Bende ngk LPG 4 var. Gayet iyi. Benzinde de iyi. Bir problem yok.
Benzinli ve LPG'li otomobillerde kullanılan ateşleme bujileri, ateşleme bobininden gelen 20 ile 30 bin volt arasındaki yüksek gerilim yardımıyla motorun yanma odasındaki hava ve yakıt karışımının ateşlenmesini sağlıyor.
Benzin bujisinin aralığını daraltarak kullanmak yerine aracınıza uygun LPG bujisini kullanın. LPG için özel olarak platin ve iridiumdan üretilen bu bujilerle daha uzun süre daha sorunsuz ateşleme sağlarsınız.
LPG bujisi LPGli araçlar için üretilen özel bujilerdir. LPGli araçlar için üretilen LPG uyumlu bujiler hız kaybını en aza indirmeyi hedefler. LPG iridyum buji özel kaplamasıyla aşınmayı ve korozyonu önler.
Ayrıca LPG'li araçlarda tek tırnaklı yerine çift tırnaklı buji kullanmak daha avantajlıdır. Motor sağlığı için hava filtresinin düzenli değiştirilmesi çok önemlidir. 5 bin – 15 bin kilometre aralığında hava filtrenizi değiştirmeniz gerekir.
İlgili 28 soru bulundu
aynı bujiden alacaksanız gerek yok, eğer bosch lpg bujisi alırsanız avans değişeceğinden kalibrasyon yaptırmanızda fayda var.
LPGli Araçlarda Buji Ne Zaman Değişir? LPG'li araçlarda buji değişimi 20 ila 50000 kilometre arasında gerçekleştirilmektedir. Benzinli araçlarda da değişim süreleri ortalama olarak bu değerleri kapsamaktadır. Ancak genel anlamda bujilerin ömrü 50 kilometredir.
Kızdırma bujisi dizel araçlarda kullanılan bir sistemdir. Benzinli araçlarda kızdırma bujisi yer almaz. Kızdırma bujisi, düzenli olarak benzinli araçlar yanma odasında ateşlemeyi başlatabilmek için gerekli ısıyı rahat bir şekilde üretebilir. Aynı zamanda aracın sistemlerine bu ısıyı kolaylıkla iletebilir.
LPG de tutuşma ısısı yüksektir yani daha iyi bir ateşleme daha kısa sürede bir ateşleme gerekir. LPG bujileri hem ısıya dayanıklıdır çünkü LPG yanınca daha fazla ısı ortaya çıkar hemde kısa ve güçlü ateşleme ister.
Bujiler tam oturduysa bir sıkıntı yaratmaz. Arada biraz boyut farkı var ama, çok etkileyeceğini düşünmüyorum. Yeni bujilerle devam edebilirsiniz bir sonraki bakıma kadar. Ama illa kafam rahat olsun diyorsanız değiştirin elbette.
Araca uygun buji taktıysanız aynı koşullarda yakıt düşer. Buji değişimi yakiti arttirmaz düşürür çekiş kuvvetlenir performans artar ilk calistirmada sağlıklı çalışır.
Benzinli bir motor, bujiler tarafından ateşlenmeden önce yakıtı hava ile birleştirir. Ancak dizel motorlarda buji ve karbüratör bulunmaz. Dizel motorda hava önceden sıkıştırılır. Bu sıkıştırma, bujideki gibi bir kıvılcım yerine yakıtı ateşleyen bir ısı üretir.
Bujiler, buji temizleme sıvısıyla, yoksa enjektör (karbüratör) temizleme sıvısıyla, yoksa alkolle ya da benzinle, ya da sanayide bolca bulunan balata spreyiyle, yine temiz diş fırçasıyla temizlenir.
Benzinli ve benzinli/LPG'li motorlara sahip araçlarda buji kullanılmaktadır. Benzinli motora sahip tüm araçlarda ateşleme bujisi kullanılır.
Günümüzde benzinli ya da dizel motora sahip neredeyse tüm binek araçlara LPG takılabilir.
Otomotiv endüstrisinin lider markası NGK bujileri hemen her tür motor için sunulmaktadır – otomobiller, motosikletler, denizcilik uygulamaları, küçük motorlar ve güç araçları.
Buji, bir motorun en önemli parçalarından biridir. Buji aşındığında veya düzgün çalışmadığında değiştirilmesi önemlidir. Motora zarar vermeden önce bujinin değiştirilmesi zorunludur. Otomobillerde buji periyodik bakım işlemlerinde kontrol edilmeli ve yaklaşık 15.000 km bandında değişiminin yapılması gerekmektedir.
-Korozyonu engellemede ideal çözüm. -Mükemmel ateşleme gücü, dengeli motor çalışması. BKR-GAS, sadece binek araçlarda değil, aynı zamanda çift yakıt (petrol ve CNG) veya LPG/CNG ile çalışan motorlu araçlarda da kullanılabilmektedir.
Motorda Zor Çalışma: Arızalanmış olan bir kızdırma bujisi direkt olarak motoru etkiler. Ateşleme sistemlerinde çalışması nedeniyle motorun çalışması için gerekli olan ısıyı sağlayamayacaktır. Bu durumda dışarıdaki sıcaklık durumuna bağlı olarak, aracın çalışması birkaç deneme sonrasında başarılı olacaktır.
Aracınız yazın kolay çalışıyor, kışın zor çalışıyorsa, kızdırma bujisi arızalıdır. Kızdırma bujisi arızalanmışsa aracınızı hemen bir bujileri değiştirtmeniz gerekmektedir.
Sadece dizel araçlarda bulunan bu parça, ortalama her 30 bin km'de bir değiştirilir. Ancak burada kullanım sıklığı da büyük bir belirleyicidir. O nedenle kontrol edilmeden değişim yapılmamalıdır.
Marşa basıldığında araç geç çalışıyor veya çalışmıyorsa, Ani hızlanmalarda gaz yememe, tekleme ve patlama sorunları görülüyorsa, Araç performansındaki düşüş ve yakıt tüketimindeki artış hissedilir seviyelerdeyse, aracınızın bujisinde bir arıza meydana gelmiş olabilir.
Uygun olmayan buji değişimlerinde araç daha fazla yakıt yakar ve motor performansı düşer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri