Lohusalıkta ilk günler adet kanamasına benzer devam eden kanama, ilerleyen günlerde pembemsi, kahverengi ile devam ederek sarımtırak ve beyaz bir görünüm alarak biter. Bu süreç genellikle doğumdan 20-25 gün sonraya kadar sürer.
Lohusalık doğumdan sonraki 6 haftayı kapsayan dönemdir.
Lohusalık süresinin alt sınırı yoktur. Üst sınır ise Hanefî mezhebine göre kırk; Şâfiî mezhebine göre altmış gündür. Bu üst sınırlar geçtikten sonra görülen kan, lohusalık değil, özür kanıdır.
Ertât gibi âlimlere göre ise nifasın en uzun süresi altmış gündür. Ancak Şâfiîler'e göre de bu durum genellikle en fazla kırk gün sürer.
Buna göre bir kadın, ne zaman doğum yaparsa, nifastan temizleninceye veya nifas günleri bitinceye kadar namaz kılamaz, oruç tutamaz ve kocası onunla cinsel ilişkiye giremez. Nifas günleri kırk gündür. Artık bundan sonra yıkanır ve ibâdetlerini yerine getirmeye başlar.
İlgili 19 soru bulundu
Lohusalık süresi, kanın kesilmesiyle son bulur. Lohusalığın asgarî süresi yoktur. Azamî süre ise kırk gündür. Doğumdan sonra kırk gün geçtiği halde kan devam ediyorsa, artık bu kan nifas kanı değil, özür kanıdır.
Anneler emzirmeyi kısmi olarak bırakırlarsa da adet kanaması yaşayabilirler. Kısmi emziren ya da biberonla da besleme yapan anneler doğumdan 4-6 hafta sonra adet görebilir.
Doğumdan sonra kırk gün geçtiği halde kan devam ediyorsa, artık bu kan nifas kanı değil, özür kanıdır. Buna göre lohusalıkta kırk günü aşan kanamalar hastalıktan dolayıdır. Böyle akıntının geldiği zamanlarda istihaza hükümlerine göre namaz ve oruç gibi ibadetlerinize devam etmelisiniz.
Bununla birlikte doğumun ardından rahim daha kolay iltihaplanır. Bu tarz iltihaplardan, enfeksiyonlardan korunmak için doğumdan sonra kanamaların bitmesini beklemek gerekir. Doğumun ardından akıntılar bitmiş, kanamalar kesilmiş ve artık ağrı hissedilmiyorsa cinsel ilişkinin bir sakıncası yoktur.
Gece dışarıya çıkmasına izin verilmez. Kırkı çıkıncaya kadar ne çocuk ne de loğusa kadın yalnız bırakılmaz. Bu süre içinde çocuğun beşiğinin, annenin yatağının üstünden babanın gömleği veya ceketi eksik edilmez.
Bu sebeple âdet, lohusalık ve cünüp hâlinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde, koltuk altı ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.
Doğumdan hemen sonra rahmin tekrar küçülmeye başlaması ve kendini toparlaması süreci kanama ile kendini gösterir. Bu kanama, normaldir. Hatta normalleşmenin bir belirtisidir. Ancak doğum sonrası kanamanın miktarı çok fazla ise ya da 6. haftadan sonra hala devam ediyorsa mutlaka sağlık görevlisine başvurmak gerekir.
“Bir günde iki kırklı kadını ziyarete gidilmez. Düğün evinden, ölü evinden çıkan kimse lohusa ziyaretine gidemez” • “Kırklı kadın değirmene, fırına, düğüne gidemez ve eşikten atlayamaz. “Tek sayılı günlerde (9., 11., 15. gün gibi) mevlit okutulur ve beşiğe yatırma töreni yapılır.
Âdet döneminde olan kadını boşamak Kur'ân ve sünnetin öngördüğü boşama usûlüne aykırıdır. Bu tür boşamalar bid'î talak olarak isimlendirilir. Bu nedenle bazı âlimler bu tür boşamanın geçersiz olacağını söylemişlerdir (İbn Teymiyye, Mecmûu'l-fetâvâ, 33/81 vd.).
Uzmanlar doğumdan 40 gün sonra cinsel ilişkiye girilebileceğini söylüyorlar. 40 gün öncesinde cinsel ilişkiye girilmemesi öneriliyor.
Halk arasında "lohusanın mezarı 40 gün açık kalır" sözü yaygın olarak kullanılır. Bu söz bir yerde gerçekleri yansıtmaktadır. Çünkü doğum ve lohusalık döneminde ortaya çıkan hastalıklar hayatı tehdit edici boyutlarda olabilir.
el Cevab: Lohusa kadınlar kanama bitince gusül abdesti alıp normal hayatlarını yaşarlar.
Lohusalık döneminde kırk günü aşan kanamalarda cima caiz mi? Değerli kardeşimiz, Kırk günden sonra kan kesilmese dahi, özür kanı olacağından dolayı cimanın yapılması caizdir.
Yumurtlama ise ortalama doğum sonrası 6. Haftada geri gelir. Eğer emziriyorsanız, emzirdiğiniz sürece adet kanaması olmayabilir. Emziren annelerde adet kanaması ilk 2. Ay kadar erken görülebilirken, doğum sonrası 18. Aya kadar uzayabilir.
Doğum sonrasında vücut yaşadığı değişimler nedeni ile anne kırk gün boyunca bedenin değişimlerinin farkını yaşar ve regl görülür. Regl görülmesi âdetin ilk başında olmaktadır. Doğum yapan anne 40 gün bitiminde hemen sonra gördüğü ilk kan adet kanı olabilir.
Emziren anneler, emzirmeyenlere göre daha da geç adet kanaması yaşar. Çünkü emzirme ile “prolaktin” adı verilen süt hormonu yüksek seyreder. Bu hormon kadınlarda yumurta gelişiminin nedeni olan hormonal düzenini baskılar. Yumurtlama baskılanınca da adet kanaması oluşmaz.
Lohusalık dönemi genellikle anne için zor bir süreçtir. Bu süreç doğumdan sonraki 40 günü içerir. Bu günlerde anne adaylarında çeşitli kanamalar görülebilmektedir.
Doğum Sonrası Banyo
Normal doğum sonrası lohusa hemen ayakta mümkünse her gün ılık duş almalıdır. Sezeryan ile doğumlarda yara yerine şeffaf bant yapıştırılarak taburcu edilir. Lohusa eve gittiği gün ayakta duş şeklinde banyo yapabilir.
Erdel Yılmaz “Bebek 40 günü doldurmadan da dışarı çıkarılır, sarı giydirmenin sarılığa karşı hiçbir etkisi yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri