Ve şerbetin ne çok sulu ne de çok fazla koyu olmaması gerekiyor. Bunun için de onu sık sık kontrol etmeniz lazım. Zira şerbet çok koyu olursa tatlı onu emmez, katı olur. Çok sulu olursa ise tatlının biçimi bozulur, yumuşar, dağılır.
Zira dondurucuda saklandıktan sonra çıkarıp servis etmek istediğinizde sulanma yapar, doku ve tat olarak kötü bir lezzet ve kıvam sunarlar. Bu sebeple onları mümkün olduğunca buzdolabında saklamalı ve en kısa zamanda (3 gün içinde) tüketmelisiniz.
Serin ve Kuru Bir Yer!
Zira, şerbetli tatlılar buzdolabı içerisine girdiğinde hızlı bir şekilde şekerlenecek ve tadını kaybedecektir. Bu sebeple, eğer baklava veya kadayıf tatlınızı kısa bir süre içerisinde tüketmeyecekseniz, serin ve kuru bir yerde saklamanız, güneş görmeyen bir alanda muhafaza etmeniz gerekmektedir.
Zaten tulumba tatlısını çıtır halde tüketmezseniz çok fazla zevk almazsınız. Çıtır olmasını çok önemsemezseniz tulumba tatlısı duruma göre 4 ila 5 gün boyunca tüketilebilir ve oda sıcaklığında 5 günden daha fazla dayanır fakat taze taze yemek için 2 gün içinde tüketmenizi öneririz.
İlgili 42 soru bulundu
Tamamen soğumadan kızarmış hamurları şerbete atmanız durumunda ortaya daha yumuşak ve hamurumsu bir tulumba tatlısı ortaya çıkacaktır. Bu nedenle ilk olarak şerbeti yaparsanız soğuması için vakit kaybetmemiş olursunuz. - Tatlınızı yapmaya ilk şerbetinden başlamalı ve şerbeti soğumaya bırakmalısınız.
Şerbetli Tatlılarınızı Buzdolabına Koymayın!
Buzdolaplarına koyduğunuz şerbetli tatlılar soğuduğu için içerisindeki şerbet kristalleşerek şekerlenecektir. Bu da ağzınızda o sevmediğimiz kıtır kıtır şeker tadı bırakacaktır. Tatlınızı buzdolabına koymak ona yapacağınız en büyük kötülüktür.
Tatlınızı uzun vadede saklayabileceğiniz tek yöntem buzdolabınızın derin dondurucu kısımlarıdır. Vakumlu kaplarda veya ağzı kapalı poşetlerde derin dondurucuda saklarsanız taze kalmasını sağlayabilirsiniz. Ancak bu durumda dikkat etmeniz gereken tek yöntem, şerbetini koymadan önce derin dondurucuya atmaktır.
Lokum, buzdolabında ağzı kapalı bir şekilde 15 güne kadar saklanabilir. Tüketileceği zaman, buzdolabından çıkarıldıktan sonra 15 dakika oda sıcaklığında bekletilmelidir.
Özellikle ölüm yıl dönümlerinde ve bir belanın baştan savılması için dökülen lokma lokmacı tarafından dilediğiniz yerde dökülerek, sıcak olarak servis edilir. Hayır lokması, sonucunda bir hayırlı işin olması bekleniyorsa o zaman döktürülen lokma çeşididir.
Lokma Tatlısı (Püf Noktalarıyla) Tarifi Nasıl Yapılır? 🌹Şerbeti için, şekeri tencereye koyup suyu ekleyerek 20 dakika kaynatıyoruz ve limonunu ekliyoruz kaynayan şerbeti soğumaya bırakıyoruz. 🌹Püf noktası :İki defa kızartmamızın sebebi şerbete atınca yumuşamaması için, şerbetimiz çok soğuk olacak buna dikkat edelim.
Çıtır Lokma Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler
2 su bardağı süt. 5 yemek kaşığı ılık su. 3 yemek kaşığı dolu dolu sirke.
Hamuru hazırlamak için yumurta, limon suyu ve yoğurdu derin bir kaba aktarıp tel çırpıcı yardımıyla iyice çırpın. İrmiği ekleyip unu azar azar ilave ettikten sonra çırpmaya devam edin. Kabartma tozu ev tuzu da ilave ederek çırpmaya devam edin. Malzemeleri koyu boza kıvamına gelinceye kadar çırpmaya devam edin.
Su dolu tepsiye oturtun ve içine su almamasına özen gösterin. Bekledikçe suyun ısısıyla şekerler eriyecektir ve baklavanız yeniden eski haline gelecektir.
Lokmalar, kısık ateşte karıştıra karıştıra kızartılmalıdır. Yağa hamuru atarken, çay kaşığını yağa batırmak, kolaylık sağlayacaktır. Lokmalar, yağdan çıkarılır çıkarılmaz hemen soğuk şerbete atılmalıdır. Tatlılar, şerbette 2-3 dakika bekletilip, çıkarılmalıdır.
Su, şeker ve limon suyundan elde edilen şerbeti pişirirken ilk etapta şeker ve suyu tencereye alıp ocağın altını açmalı ve şeker eriyene kadar tencereyi karıştırmalısınız. Bunu yapmadığınız takdirde şerbetiniz çabuk şekerlenir.
Ölü için hayır lokması ne zaman dökülür sorusu her yöreye göre farklılık göstermesiyle dikkat çeker. Örneğin; 7'sinde, 40'ında, 52'sinde, ölüm yıldönümünde lokma dağıtımı yapılabilir. Bunun dışında istediğiniz her zaman da lokma döktürmeniz mümkündür.
Yiyen kişi bedavadan tatlı yemiş olur ve dilerse döktürene hayırlı dualar okuyabilir. Döktüren kişi ise yiyenin duasıyla sevap alır. Maddi imkânı yerinde olan yetişkinlerin yapabileceği bu hayır işinin amacı ölen kişinin huzur içinde yatması ve cennete erişebilmesine katkı sağlamaktır.
“lokma dağıtmak” diye bir kavram var toplumsal. Nedir bu deyim? Çok sevinçli ya da çok üzüntülü, acı verici bir durum sonrasında pay edilen çörek türü ekmek komşuya dağıtılır. Bu lokmayı yiyen insanlar dua ederler.
Bu tatlı türleri dolapta ise en fazla 3 ya da 4 gün dayanır. Bu nedenle tatlının tüketilme süreci oldukça önemlidir. Bu zaman diliminden sonra tatlının tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmemektedir.
2,5 su bardağı un, 1 tatlı kaşığı instant maya, Kızartmak için 500 ml sıvı yağ.
Rulo şeklinde hazırladıysanız buzluktan çıkarıp oda sıcaklığında bir süre beklettikten sonra (maksimum 10 dakika) bıçak yardımıyla keserek pişirme aşamasına geçebilirsiniz. Beze şeklinde olanları da merdane yardımıyla açarak şekillendirebilirsiniz.
Sütlü tatlıların yukarıda da bahsettiğim gibi dolapta saklama ömrü en fazla 2 gündür. 2 gün sonra bozulmaya başlar ve tazeliğini kaybeder. Tavsiyem, aynı gün içerisinde tüketeceğiniz kadar yapmanızdır.
Sütlü tatlılar bayatladığında genellikle üstü çatlak çatlak duruyordur. Tadında ekşime olur ve ayrıca kötü bir koku olur ayrıca üstü çatlayabilir bu durumda büyük ihtimal tatlı bozulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri