Tüm liseler için geçerli olan temel dersler ise; Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Beden Eğitimi ve Spor, Görsel Sanatlar/Müzik, Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü, Yabancı Dil gibi derslerdir.
Yabancı dil ağırlıklı eğitim veren liselerde önceden 4 saat olan Almanca dersi bu değişiklik nedeni ile kaldırılmıştır. Bu durum hem Almanca öğretmenlerini mağdur etmiş hem de ağırlıklı dil eğitimi veren okullarda hedeflenen dil yeterliliği bakımından olumsuz sonuçlar ortaya çıkarmıştır” ifadeleri yer aldı.
İlk ve orta öğretimde din dersi 16 saate çıkarıldı, yabancı dil, spor ve sanat dersleri daraltıldı Yeni haftalık ders çizelgesine göre, tüm ortaokullarda birinci sınıfta 18 saat Arapça dersi verilmesine de olanak sağlandı.
Ortaokul ders çizelgesinin seçmeli bölümünde bulunan Bilişim Teknolojileri ve Yazılım, Görsel Sanatlar, Drama, Zeka Oyunları, Satranç, Halk Kültürü, Düşünme Eğitimi dersleri kaldırıldı.
İlgili 36 soru bulundu
Yeni ortaöğretim modelinde 9'uncu sınıfta Beden Eğitimi ve Spor, Görsel Sanatlar, Müzik, Sağlık Bilgisi, Trafik Kültürü ortak yani zorunlu ders olmaktan çıktı.
Bu sene 620 okulda pilot bir uygulamaya giden Bakanlık, bu okullarda ortaokul 5.sınıflarda Yabancı Dil Ağırlıklı Eğitim Uygulaması adı altında, yabancı dil ders saatlerini artırırken; beden eğitimi, görsel sanatlar, müzik ve spor derslerini tamamen kaldırmıştır.
12. sınıf ders saatleri okumakta olduğunuz liseye göre değişmektedir. Haftalık toplam zorunlu ders saati; Anadolu lisesinde 19 saat, fen lisesinde 35 saat, imam hatip lisesinde ise 22 saattir.
Ders Saatleri ve Süreleri Değişti
Artık dersler 45 dakika sürecek. Bu değişiklikle öğrencilerin daha kısa sürelerle derse odaklanması amaçlanıyor.
11. Sınıf Anadolu Lisesi öğrencisinin haftalık toplam ders saati 40 saattir. 21 saat zorunlu ders, 1 saat rehberlik ve yönlendirme dersi, 18 saatte seçtiği bölümün dersini görmektedir. Fen lisesi öğrencileri ise 37 saat zorunlu, 3 saat seçmeli ders görmektedir.
Millî Eğitim Bakanlığı; Ağustos 2023'te yayımlanan Tebliğler Dergisi 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılından itibaren 9. sınıftan başlamak üzere Almanca dersinin kademeli olarak zorunlu dersler arasından kaldırılacağını duyurdu.
Meslek Liselerinde 9. sınıflarda İngilizce ders saati 5 idi, 4 oldu. Anadolu Liselerinde 9. ve 10. sınıflarda seçmeli İngilizce dersi kaldırıldı.
Liselerde sekiz saat zorunlu olan din dersi, ayrıca dört saat zorunlu seçmeli, dört saat de tercihe bağlı seçmeli olacak şekilde toplamda 16 saate kadar yükseltildi. Haftalık ders çizelgelerinde yapılan değişiklikle, ikinci yabancı dille ilgili dersler de zorunlu olmaktan çıkartıldı.
Anadolu Lisesinde hafta içi her gün 8 ders saati olmak üzere, haftada toplam 40 ders saati vardır.
8. sınıf dersleri; Türkçe, Matematik, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük, Fen Bilimleri, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Görsel Sanatlar, Müzik, Teknoloji ve Tasarım, Beden Eğitimi ve Spor, Rehberlik ve Kariyer Planlama derslerinden oluşmaktadır.
Anadolu liselerinde öğrenciler; türkçe, matematik, sosyal bilimler ve yabancı dil alanlarında eğitim görürler.
Yönetmelikte bir ders saati süresinin 40 dakika olduğu, okul yönetimince tekli eğitim yapılan okullarda bir teneffüs en az 20 dakika, diğer teneffüsler için en az 15 dakika, ikili eğitim yapılan okullarda ise teneffüsler için en az 10 dakika süre ayrılacağı belirtildi.
11 Eylül'de başlayan 2023-2024 Eğitim yılı devam ediyor. MEB tarafından düzenlenen okullardaki teneffüs vakti ile ilgili yapılan açıklamayı haberimize ekledik. Öğrencilerin beslenmelerini rahat yapabilmeleri için okullarda teneffüslerden birinin en az 20 dakika olması sağlandı.
Tekli eğitim yapılan okullarda bir teneffüs süresi en az 20 dakika olmak üzere diğer teneffüsler için en az 15 dakika, ikili eğitim yapılan okullarda ise teneffüs için en az 10 dakika süre ayrılacak. Teneffüs süreleri başta olmak üzere MEB tarafından okullarda birçok yönetmelik değişikliğine gidildi.
1. Sınıf dersleri toplam 30 saatten oluşmaktadır. Bu 30 saatin 26'sını zorunlu dersler oluşturur. 4 saat ise Serbest Etkinlikler dersine ayrılmaktadır.
(2) İlköğretim kurumlarında; a) (Değişik:RG-14/10/2023-32339) Bir ders saati süresi 40 dakikadır.
(1) (Değişik:RG-13/9/2014-29118) Ortaöğretim kurumlarında bir ders saati süresi 40 dakikadır.
1991 tarihinde ise “Sanat Tarihi Program Geliştirme Özel İhtisas Komisyonu”nca, “Sanat Tarihi Dersi Öğretim Programı” (MEB,1991) yeniden hazırlanmış ve böylece 1957 tarihli “Sanat Tarihi Dersi Öğretim Programı” yürürlükten kaldırılmıştır.
Yeni uygulamayla süresi dört yıla çıkarılan ortaöğretim kurumlarının programında da yine beden eğitimi dersi birinci sınıflarda zorunlu, diğer sınıflarda seçmeli ders olarak yer almaktadır.
Beden Eğitimi ve Spor Dersi, Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde zorunlu ders olarak yer almakta iken, Talim Terbiye Kurulunun 23.03.2020 tarihli kararıyla Beden Eğitimi ve Spor/Görsel Sanatlar/Müzik arasından seçmeli olacak şekilde düzenlemeye gidilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri