Turist Rehberliği bölümü de turizm eğitimi için önemli bir eğitimdir. Turist Rehberliği bölümü 2 yıllık önlisans programıdır. Turist Rehberliği bölümünün amacı, turist rehberliği mesleğini en iyi şekilde yapacak, kendi işini kurabilecek ve turizm sektörüne katkı sağlayabilecek insanları yetiştirmektir.
Turizm rehberliği bölümü, 4 yıllık Dil bölümlerinden biridir. Bölüm, ülkemizde resmi olarak görev yapacak turist rehberleri yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bu hedefe yönelik bölümde; mesleki yeterlilik ve bir rehberin edinmesi gereken genel kültür ile dil eğitimi verilmektedir.
Ülkemizde de turist rehberi olabilmenin şartlarından biri bu alanın eğitimini almaktır. Bunun için de turist rehberliği bölümü ile turizm rehberliği bölümü okumak yeterlidir. Turist rehberliği dışında DİL puan türü ile öğrenci alan turizm rehberliği bölümü, 4 yıllık lisans eğitimi vermektedir.
Anadolu Üniversitesi Turizm Rehberliği Bölümü 10 Ocak 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı (2011/2605) ile Turizm Fakültesi bünyesinde kurulmuştur. Program ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) Yabancı Dil Puanı (İngilizce) ile öğrenci kabul etmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Turist Rehberliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Turist Rehberliği bölümünde, 2 yıllık önlisans eğitimi verilmektedir.
Rehber olmak için üniversitelerin Turizm Rehberliği bölümünden mezun olmak gerekir. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açtığı kurslardan eğitim aldıktan sonra kurs sonunda hem sözlü hem de yazılı sınavdan geçerek de rehber olmak mümkündür.
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Tur Rehberi maaş beklentisi aylık ortalama 21.800 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 18.000 TL ile 27.200 TL arasında değişmektedir.
Üniversitelerin ön lisans ya da lisans bölümlerinden mezun olmanız gerekiyor. Bir yabancı dili iyi şekilde konuşabiliyor olmanız gerekiyor. Bu şartı yerine getirmeniz için de YDS ya da Bakanlığın gözetiminde düzenlenen turist rehberliği yabancı dil sınavı var. Bu ikisinden birini geçmek gerekiyor.
Turizm Rehberliği Bölümünden gerekli koşulları sağlayarak mezun olan öğrenciler; YDS'den (Yabancı Dil Sınavı) en az 75 puan veya TUREB'in yapmış olduğu yabancı dil sınavından geçerli puan almış, 45 günlük (ülkesel) veya 8 günlük (bölgesel) yurtiçi uygulama gezisini tamamlamış iseler, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ...
6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu gereğince:
Turist rehberi unvanı mesleğe kabulle kazanılır ve mesleğe kabul için aşağıdaki koşullar aranır: a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. b) Başvuru tarihi itibarıyla onsekiz yaşını doldurmuş olmak.
Bu mesleği icra eden insanlar, bir günde 15-16 saat çalışmak zorunda kalabilmektedirler (Köroğlu, 2011: 257).
Turist Rehberliği Bölümünde Hangi Dersler Var? Turist Rehberliği Bölümünde, Kültürel Tercihler Yönetimi, Mitoloji, Arkeoloji, Dinler Tarihi, Sanat Tarihi, Kültürel Miras, Anadolu Uygarlıkları vb. gibi meslek için önemli dersler ağırlıklı olarak verilmektedir.
Turizm Rehberliği bölümü mezunu bireyler, turistlere rehberlik edecekleri gezileri programlarını hazırlarlar ve gezi programında olan yerleri detaylı bir şekilde turistlere anlatır. Turistlere önemli konularda yardımcı olur. Turistlere, götürdüğü yere özgü kültürel yemekleri ve yerlerin bilgisini sağlar.
Turizm rehberliği öğrencileri 4 yıl boyunca farklı disiplinleri birleştiren ders programını tamamlayarak mezun olmaktadırlar.
“Bir rehberin iyi bir görünümü olmalı, etkileyici tavır ve davranışları, güzel giyimi, pozitif ve hoş kişiliği ve iyi ses tonuna sahip olması gereklidir” (Doswell and other contributers, 1979, s.66). Rehber iyi bir narrator (hikayeci) olarak da kabul edildiğinden meslekten başka ansiklopedik bilgisi de olmalıdır.
Buna göre, bir turist rehberi en az B2 düzeyinde bir yabancı dil bilmelidir. Fransa'ya bakıyoruz. Bölgesel ve ülkesel olarak ikiye ayrılıyor. Bölgesel olan en az bir, ülkesel olacaksa en az iki dil bilmeli!
Üniversitelerin Turist/Turizm Rehberliği bölümünden mezun olan kişiler belgelerini ülkesele çevirmek için kalan bölgelerin de turlarına çıkarak ruhsatnamelerine tüm bölgeleri yazdırıp ülkesel rehber olabilirler.
Turizm Fakültesi
-Turist rehberliği mesleği ile ilgili hizmet verme süreçlerini bilmek ve mesleğini ziyaretçi memnuniyetini sağlayacak şekilde yerine getirmek.
Özet olarak belirtmek gerekirse, ülkemizde faaliyet gösteren seyahat acentalarının yurtdışına düzenledikleri turlarda Bakanlığımızdan profesyonel turist rehberliği kokartına haiz rehber çalıştırılmasını zorunlu kılacak herhangi bir düzenleme mevcut değildir. Bilgilerinizi rica ederim.
Bu programda, tarih, kültür, sanat, doğa, gastronomi gibi konularda turistlere bilgi vermek için gerekli olan bilgiler öğretilir.Turizm Rehberliği mezunları, turistik yerlerde, müzelerde, tarihi mekanlarda, doğal alanlarda, kültürel etkinliklerde ve diğer turistik yerlerde profesyonel rehber olarak çalışabilirler.
İki yıllık Turist Rehberliği programları TYT puanı- na, dört yıllık Turizm Rehberliği bölümleri YDT puanına ve dört yıllık Seyahat İşletmeciliği ve Turist Rehberliği (SİTR) bölümleri ise AYT eşit ağırlık puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir.
Rehberlik yapabilmek için ruhsatnameye sahip olmanın şart olduğunu vurgulayan Özaltun, "Bir meslek yasasına tabiyiz. Bu meslek yasasına göre uygun olarak, turist rehberliği mesleğine kabul kanunları arasında en az bir yabancı dili iyi derecede okuyup yazıyor olabilmek gerekir.
Kanunun 1. maddesine göre; dişçilik, eczacılık, veterinerlik, özel hastanelerde sorumlu müdürlük, avukatlık, noterlik, özel güvenlik görevlisi, gümrük müşavirliği, turist rehberliği ve devlet özelinde bulunan maddelerin satıcılığı meslekleri yabancılara yasaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri