İlkokul, ortaokul ve lise sonrası alınan diploma bir sonraki eğitim hayatı için gereklidir. Üniversite kayıtlarında da bu belge istenmektedir. Lise Diplomasını kaybeden kişiler diploma yerine geçen mezuniyet belgesiyle üniversite kaydını tamamlayabilirler.
Lise diplomasının yeniden çıkartılma süreci tıpkı ilkokul ve ortaokul diplomalarında olduğu gibidir. Bunun için ıslak imzalı bir dilekçeyle mezun olduğunuz liseye ya da İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvurmanız gerekiyor.
Üniversitenin sizden kayıt için istediği belgeleri ya elden ya da online olarak iletebilirsiniz (seçeceğiniz kayıt türüne göre). Elinizde lise diplomanız yoksa E-devlet'ten karekodlu "Mezuniyet Belgesi" alabilirsiniz. Bu belge diploma yerine geçer, tüm okullar da kabul eder.
2014 yılı ve sonrasında mezun olduysanız, geçici mezuniyet belgesi ve öğrenci kimlik kartınız ile birlikte; daha eski yıllarda mezun olmuş iseniz sadece nüfus cüzdanınız ile birlikte Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı diploma birimine müracaat etmeniz halinde diplomanızı alabilirsiniz.
Üniversite sınavına girmek için lise eğitimini uzaktan eğitimle veya örgün bir eğitimle başarılı şekilde mezun olmak veya son sınıf öğrencisi olmanız gerekiyor. Fakat son sınıf öğrencileri YKS sınavına girip başarılı olurlarsa liseden mezun olamamışlarsa maalesef üniversiteye kayıt yaptıramaz.
İlgili 18 soru bulundu
Lise mezuniyet belgesi için araştırmalara başlayan öğrenciler e-Devlet üzerinden belgelerine ulaşabilecekler. E- Devlet internet sitesinden T.C kimlik numarası ve şifrenizle giriş yapabilirsiniz. Ardından arama çubuğuna "lise mezuniyet belgesi" yazarak diploma bilgilerinize ulaşabilirsiniz.
E-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna "lise mezuniyet belgesi sorgulama" yazıp lise belgenizi çıktı alarak elde edebilirsiniz. 2008 yılı öncesi mezun olan öğrencilerin e-devlette belgeleri mevcut olmadığından dolayı bu öğrencilerin direk olarak mezun oldukları okula giderek lise diplomalarını almaları ...
Kayıp diplomaların yerine ikinci nüsha diploma başvurusu yapılması gerekmektedir. Belgelerin Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı'nın Mezuniyet-Diploma İşlemleri birimine teslim edilmesi gerekmektedir. Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı evrakları inceler ve talebin kabul edilip edilemeyeceğine karar verir.
Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, hiçbir okulda karne veya diploma ücreti adı altında para toplanamayacağını ve yasak olduğunu belirtti.
Eskiden bu belgeyi sadece liselerden ya da İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden alabiliyorken artık gelişen teknolojiyle beraber lise mezuniyet belgesinin e-devlet sistemi üzerinden alınabilmesi mümkün. T.C. kimlik numaranız ve e-devlet şifrenizle giriş yaptıktan sonra e-imzalı, barkodlu mezuniyet belgenizi edinebilirsiniz.
Öğrenci İşlerinde, 35-40 senedir alınmayan diplomalar var. Diploması hiç hazırlanmamış olanlara ise yeni diplomalardan vereceğiz. Mezunlarımız okullarına gelip diplomalarını istedikleri zaman alabilir. Kendileri gelemeyenler Noter'den herhangi bir kişiyi vekil tayin edebilirler.
Lise diploması üniversite okuyabilmenin ön şartıdır. Lise diploması olmayan hiçbir öğrenci üniversite okumaya hak kazanamaz. Lise diploması çalışma içinde oldukça önemlidir. Özellikle birçok şirket en az lise mezunu olma şartı istemektedir.
Mezuniyet belgesi/diploması mezun olunduğu tarihten itibaren 2 ya da 3 ay sonra okuldan teslim alınmaktadır. Aynı zamanda e-Devlet sistemine girerek arama kısmına lise mezuniyet belgesi yazarak diplomalarına ulaşabilirler.
e-Devlet sistemine girince önünüze çıkan T.C kimlik ve şifrenizi girerek siteye giriş yapın. Arama çubuğuna "lise mezuniyet belgesi sorgulama" yazın ve tıklayın. Önünüze lise mezuniyet belgesi çıkacaktır. Sağ üstte bulunan "Barkodlu Belge Oluştur" seçeneğine tıklayarak belgenizi oluşturabilirsiniz.
1) Mezuniyet Bilgileri Sayfası
☞ e-Devlet Sistemine giriş yapınız. ☞ Yükseköğretim Mezun Belgesi Sorgulama sayfasını bulunuz ve açınız. ☞ Bu sayfada eğer yükseköğretim mezunu iseniz diploma belgeniz görüntülenir.
İlgili yönetmelik gereği, diploma yerine geçer belge bir defaya mahsus verilir. İkinci nüshanın kaybedilmesi durumunda üçüncüsü hazırlanmaz. Belge üzerinde DİPLOMASINI KAYBEDENLERE MAHSUS BELGE ibaresi yer alır. Bu belge diploma aslına uygun olarak hazırlanır.
Bu eğitim döneminde kişi hiçbir dersten kalmadığı sürece liseyi 3 senede bitirebilmektedir. Toplamda 8 dönemdir ve bir senede 3 dönem vardır. Dönemleri başarıyla bitirenler ve eksik dersi kalmayanlar açık lise diploması alabilir.
Mezuniyet belgeleri mezun olduktan 2-3 ay sonra Halk Eğitim Merkezleri'ne gönderildiğinden dolayı diploma alacak mezunların ilgili tarihlerde belgelerini almaya gitmeleri gerekmektedir. Ayrıca öğrenci kendisi diplomasını alamayacaksa alacak kişinin noterden vekil tayin edilmesi gerekmektedir.
e-Devlet üzerinden en çok yapılan işlemler arasında mezuniyet belgesi sorgulama yer alıyor. Özellikle askerlik ve iş başvurularında ihtiyaç duyulan mezuniyet belgesine e-Devlet üzerinden ulaşmak mümkün.
Üniversite mezunlarının YÖK üzerinden, lise mezunlarının ise MEB üzerinden mezuniyet belgesi alabildiği işlemler e-devlet'in ilgili linklerinden yapılabiliyor.
İkinci Nüsha Diploma Talebi
Diploması henüz düzenlenmemiş ise, ikinci nüsha olduğu belirtilen yeni bir Geçici Mezuniyet Belgesi verilir. (2) Diplomasını kaybedenler, 100 TL ikinci belge ücretinin ilgili bankaya yatırıldığına ilişkin dekont ile Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına başvurur.
Açık Öğretim lisesine kaydını yaptıran öğrenci, almış olduğu derslerden sınavlara girer. Başarılı olduğu takdirde lise mezuniyet diplomasını alabilir.
Diploma kayıp belgesi yalnızca bir kez verilir. Öğrenciler diploma kayıp belgesi için Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğüne dilekçe ile başvurarak Diploma Kayıp Belgesi alabilirler. Bunun için web sitemizde örneği bulunan diploma kayıp belgesi dilekçesi doldurulmalıdır.
Diplomayı öğrenci yerine bir başkası alacak ise bu kişinin noterden vekil tayin edilmesi gerekmektedir. Vekilin Noterden alınan vekâlet ve yukarda belirtilen öğrencinin getirmesi gereken evraklardan biri ile başvurması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri