İş yeri belgesi aynı zamanda ruhsat yerine de geçiyor. Dükkan açmak için gerekenler nispeten zor aşamalar olarak tanımlanmıyor. İşyeri açma belgesi alabilmek için sahip olunması gereken kriterler ise şunlar: 4 yıllık mesleki ve teknik lise mezunu olmak.
Lisans seviyesinde mesleki ve teknik eğitim görenler ile meslek lisesi mezunu olup mesleği ile ilgili meslek dalında ön lisans eğitimi alanlara doğrudan "İşyeri Açma belgesi" verilir. "Ustalık Belgesi" sahipleri veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler.
Ortaöğretimde eğitim-öğretim süresinin 4 yıla çıkarılması kapsamında bu yıl meslek ve teknik eğitim okullarına başlayanlara, mezun olacakları 2008-2009 eğitim-öğretim yılının sonundan itibaren işyeri açma belgeleri diplomalarıyla birlikte verilecek.
3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu doğrultusunda;
1- 4 yıllık Mesleki ve teknik eğitim kurumlarından (Meslek Lisesi, Teknik Lise, Anadolu Teknik Lisesi, Mesleki Açık Öğretim Lisesi) mezun olanlara mesleği ile ilgili doğrudan "İşyeri Açma Belgesi" verilir. 2- İşyeri Açma Belgesi, Ustalık Belgesi ile aynı işleve sahiptir.
Bu Kanun kapsamına alınan il ve mesleklerde; belediyeler ve işyeri açma izni vermeye yetkili diğer kurum ve kuruluşlar işyeri açacaklardan, meslek odaları ise işyeri sahibi olarak üye kaydı yaptıracaklardan, ustalık belgesi istemek zorundadır.
İlgili 23 soru bulundu
Ustalık belgesi almak için 2 yol bulunmaktadır bunlar şöyledir ya ustalık belgesi almak istediğiniz meslekte belirtilen süre kadar çalışmışlığınızı kanıtlayarak direkt sınava girerek alabilirsiniz ya da Mesleki Eğitim Merkezlerinde eğitiminizi tamamlayıp daha sonrasında sınava girerek ustalık belgenizi alabilirsiniz.
4 - Mesleki ve Teknik Öğretim ve Örgün Eğitim Kurumlarında görevlendirilecek usta öğreticilerin en az meslek lisesi veya dengi okul mezunu olması gerekir. Ancak, istisnai hallerde bakanlıktan izin almak şartıyla ilkokul mezunu usta öğreticilere de görev verilebilir.
İş yeri açmak isteyen kişiler, mezun oldukları okula veya açmak istedikleri işyeri çeşidine göre ustalık belgesine sahip olmalıdır.
İşyeri açma belgesi almak için lise eğitiminin anadolu meslek ya da meslek lisesi standartlarına sahip okullardan mezun olmuş kişilere verilmektedir. Lise mezuniyetinin yanında 2 yıllık meslek yüksekokullarından birinden mezun olan adaylar için de sınavsız işyer açma belgesi alma şansı sunulmaktadır.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ
Bağımsız İşyeri Açma Belgesi e-Okul sistemi üzerinden öğrencinin mezun olduğu okul müdürlüğünce düzenlenir.
Mesleki yeterlilik belgesi diploma yerine de geçerli sayılmaz. Fakat Mesleki Eğitim Merkezinde okuyarak mezun olmuş, fakat diploma programına dahil olmayarak kalfalık ve ustalık belgesi almış kişiler artık telafi dersler ile lise diploması alabilirler.
Lisans seviyesinde mesleki ve teknik eğitim görenler ile meslek lisesi mezunu olup mesleği ile ilgili meslek dalında ön lisans eğitimi alanlara doğrudan "İşyeri Açma belgesi" verilir. "Ustalık Belgesi" sahipleri veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler.
Açabilirsiniz hiçbir sıkıntı yok.
İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikte 18 yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Çalışmakta olan iş yerimize ruhsat alabilmemiz mümkün müdür?
Elinizde lise diplomanız yoksa E-devlet'ten karekodlu "Mezuniyet Belgesi" alabilirsiniz. Bu belge diploma yerine geçer, tüm okullar da kabul eder. Lise diplomasını kaybedenler de mezun oldukları liselerden yeni diploma düzenlenmesini talep edemedikleri için bu yola başvuruyor.
Başvurunun öngörülen kriterlere uygun olarak doldurulduğunun tespiti halinde, başkaca bir işleme gerek kalmaksızın işyeri açma ve çalışma ruhsatı beş gün içinde düzenlenerek ilgiliye verilir. İlgili, bu belgeye dayanarak işyeri açabilir.
Eskiden bu belgeyi sadece liselerden ya da İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden alabiliyorken artık gelişen teknolojiyle beraber lise mezuniyet belgesinin e-devlet sistemi üzerinden alınabilmesi mümkün. T.C. kimlik numaranız ve e-devlet şifrenizle giriş yaptıktan sonra e-imzalı, barkodlu mezuniyet belgenizi edinebilirsiniz.
Garson olmak için herhangi bir resmi kurumda eğitim görme zorunluluğu yoktur. İlköğretim, lise ve üniversite mezunu ya da öğrencisi olan herkes herhangi bir kafe veya restoranda garsonluk yapabilir.
Eczacı dışında eczanede görev olan tüm personel Yardımcı Personel dir. Eczane Yardımcı Personeli (Kalfası) olabilmek için Eczane Yardımcı Personeli Sertifika Programı'na katılıp sertifikanızı almanız ve en az ilkokul mezunu olmanız gerekmektedir.
Özel hastanelere en az lise mezunu hasta kabul, hasta danışmanı ve sekreter alımı yapılıyor. Bir hayli şehirde bulunan bir hayli sağlık kurumuna, en az lise mezunu olan adaylar arasından hasta kabul personeli ve hasta danışmanı alımı yapılacağı açıklandı.
Sınavsız ustalık belgesi alınması mümkün değildir. Ustalık belgesi sınavı için şu belgelerin verilmesi gerekir: Eğitim durumunu gösteren belgenin fotokopisiyle beraber sunulması gerekir. Kalfalık belgesi, fotokopisiyle beraber ibraz edilmelidir.
c) 18 yaşını doldurmuş olmak.
Ustalık belgesi almak isteyen bireyler belge almak istedikleri mesleklerde belirli süre çalıştıysa ve bunu SGK üzerinden kanıtlayabiliyorsa mesleki eğitim merkezlerinden sadece sınava girerek MEB onaylı ustalık belgesini alabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri