Lokanta kelimesi, Türkçeye İtalyanca locanda sözünden girmiştir. Restoran sözcüğü ise Türkçeye Fransızcadan geçmiş bir sözcük (Fransızca: Restaurant) olup; "yenilemek", "onarmak" anlamlarına gelen restaurer kökünden gelmektedir.
Fransızca café "1. kahve, 2. kahve içilen yer, kahvehane" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Türkçe kahve sözcüğünden alıntıdır.
Arapça dkn kökünden gelen dukkān دكّان veya dukān دكان “platform, seki, tezgâh, özellikle çarşı içinde satış yeri” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice dūkanā דוכנא “platform, seki” sözcüğünden alıntıdır.
1760 yılında XV. Louis dönemi Fransa'sında Boulanger adlı kişi sağlığa iyi geldiği ve süper besleyici olduğunu iddia ettiği çorbalarını sunduğu dükkanlar açtı ve bunlara restore eden (tazelik, dinçlik veren) anlamına gelen restaurers adını verdi. Kendi dükkanını da restorante olarak adlandırdı.
Anadolu topraklarında açılan ilk restoran 1888'de İstanbul'da Galata'da hizmete başlayan –daha sonra adını Adullah Efendi olarak değiştiren‐ Türkiye'de Restorancılığın Gelişimi Viktorya'dır.
İlgili 44 soru bulundu
Guiness Rekorlar Kitabı'na göre dünyanın en eski restoranı olarak tanınan, İspanya'nın başkenti Madrid'deki 295 yıllık "Botin" adlı restoran, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının neden olduğu sosyoekonomik sorunlara karşı ayakta kalmaya çalışıyor.
İlk menü fikri ise 1541 yılında Brunswick Dükü Henry'nin sevdiği yemeklerin listesi yapıldıktan sonra ortaya çıkmıştır.
Restaurant : Restorant demektir . Ama tam tabir restorant değildir çünkü restorant kelimesi İngilizceden gelmiştir o yüzden lokanta dersek tam Türkçe karşılığı olur .
National Geographic'in de değindiği rivayetler burada başlıyor. Pek çok kaynak der ki ilk modern restoran Paris'te 1760 yılında Boulanger adlı biri tarafından açıldı.
Tarihçe. Avrupa'da kahvenin tüketilmeye başlaması, alkol almayan insanlara, sosyal faaliyetleri için, barlara alternatif olacak bir mekan sağladı. İlk kafenin (kahvehane olarak) 1550'lerde İstanbul'da ortaya çıkmasından sonra 1600'lerde İtalya, Fransa, Almanya ve İngiltere'de kafeler açılmaya başlandı.
Bakkal: Arapça
Bütün bunları alabileceğiniz 'mahallenin kalbi' olan bakkal ise Arapça kökenli.
Apartman sözcüğünün kökeni İtalyanca appartamento sözcüğüdür. Bu sözcüğün kökü "a parte" (ayrılmış, bölünmüş) kavramıdır. İtalyancadan, appartement olarak Fransızcaya, Fransızcadan Türkçeye geçmiştir.
sekü: dükkan, seki (DLT III 230-12). Kelime Orta Türkçede olduğu gibi Eski Kıpçakçada da “sekü” şeklinde yer almaktadır. Kelime Talat Tekin'e göre “<*sēk” ten gelmiştir.
Lokanta kelimesi, Türkçeye İtalyanca locanda sözünden girmiştir. Restoran sözcüğü ise Türkçeye Fransızcadan geçmiş bir sözcük (Fransızca: Restaurant) olup; "yenilemek", "onarmak" anlamlarına gelen restaurer kökünden gelmektedir.
İtalyanca locanda "konaklama odaları da bulunan aşçı dükkânı, han" sözcüğünden alıntıdır. İtalyanca sözcük İtalyanca locare "(ev veya yatak) kiralamak" fiilinden türetilmiştir. Bu sözcük Latince locare "yerleştirmek, para yatırmak, kiraya vermek" fiilinden evrilmiştir.
eğlence - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi eğlen- fiilinden Türkiye Türkçesi +çA ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için eğlen- maddesine bakınız.
Kelime anlamı olarak restoran da, lokanta da yemek pişirilip satılan yer anlamına gelmektedir. Restoran kelimesi dilimize Fransızcadan, lokanta kelimesi ise, İtalyancadan geçmiştir. Günümüzde lokantalar, genellikle restoranlardan daha uzun süre açık olan ve fiyatları restoranlara nazaran daha ekonomik olan yerlerdir.
restaurant diye yazılır ''restoran'' diye okunur.
Restaurant kelimesi sıklıkla restoran ve restorant şeklinde yanlış yazılmaktadır. Restaurant Nasıl Yazılır? Restaurant kelimesi, yazımında sıklıkla hata yapılan kelimelerden birisi olarak bilinmektedir. Restaurant kelimesinin doğru bir şekilde yazılması için ise kelimenin "restaurant " olarak yazılması gerekmektedir.
eating house i. eating place i. eating-house i.
makarna ve tavuk agirlikli yemek yapan restoranlara verilen artist isim. ayrica bu restoranlar dana etli yemekler de (bkz: veal) sunarlar.
Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre bistro, alkol tüketimi olan ve yemek yenilebilen bir tür kahve olarak ifade edilir.
Menünün 1000 yıl öncesinde Çin'de kullanıldığına dair tarihçilerin notu var. Tabii ki bunu kapıya asılan bir tahta üzerindeki yazılar olarak düşünmek yerine, misafirlere sunulan farklı seçeneklerin de olduğu anlamını çıkarmak daha yerinde olur.
Kaliforniya Menüsü: Bir yiyecek içecek işletmesinde müşterilerin günün herhangi bir öğününde farklı öğünlerde servis edilebilecek yiyecekleri talep edebilme serbestliği sunan menü çeşididir.
Günlük hayatta sık kullanılan kelimelerden biridir. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelime; yemek listesi, sofraya çıkarılacak yemeklerin hepsi, komut ya da seçenek listesi gibi anlamlara gelmektedir. Fransızca kökenli bir sözcüktür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri