Şarabı kadehe döktüğünüzde rengi bulanık ve kahverengi tonlar yoğunlaşmışsa şarabınız bozulmuştur. Şarabı kokladığınızda sirke, aseton, çürük ahşap, yumurta, tutkal kokuları alıyorsanız şarabınız bozulmuştur. Şarabı yudumladığınızda çok ekşi, çok acı tatlar alıyorsanız şarabınız bozulmuştur.
İyi günler. Cevap: Bozuk şarap öldürmez, ağız tadınızı ve keyfinizi kaçırır. Bir şarap birkaç gün sıcak ortamda kalarak hemen bozulmaz ama özellikle beyaz ve rozeler tazeliklerini, aromalarını yitirmeye başlar.
literatür gözden geçirildiğinde karşılaşılan sonuç, açılan bir şarabın genelde 3 gün en iyi ihtimalle bir hafta kadar dayandığını, daha doğrusu içilebilir durumda kaldığını söylüyor.
Havadaki oksijenle temas eden şaraptaki karbondioksit, bir çok değerli aroma maddesini de yanına alarak havaya karışır (uçar) ve bunun sonucunda şarabın bukesi ve tadı, tazeliğini kaybeder. Havadaki oksijen, oksidasyona (şarabın oksitlenmesine) yol açar ve şarap yaşlı bir karakter alır (yaşlanır).
10/15˚C aralığı ideal. 15/20˚C uzun süre yıllandırılmayacak, birkaç ay saklanacak şaraplar için kabul edilebilir. 20˚C üstünde şarap olması gerekenden daha kısa sürede yaşlanır, çünkü aroma bileşikleri sıcak ortamda daha hızlı hareket ederler.
İlgili 20 soru bulundu
Şarabın başlıca iki düşmanı oksijen ve ısıdır. Şarap bir gece boyunca, ağzı açık ve sıcak bir ortamda tutarsanız ertesi sabah tazeliğini ve tadını kaybedebilir.
Şarap Mantarı İçine Düşerse Ne Olur? Mantar tıpa özellikleri sayesinde şarap kalitesi bozulmadan uzun yıllar saklanabilmektedir. Eğer mantar tıpa açma veya kapatma esnasında içine düşerse şayet bütün halinde düşmüşse ciddi bir sorun teşkil etmeyecektir.
Ancak, şarapların çoğunluğu yıllandırılmaz ve hatta yıllandırılan şaraplar bile nadiren uzun süre yıllanırlar; Şarabın %90'ının bir üretim yılında, %99'unun ise 5 yıl içinde tüketilmesi gerektiği tahmin edilir.
Şarabın hacmi küçülünce, şişe içinde bir vakum meydana gelir. Bu sefer de, hava şişe içine sızar. Bu nedenle, şarapların sabit ısıda muhafaza edilmesi gerekmektedir. Şişede meydana gelen günlük sıcaklık değişimlerin neticesinde, şişenin içine giren hava, şarabın bozulmasına neden olur.
Şaraplar ışıktan, nemden, sesten ve titreşimlerden izole edilmiş ortamlarda muhafaza edilmelidir. Bu nedenle yüzyıllardır şarap mahzenleri kullanılmıştır. Şarabın iyi yaşlanması için, şarabın bir mahzende veya 11 ila 14 derece arasında sabit bir ortam sıcaklığına sahip bir odada saklanması gerekir.
Kırmızı şarap en fazla 2 hafta, beyaz ve rose şarap ise en fazla 5 gün dayanır. Bu süreden sonra içilen şarap zehirlemez veya öldürmez fakat tadındaki değişim içilmesini engeller. Bozulan şarabın tadı ekşimsi ve sirke gibi bir hal alır.
Her şarabın üzerinde mutlaka üzümlerin toplandığı yıl yazar. Ön etikette yazan yıl 2011 iken, arka etikette şişeleme tarihi olarak 2014 yazabilir; bu bilgi bize şarabın şişelenmeden önce 3 yıl kadar fıçılarda bekletildiğinin bilgisini verecektir, evet gerçekten adamlar bunu bile yazıyorlar etikete.
Bu bakterilerin şarapta gelişmesiyle birlikte asetik asit miktarı da yükselir ve şarap sirkeleşir. Sağlam, bozulmamış üzümler düşük sayıda (102/103 adet/g'dan az) asetik asit bakterisi bulundururlar ve bu tür üzümlerin suyu yaklaşık olarak 16-23 ppm asetik asit içerir.
Şarapların kalitesi, sahip oldukları renklerden anlaşılabilmektedir. Örneğin, kaliteli beyaz şaraplar; açık renk, krem rengi, beyaz veya daha koyu bir renkte olmalıdır. Kırmızı ve rose şarapların ise genellikle kırmızıdan mora doğru ilerleyen bir renk skalası mevcuttur.
Evet yanlış duymadınız sadece su. Alkol tüketimi sonrasında vücut çok su kaybeder. Ağrılarınızın ve halsizliğinizin sebebi su kaybıdır. Alkol aldıktan sonra akşam yatmadan önce eğer bol miktarda su içerseniz, sabah kalktığınızda halsizlik ve ağrı yaşamazsınız.
Cevap: Şarabın adı ve yılı ne olursa olsun, “vitrin köşesinde” duran bir şarap kalitesini arttırarak yıllanmaya değil hızla bozulmaya mahkumdur. Şarabın kalitesini koruması ve daha da geliştirmesi için öncelikle taze içime değil yıllanmaya uygun bir şarap olması gereklidir.
Şarabınızı uzun süreli saklama durumunda 10˚C-15˚C arasında sabit bir sıcaklık ideal. Eğer uzun süre yıllandırma gibi bir düşünceniz yoksa 15˚C-20˚C arası önerilir. Şarapları buzdolabında tutmak birkaç aya kadar iyi fikir olabilir ama uzun vadede kesinlikle iyi değildir.
– Açılmış ancak tamamı içilmemiş bir şarabın mantarını sıkıca yerine oturtup buzdolabınızda biraz bekletebilirsiniz. Bu süre, şarabın cinsine bağlı olmakla birlikte, genelde 3 gündür. Bu şekilde daha uzun süre bekletilen şarabın aroması değişmeye, taze meyve kokuları ve tadı yok olmaya başlar.
Taneni ve asiti yumuşar. Dokusu ipekleşir. Yıllanmış bir şarap alırken kontrol edilmesi gereken en önemli nokta, mantarla şarap arasında şişenin boynundaki boşluğun normalden fazla olmaması ve mantardan şarabın sızmamış olmasıdır. Yıllanmış şaraplarda tortu oluşumu olağan bir durumdur.
Genç bir şarapta meyvemsi ve çiçeksi tatlar daha belirginken, yıllanmış bir şarapta meyve aromaları daha az belirgin hale gelir ve yerini baharatlı, kekremsi veya odunsu tatlar alabilir. Bu değişim, şaraptaki bileşiklerin birbirleriyle reaksiyona girmesi sonucu ortaya çıkar.
Türüne bakılmaksızın tüm şaraplar için önerilen ideal sabit saklama sıcaklığı 15-20 °C arasındadır. Sıcaklık değişimlerine bağlı olarak gelişimi hızlanan veya yavaşlayan şarapların bir süre sonra gelişimi aksar. Böylece şaraplar sahip oldukları dengelerini kaybeder ve bozulurlar.
Öküzgözü, Boğazkere, Bordeaux şarapları 10 seneye kadar bekletilebilir. Bunun yanında Kalecik Karası, Porto, Rioja, Zinfandel türü şarapları 5 yıldan 10 yıla kadar bekletmeniz mümkündür. Port, Vintage şaraplarının yıllandırma süresi ise 20 yıldır.
Şarap tıpası (Durdurucu)
Şarap tıpası, kalan şarap şişelerini soğutmadan önce kapatmak için önemli bir şarap aksesuarıdır.
Şarap şişelerini kapatmak için genelde mantar kullanılır; çünkü, mantar hafif, elastiktir ve birçok sıvı ve gazı geçirmez yapıda olması itibarıyla şarabın kalitesini korur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri