatinizi çekmiştir. Dolayısıyla doğrudan zayıflatma ya da kilo verdirme etkisi olmasa da diyet programlarınızda yardımcınız olacağından bahsedebiliriz.
Sakinleştirici etkiye sahiptir, stresi engelleyerek depresyonun tedavisinde önemli rol oynar. Ses tellerini güçlendirici etkiye sahip olan kış çayı soğuk algınlığı sonucu oluşan ses çatallaşmalarını düzeltme özelliği de bulunmaktadır.
KIŞ ÇAYI YAPIMI
Kaynayan 1 su bardağı suya birer tutam kekik, karanfil, zencefil, tarçın, papatya, ıhlamur ve havlıcan atılır ve 4 dakika kadar beklenir. Sonra çok sıcak olmadan ılık bir şekilde bu çayı tüketebilirsiniz. İbrahim Saraçoğlu, bu çayı günde 1 kez tok karna içmenizi öneriyor.
Siyah çay, koyu tadı ve uzun raf ömrü nedeniyle en popüler çay türlerinden biridir. Hem sıcak hem de soğuk olarak içilebilen siyah çay, yapılması en basit çaylardan biri olsa da, çayınızı sıcak suyla demlemek, lezzetli bir fincan çay demlemenin en hızlı yoludur.
Kış çayının aşırı bir şekilde demlenme süresi olması durumunda, acı bir tat alma durumu olabilmektedir. Doğru demleme tekniği ile yapılan kış çayı, ilaç etkisine sahiptir.
Yapılışı: Klor oranı düşük ve kaliteli içme suyu kaynatılmalıdır. Sonrasında çayını yapacağınız bitkinin yaprağı, kaynatıldıktan sonra en az 1 dakika dinlenmiş suya eklenir. Sonrasında 5-10 dakika çayın demlenmesi ile birlikte tüketilebilir.
Boğaz ağrısı ve öksürüğe karşı ıhlamur…
Ihlamur soğuk kış gecelerinde çok tercih edilen bitki çayları arasındadır. Ihlamur ağacının yaprakları güçlü antioksidanlardan flavonoid içermektedir. Bu nedenle soğuk algınlığı, nezle ve gribal enfeksiyonların tedavisinde etkilidir.
Ödem attıran bitkiler arasında da ada çayı, limon, ıhlamur, yeşil çay, anason, kantaron otu, rezene, nane limon ve biberiye vardır.
Koyu kırmızı rengiyle nar çiçeği olarak da anılan hibiskus çayı, tadından dolayı ekşi çay olarak da bilinir. Hibiskus çayı, kan basıncını ve tansiyonu dengeler, kolesterolü düşürür, idrar söktürür, sindirim sistemini rahatlatarak kabızlığı ve şişkinliği de giderir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri