Evet çalışabilir. 1 Mart 2020'de yürürlüğe giren göç yasasının getirdiği en önemli yenilik, üniversite mezunlarının yanı sıra, mesleki eğitimi ve iş tecrübesi olanlara Almanya'nın kapısını açıyor olması. Mesleki yeterliliği olan ve Almanca bilen kişiler, ülkede çalışmak için iş arayabilecektir.
Avrupa ülkelerinde ise "Meslek Lisesi" mezunu iseniz bir şansınız var. Hatta Almanya'nın meslek lisesi mezunları denklik işlemlerini yapan bir kurumu bile var. Bu denkliği alıp iş arama vizesi ile Almanya'ya gidip iş arayabiliyorsunuz.
Lise diplomanız, eğer ki diplomanızı düz liseden aldıysanız (meslek liseleri veya bazı bölgelerdeki düz liseler farklı değerlendirilmektedir), Alman okul sistemine göre 'Mittlerer Bildungsabschluss' yani 'Realschulabschluss' olarak değerlendirilmektedir.
İzmit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri mezun olduklarında, aldıkları uluslararası geçerliliğe sahip mesleki yeterlilik belgesiyle branşlarına göre iş imkanına sahip oluyor.
Buradaki önemli ölçüt, kişinin denklik yaptırabileceği bir diplomasının olmasıdır. Meslek lisesi mezunları, önlisans, meslek yüksek okulları mezunları bu kapsamda şartları yerine getirmek şartıyla çalışma amacıyla Almanya'ya gidebilirler.
İlgili 28 soru bulundu
Almanya'da hemşire olarak çalışmak için Türkiye'de 4 yıllık lisans mezunu olmak gereklidir. Bu nedenle 1 Mart 2020'de Federal Almanya Devletinin yürürlüğe koyduğu Nitelikli İş Göçü Yasası kapsamında bu şartlar çok net olarak belirlenmiştir.
Özet olarak, Türkiye'de lise bitiren öğrenciler Almanya'da üniversite okuyabilmek için belirli şartları yerine getirmelidir. Bu şartlar arasında lise türü, Almanca dil bilgisi, lise diploma notu, ÖSYM sonuç belgesi ve ÖSYM puanı bulunmaktadır.
Mavi Diploma Hangi Ülkelerde Geçerli? Mavi diploma ekinin geçerli olduğu Avrupa ülkeleri şunlardır: Almanya, Polonya, Macaristan, Hollanda, İtalya, İrlanda, Çekya, Letonya, İsveç, İspanya, Avusturya, Fransa, Belçika, Malta, Estonya, Hırvatistan, Litvanya, Romanya, GKRY, Danimarka, Finlandiya, Lüksemburg.
Yurtdışı Üniversite için lise diploması sahibi olmak yeterlidir. Yurtdışı Üniversite için LGS-LYS puanları şartı aranmamaktadır. Beraber çalışıtığımız yurtdışı Üniversitelerinin YÖK tarafından tanınırlığı bulunmaktadır.
Bu bağlamda Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlardan alınan mesleki yeterlilik belgesi yurtdışında yani AB üyesi ülkelerde ve birçok dünya ülkesinde geçerlidir.
Almanya`da şimdiye kadar binlerce gencimiz bu şekilde ortaokul ve liseyi bitirerek üniversite imkanını elde etmiştir. Diğer taraftan Alman veya Türk vatandaşı olmanın bu sisteme kayıt olmak için önemi yoktur. Almanya`da yaşayan herkes diğer şartları taşıdığı takdirde açıköğretim lisesi veya ortaokuluna başvurabilir.
Almanya'da lise eğitimi süresi eyaletler arasında farklılık gösterebilir. Bazı eyaletlerde 4 senelik lise eğitimi verilirken bazılarında bu süre 5 seneye çıkabilmektedir. Almanya'ya lise eğitimi almak için giden uluslararası öğrenciler lise eğitimi almak için Gymnasium seviyesindeki okullara gider.
Meslek Lisesi, Önlisans, Lisans veya Yüksek Lisans diplomalarından birine sahip olmanız gerekmektedir.
Almanya'nın yeni kalifiye iş gücü göçü yasası, 18 Kasım Cumartesi gününden itibaren yürürlüğe girdi.
Almanya bugüne kadar sadece akademisyen alımlarında bazı kolaylıklar sağlıyordu. Ama artık yeni yasaya göre en az lise mezunu Hasta Bakıcı, hemşire, ziraatçi, araba tamircisi, şoför, aşçı, kuaför,marangoz, tesisatçı ,kaynakçı gibi bütün meslek dallarından insanlar Almanya'ya gidip yerleşebilecek.
Mavi diploma, Türkiye'de lisans ve yüksek lisans mezunlarına verilen ve Avrupa Birliği ülkelerinde geçerli, diploma tanınırlığı bulunan diploma türüdür. Mavi diploma İngilizce olarak hazırlanmaktadır.
Yurtdışında Lise Programları, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan onaylı bir program olup, Türk öğrencilerine yurtdışındaki bir lise bünyesinde 1 yıl, 2 yıl, 3 yıl ya da 4 yıl eğitim alma şansını sunmaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı ile Anadolu Üniversitesi arasında imzalanan protokol gereği, Batı Avrupa ülkelerinde yaşayan vatandaş, soydaş ve Türkçe bilen herkes için Açık Öğretim Lisesi Batı Avrupa ve Balkanlar Programı uygulanmaktadır.
2012 yılından beri Almanya'da uygulanan bir yasa ile, Türkiye'den aldığınız diplomalarınız kabul ediliyor.
3) DİPLOMA DENKLİĞİ ARANMAYACAK: Şimdiye kadar Almanya'da çalışmak isteyenlerden diploma denkliği isteniyordu. Artık istenmeyecek. Gelinen ülkedeki diploma yetecek. Tek şart, eğer eğitim dışında çalışma için geliniyorsa, bir işyeri bulmuş olma ve maaş garantisi olacak.
Yüksekokul mezuniyetlerinin tanınması
Almanya'da yasayla düzenlenmiş meslekler ve yasayla düzenlenmemiş meslekler bulunmaktadır. Yasayla düzenlenmiş bir meslek için yabancı bir yüksekokul mezuniyetine sahipseniz, mutlaka denklik beantragen. Yasayla düzenlenmiş meslekler örn. doktorluk, mühendislik ve öğretmenliktir.
Uluslararası öğrenciler Almanya'da lise eğitimini özel okullarda uzun sureli, devlet okullarında ise değişim öğrencisi olarak alabilirler. Almaya'da Lise okumak için Almanca seviyenizin B2 olması gerekmektedir.
Almanya'ya alınacak personel kriterleri ile ilgili neler söylersiniz? Almanca bilgisi dışında personelin Türkiye'deki deneyimleri ve yaşı önemli olmaktadır. Temel prensip olarak 24 – 45 yaş aralığı belirlenmiştir.
Almanya Üniversite Başvurusu ve Kabul Şartları
Genel olarak Almanya üniversitelerine başvuru yapacak öğrencilerin TestDaF veya DSH sınavına girerek minimum %65'in üzerinde başarı elde etmeleri istenir. Almanya'daki her üniversite Almanca dil bilgisi aramamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri