Antioksidanlar ve sağlığa faydalar sağlayan doğan tatlandırıcılar, yani bal, akçaağaç şurubu ve hindistan cevizi gibi seçenekler, sizi karbonhidrat içeriklerinden dolayı ketosis dışına itebilirler.
Doğada bulunan şeker kamışı ve balın yanında eritritol ve şeker otu da bulunmaktadır. Ketojenik beslenme listesi ile oluşturulan tariflerde bal, akçaağaç şurubu ve sabır otu gibi tatlandırıcılar kullanılmamalıdır. Çünkü bu doğal tatlandırıcılar kan şekerini yükseltmektedir.
7) Takita ürünleri Ketojenik beslenmeye uygun mudur? Takita Sıfır Kalorili Tatlandırıcılar kategorisi, kalori sayımı yapan ve Ketojenik beslenen bireyler için uygundur. Bu ürünler; Stevia Zero toz ve küp ürünleri, Eritritol ve şekersiz şekerlemelerimizdir.
Stevia (şeker otu), eritritol, monk meyvesinden elde edilen şeker, racon şurubu ve ksilitol düşük glisemik indeksleri ile diyenize uygun olacak tatlandırıcıların başında gelmektedir.
Ketojenik diyette yasak olan besinler;
- Tahıl ürünleri: Buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, pirinç. - Basit şeker içeren ürünler: Bal, pekmez, akçaağaç şurubu, agave, şeker içeren paketli ürünler. - Meyveler: Karbonhidrat içeriği yüksek olduğu için serbest olarak belirtilen dışındaki tüm meyveler ve meyve suları.
İlgili 41 soru bulundu
Şunları yemeyin: Ketojenik diyetlerde yememeniz gerekenleri nişasta ve şeker bakımından zengin gıdalar ve nişastalı yiyecekler (ekmek, makarna, pirinç ya da patates gibi) olarak özetleyebiliriz. Çünkü bu besinler, karbonhidrat bakımından zengindir.
Ketojenik diyette yenmemesi gereken meyveler de yine bu diyeti uygulayanlar tarafından merak edilmektedir. Muz, üzüm, mango, ananas, greyfurt, yaban mersini, erik, portakal, vişne ve armut gibi meyveler, bu diyette uzak durulması gereken meyvelerdir.
Uzun sürecek bir diyette ya da şeker hastalığı gibi durumlarda ise tatlandırıcılar iştahın kontrolden çıkmasına neden olabilmektedir. Bazı çalışmalar bazı tatlandırıcıların karbonhidrat daha hızlı emilmesine neden olarak kilo alımına neden olduğunu göstermiştir.
STEVIA: Brezilya'da yüzyıllardır bilinen ve kullanılan stevia, Türkiye'deki sağlıklı beslenme eğilimine cevap vererek, piyasaya girdi. Tadı şekerden farklı olmasına rağmen tümüyle doğal, sıfır kalorili, lif içerikli, kan şekerini düzenleyici etkili olduğundan tercih ediliyor.
Araştırmaların sonucunda şeker yerine kullanılan tatlandırıcıların zayıflamaya yardımcı olmadığı, hatta kilo, obezite, yüksek tansiyon, diyabet, kalp hastalıkları ve diğer sağlık sorunlarına sebep olabildiği bulunmuştur.
Eritritol neredeyse sıfır kalori, sıfır karbonhidrat ve sıfır glisemik indeks skoruna sahiptir, bu nedenle düşük karbonhidrat ketojenik diyet uygulayanlar tarafından kullanılabilir.
Hiçbir tatlandırıcı güvenli değildir! İster sakarin, aspartam, asesülfam-K, ister son günlerin moda tatlandırıcısı sukraloz olsun, şeker yerine kullandığınız tatlandırıcı kimyasalların hiçbirinin güvenliği kesin olarak kanıtlanmamıştır.
DAHA DA KİLO ALABİLİRSİNİZ
- Açlık tablosunun geliştirildiği ketojenik diyetleri uygulayan kişilerde vücut kendini açlığa adapte edebilmek adına metabolizma hızını yavaşlatma eğilimine girer.
Yapay tatlandırıcılar kalori içermediği ve kan şekeri artışına yol açmadığından, çoğunlukla şeker hastaları için şeker niyetine kullanılırlar.
Sakarin: 1879'da bulundu. Yaklaşık 100 yıldır kalorisiz tatlandırıcı olarak kullanılıyor. Üzümde doğal olarak bulunan bir maddeden üretiliyor. Sofra şekerinden 300 kat daha tatlıdır. 20 mg Sakarin 1 tatlı kaşığı sofra şekeri ile aynı tatlılığı verir.
Günde 10 Adet Kullanmanızda Sakınca Yok
Bu miktarı Dünya Sağlık Örgütü ve besin ilaç örgütü günde 10 adete kadar kullanımının sakıncalı olmadığını bildirmişlerdir. Özellikle diyabetlilerde en yüksek günlük dozun öğretilmesi gerekir.
Şekerden uzak durun.Yalnızca zayıflama diyeti yapanlar, şeker sorunu olanlar, tatlılarda şeker yerine tatlandırıcıları kullanabilirler.
Diyetisyen Zeynep Çapay yazdı. pancar şekeri, akçaağaç şurubu, agave şurubu, pekmez, bal, hurma şekeri, mısır şurubu ve esmer şeker kıyaslanmış, hangisi daha faydalı diye araştırılmış. Bu kıyaslanan doğal şeker gruplarında en faydalı ve en yüksek antioksidana sahip şeker türünün hurma şekeri olduğu anlaşılmış.
Doğal Tatlandırıcılar
Yaygın doğal tatlandırıcıları bal, stevia, agave şurubu, akçaağaç şurubu, hurma suyu ve Hindistan cevizi şekeri olarak sıralayabiliriz.
Araştırmalar, aspartam türü tatlandırıcıların ise hafif unutkanlıklara neden olabileceklerini ortaya çıkarmıştır.
Sonuç: Araştırmanın sonuçları şunları ortaya çıkarıyor: ”Kalorisi çok az” sanılarak ”şeker diyeti amacıyla” veya ”şeker hastalığını önleme amacıyla” kullanılan yapay tatlandırıcılar, tam aksine, vücudun normal şekere olan duyarlılığını azaltarak diyabeti tetikliyor.
On küçük zeytin yaklaşık 3 gram yağ ve 1.5 gram net karbonhidrat içermektedir. 90Fit Not: Ketojenik diyet yaparken yeterli sodyum alımı büyük önem taşıyor. Bu nedenle zeytin, ketojenik diyet yaparken faydalı besinlerden birisidir.
Ev yoğurdu ve süzme peynir , sağlıklı, yüksek proteinli yiyeceklerdir. Bazı karbonhidratlar içermelerine rağmen, ılımlı bir şekilde ketojenik bir yaşam tarzına dahil edilebilirler. Yarım fincan (105 gram) sade ev yoğurdu, 4 gram karbonhidrat ve 9 gram protein sağlar.
Peynir besleyici ve lezzetli bir besindir. Yüzlerce peynir çeşidi vardır ve hepsi karbonhidratlardan çok düşük ve yağ oranları yüksektir. Bu nedenle ketojenik bir diyet için çok uygun bir gıda maddesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri