Özellikle beyaz peynir gibi yumuşak dokulu salamura içerikli ürünlerde çözdürme konusu daha riskli. Yüksek proteinli olan bu ürünlerde su oranı arttıkça, hızlı bozulma ihtimali daha da artıyor. “Bu nedenle süt ürünlerinin buzluk veya dondurucuda muhafaza edilmemesini tavsiye ediyoruz” diyor Orhan Kaplan.
Eğer peynirin sıcak olmasını istemiyorsanız ancak soğukluğundan kurtulmasını istiyorsanız şu yöntemi uygulayabilirsiniz. Yumuşak olgunlaşmış bir peynir ise parmağınızla ortayı bölümüne vurun. Böylece buzlu olan bölümü hızlı bir şekilde çözülecektir.
Bu, biraz olgunlaşması için, türüne bağlı olarak birkaç gün ila birkaç hafta buzdolabında bırakmak anlamına gelir. Dondurulmuş ve çözülmüş peynirlerin herhangi bir yiyecek gibi tekrar dondurulmaması gerektiğini unutmayın.
Lor peyniri kesilen sütten elde edildiği için buzdolabında en fazla 3-4 gün bozulmadan saklayabilirsiniz. Tulum, mihaliç, eski kaşar ve hellim gibi sert yapıda peynirler hava almadığından emin olduğumuz sürece, sıkıca sarılı olarak 3-4 hafta buzdolabında saklanabilir.
🔅Vakum ambalajındaki peynirlerimiz 6 ay süre içerisinde tüketilmesi tavsiye edilir. Vakum ambalajı açılmış ürünlerin maksimum 1 ay içerisinde tüketilmesi gerekmektedir. Derin dondurucuda 1 seneye kadar saklanabilir. 🔅Beyaz peynir dışındaki peynirler yıkanmaz.
İlgili 45 soru bulundu
Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Peynir hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra ise mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sararak korunmalıdır. Burgu peynir ve beyaz peynir; ambalajı açıldıktan sonra kendi salamura suyu içinde saklanmalıdır.
Peynir, derin dondurucuda güvenle saklanabilir. Çoğunlukla peynirler pastörize edilmiş ve yıllandırılmış olduğundan hava geçirmez bir kapta buzdolabında çok uzun süre bozulma tehlikesi olmadan saklanabilir.
Lor peyniri kesilen sütten elde edildiği için buzdolabında en fazla 3-4 gün bozulmadan saklanabilmektedir. Kapaklı bir cam kasede veya kavanozun içerisinde buzdolabında muhafaza etmektir. Lor peyniri peynir çeşitleri içinde en dayanıksız ve bozulmaya müsait olanıdır.
Tadı kötüyse bozulmuş demektir. Renk ve koku da peynir için önemli bir kriter. Rengi sarıya dönen peynirin yapısı bozulmuştur. Yumuşak peynir ise açıkta kaldığında sertleşir ve lezzeti gider.
Asitliğin uzaklaştırılması için yıkanır ve suyu süzülür. Kilo vermek için yapılan diyetlerin çoğunda lor peyniri tercih edilmesinin nedeni yüksek protein ve düşük kalori içeriği.
Lor ve çökelek aynı şey mi? en çok sorulan ve bu anlamda cevap arayan soruların başında gelmektedir. Lor ve çökelek, lezzetleri saklama koşulları ve aromaları ile birbirinden oldukça farklı iki peynir türüdür. En basit anlatımı ile Lor peyniri sütten, Çökelek ise ayrandan yapılır diyerek özetlemek mümkün.
Lor peyniri amino asit değerleri açısından ve protein bakımından yumurtadan daha besleyicidir. Kas zedelenmeleri sonrası yenildiğinde vücudun hızla toparlanmasını sağlar. Düşük kalorili ve tok tutan bir atıştırmalıktır. Lor peyniri faydaları arasında zayıflatıcı özelliği dikkat çeker.
Bebek loru buzlukta nasıl saklanır? Hazırladığınız bebek loru/ bebek peynirini küçük kaplar içerisinde derin dondurucu da iki ay saklayabilirsiniz. Kullanmadan önce buzdolabında bekleterek çözdürmeniz yeterli.
Lor peyniri günde ne kadar yenmeli? Beslenme uzmanları, günde 1 ya da 2 porsiyon peynir tüketmenin vücut sağlığı açısından önemli olduğunu belirtmektedir. Bir porsiyon peynir; 1 bardak süt, 1 kâse yoğurt, 100 gram kaşar peyniri ya da 50 gram beyaz peynire eşdeğerdir.
Öncelikle 1 su bardağı lor peynirimizi ufaklayalım. İçine 1 yumurta ve tuzumuzu ekleyip karıştıralım. Uygun tavaya sıvı yağımızı dökelim. Yağımız ısınınca lor peynirli karışımdan 1'er yemek kaşığı tavaya dökelim.
Yumuşak peynirlerin raf ömrü kısa olsa da, özellikle sert peynirler son tüketim tarihinden sonra bile tüketilebilir. Peynirin bozulup bozulmadığını son tüketim tarihinden ziyade, tadına ve kokusuna bakarak kolayca anlayabilirsiniz.
Ermenicede ise Türkçedeki gibi Lor denmektedir. Anadolu'da farklı yörelerde farklı söylenişleri de bulunmaktadır: Şor (Kars), Nor (Antalya, Niğde), Ekşimik (Trakya), Minci (Doğu Karadeniz).
Hijyenik koşullarda hazırlanan yeşil renkli Konya küflü peynir nasıl yenir derseniz yanıt çok basittir. Tek başına bile afiyetle tüketebilirsiniz. Çok lezzetli bir peynir olduğu için birçok yemekte de kullanabilirsiniz.
Elde ettiğiniz bir top lor peynirinizi ağzı kapalı bir kapta buzdolabında saklayabilirsiniz. 1 litre sütten yaklaşık olarak 250 gr kadar lor peyniri elde edebilirsiniz.
Kaşar üretimi yapılırken kaşardan artan ürünlerin tekrardan kaynatılması sonucu lor peyniri elde edilir. Bu ürünün farkı ise biraz daha ekşi ve hafif derece tuzludur. Lakin tat olarak leziz olan ve ağızda hemen dağılan lor peyniri kusursuz görünüşe sahiptir.
Yüksek proteinli olan bu ürünlerde su oranı arttıkça, hızlı bozulma ihtimali daha da artıyor. “Bu nedenle süt ürünlerinin buzluk veya dondurucuda muhafaza edilmemesini tavsiye ediyoruz” diyor Orhan Kaplan.
Muratbey Peynirleri Gıda Uzmanlarına göre, peynirin, özellikle +2/4 C de, ışıksız ortamda yani buzdolabında saklanması gerekiyor. Peynir hemen tüketilmeyecek ise kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sarılarak korunmalıdır.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri