Kimler Öğrenci Pasaportu Alabilir? Milli eğitim kurumlarına bağlı kreşe giden çocuklar, ilkokul, lise öğrencileri ve 25 yaşını aşmamış tüm öğrenciler harçsız öğrenci pasaportu alabilir. 18 yaşını doldurmamış öğrencilerin ebeveynleri ile müracaat etmeleri gerekir.
Kimler Öğrenci Pasaportu Alabilir? Harçsız pasaportu ilkokul, ortaokul, lise, lisans, ön lisans veya 25 yaşından gün almayıp yüksek lisans eğitimine devam eden tüm öğrenciler çıkartabilecektir. 18 yaşından küçük olan öğrencilerin pasaportlarının çıkartılması için velileri ile talep oluşturulmalıdır.
Evet alabilir. Aşağıda yer alan kanun maddesini inceleyebilirsiniz: 492 sayılı Harçlar Kanununun “Harçtan Müstesna İşlemler” başlıklı 85 inci maddesinin birinci fıkrasına eklenen (h) bendi ile “Tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış olanlara verilecek pasaportlar” hükmü getirilmiştir.
Üniversiteden mezun olduktan sonra harçsız öğrenci pasaportu geçerli olur mu? Eğer öğrenci pasaportunuzu üniversiteden mezun olmadan önce çıkarttı iseniz, eğitim aldığınız kurumdan mezun olsanız dahi geçerliliğini pasaportunuzu bitiş tarihine kadar koruyacaktır.
Öğrenci Pasaportu Kaç Yıllık? 18 yaşından büyük öğrenciler 25 yaşlarına kadar ya da kalan öğrenim süreleri boyunca geçerli olacak sürede pasaport alabilir. Örneğin öğrenim sürenizi doldurmanıza 1 yıl kaldıysa ancak 1 yıllık pasaport alabilirsiniz.
İlgili 23 soru bulundu
Sebebi ister Erasmus, ister Interrail olsun hiç fark etmez, harçsız pasaport çıkartma hakkına tüm 25 yaş altı öğrenciler sahip. Kimse zaten size yurt dışına neden çıkıyorsunuz diye sormayacak. Kanun diyor ki; 25 yaşın altında olması ve öğrenci olması harçsız pasaport alabilmesi için yeterli sebeptir.
25 yaş üzeri öğrenciler; eğer 25 yaşından büyükseniz ve üniversitelerin lisans ya da yüksek lisans gibi bölümlerinde iseniz yine harçsız öğrenci pasaportu almanız mümkün. Fakat normal şartlarda sadece 1 yıllık alabiliyorsunuz.
Milli eğitim kurumlarına bağlı kreşe giden çocuklar, ilkokul, lise öğrencileri ve 25 yaşını aşmamış tüm öğrenciler harçsız öğrenci pasaportu alabilir.
Fakat 18 yaşından büyük öğrenciler için 5 yıl geçerlilik koşulu yoktur, 25 yaşına kadar öğrenci pasaportu alma hakkı vardır ve 25 yaşından gün aldığınız gün geçersiz olacak şekilde düzenlenmektedir.
10 yıllık pasaport fiyatı 2023 yılında toplam 5444,75 TL'dir. 10 yıllık pasaport harç ücreti 4943,50 TL, defter bedeli ise 501 TL'dir. Bu tutarların toplamında ise 5444,75 ödemiş olacaksınız. 2022 yılında toplam 1703 TL ödenirken bu sayı 2023 yılının temmuz ayında yapılan güncelleme ile 5444,75 TL'ye ulaşmıştır.
mezun oldugun okuldan ogrenci belgesi alamazsin. daha once almis olsaydinda mezun oldugunda gecerliligini yitirirdi.
Eğitim komisyonunun görüşü ve ilgili yönetim kurulu kararı ile öğrencinin mezun olduğuna karar verilir. (Bu işlemler sonunda Öğrenci Bilgi Siteminde, öğrencilik durumu MEZUN görünecektir. Sistemde mezun durumda olan öğrenci mezuniyet belgesini almak için başvuruda bulunabilir.)
Kanuna göre 25 yaş altı olan tüm öğrenciler harçsız pasaport alabilir ancak 2023 yılı için geçerli olan 501,00 TL defter bedelini ödemeleri gerekir.
2- Lise mezunları 657 sayılı Kanun uyarınca 3 dereceye yükselmeleri mümkün olmakla birlikte atandıkları unvan için 190 sayılı KHK belirlenen derecelerde önem arz etmektedir. 3-Lise mezunu 3'üncü derecede ihdas edilmiş bir unvanlı kadroya atanması halinde yeşil pasaport alması mümkündür.
Hususi pasaport alacaklarda en az lise veya dengi okul mezunu olma şartı aradığına dikkat çekilen açıklamada, “Bu nedenle çalışanlar için kullanılan hususi damgalı pasaport talep formunda yeniden düzenleme yapılarak tüm kurumlara gönderilmiştir.” denildi.
Çocuklar, öğrenimlerine devam ettikleri sürece 25 yaşına kadar pasaportlarını kullanabilirler. Öğrenimleri sona erince bu durumu bildirmek ve yeşil pasaportlarını iptal ettirmek zorundadır. Kız çocuklar da 25 yaşın altında iken evlenirlerse yeşil pasaport statüleri sona eriyor.
ÖĞRENCİ PASAPORTU NASIL ALINIR? 25 yaş altında olan öğrenciler, Nüfus müdürlüğüne giderek pasaporta başvuru yapabilirler. Online başvuru ile yine öğrenci pasaportu alabilirsiniz. Ancak online başvuruda ayrı bir öğrenci seçeneği yoktur bordo pasaporta başvururken öğrenci ve 25 yaş altında olduğunuz sistemde gözükür.
Pasaport süresini uzatmak için nüfus ve vatandaşlık işleri genel müdürlüğünden randevu alınması gerekiyor. İnternet çağında yaşadığımız için bunu online olarak halledebiliriz. İsteğe göre ALO 199'u arayarak ya da https://randevu.nvi.gov.tr/ adresinden randevu talebi oluşturarak başvuru yapılıyor.
Pasaportunuz için belirlediğiniz geçerlilik süresi bittiğinde ise mevcut pasaportunuz için pasaport yenileme işlemi yapmanız gerekmektedir. Pasaportunuzu yine istediğiniz bir süre zarfı için güncelleyebilir ve yurt dışı seyahatlerinize devam edebilirsiniz.
Pasaportlar basımı gerçekleştirildikten sonra 56 il merkezine 1 gün, diğer il merkezlerine 2 gün, ilçe merkezlerine en geç 4 iş günü içinde PTT kargo tarafından teslim edilebilmektedir.
25 yaşına kadar öğrenimine devam eden çocuklar yeşil pasaport alma hakkına sahip. 25 yaşından sonra bu hakları sona eriyor. Eğer öğrenim durumu 25 yaşından önce son bulursa bu durumu bildirmek ve yeşil pasaportlarını iptal ettirmek zorunlulukları var.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı açık öğretim ve uzaktan öğretim kapsamında ön lisans, lisans, lisansüstü düzeyde eğitim görmekte olan 25 yaşını doldurmamış aktif öğrenci durumunda olanlar harçsız öğrenci pasaportu alabilir. Aynı şekilde aktif öğrenciliği devam eden açık lise öğrencileri de harçsız pasaport alabilirler.
Yeşil pasaport hakkına sahip kişinin çocuğu 18 yaşından küçük ise şartsız bir şekilde pasaport alabilir. 25 yaş altı için de birlikte ikamet etmek, herhangi bir işte çalışmamak, evli olmamak, öğrenimine devam etmek gibi şartları sağlaması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri