Sıvılaştırılmış petrol gazı veya kısaca LPG (İngilizce: liquefied petroleum gas), ham petrolün rafinerilerde damıtılması esnasında veya petrol yataklarının üzerinde bulunan doğalgazın ayrıştırılması ile elde edilen ve basınç altında sıvılaştırılan, renksiz, kokusuz, havadan ağır ve yanıcı bir gazdır.
LPG, sıvılaştırılmış petrol gazı anlamına gelmektedir. Araç yakıt olarak LPG'yi benzine göre, yaklaşık %20 si kadar fazla tüketmektedir, fakat LPG'nin litre fiyatı diğer yakıtlara göre daha ucuz olduğu için para tasarrufu sağlamaktadır.
LPG, günümüzde fabrikadan çıkışlı araçlara da kullanılıyor. Benzin fiyatlarının yükselmesiyle, yakıt tasarrufu etmek isteyen kişiler LPG'ye dönüş yapmayı düşünüyor. Yakıt olarak daha uygun olan LPG, kolay bir şekilde kullanılabiliyor.
Otomobillerde 4 yakıt türü vardır. Bunlar benzin, dizel, elektrik ve LPG (Liquified Petroleum Gas - Sıvılaştırılmış petrol gazı)'dır. Ülkemizde en çok kullanılan yakıt türü araçlar; benzin, elektrik, motorin, LPG'li araçlardır.
Otogaz, LPG'nin araç yakıtı olarak kullanılan haline halk arasında verilen isimdir. Otogaz, propan ve bütan gibi basit hidrokarbonlardan oluşmakta olup doğalgazdan veya petrol damıtımından elde edilmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
LPG, Likit Petrol Gazı (Liquified Petroleum Gas) kelimelerinin kısaltılmış halidir. Ham petrolün damıtılması sırasında elde edilen Bütan ve Propan gazları LPG'yi oluşturan esas iki petrol gazıdır. Bu gazlar sıvılaştırıldıktan sonra belli oranlarda karıştırılarak veya her birisi saf şekilde satılır.
Yapısal farklılığı nedeniyle LPG ve doğal gaz aynı şebekeyi kullanamıyor ancak teknik çözümlerle LPG, ısınma ve pişirmede doğal gazın yerine kullanılabiliyor. Doğal gaz gibi bir şebeke yapısına sahip olmadığı için LPG, tüp gaz ve dökme LPG formunda değerlendirilebiliyor.
Yakıtlar genel olarak katı ve sıvı ile gaz şeklinde üç farklı bölüme ayrılır.
Akaryakıt Çeşitleri Nelerdir
Akaryakıt çeşitleri; dizel, benzin, lpg olarak açıklanabilmektedir.
Dört temel yakıt türü dizel, benzin, lpg (Liquified Petroleum Gas - Sıvılaştırılmış petrol gazı) ve elektriktir. Dizel, benzin ve lpg türleri kendi aralarında dönüştürülebilir. Örneğin benzinli olan bir araç, lpg'ye veya dizele dönüştürülebilir. Benzinli araçlara göre daha ekonomiktir.
Halk arasında yaygın olarak "tüpgaz" adıyla bilinen LPG (sıvılaştırılmış petrol gazı) ısıtma, pişirme ve aydınlatmada kullanılan yaygın bir enerji kaynağıdır. LPG renksiz ve kokusuz bir gazdır.
LPG (Liquefied Petroleum Gas), otomobillerde kullanılan bir alternatif yakıttır. LPG, doğalgaz ve petrol gibi kaynaklardan elde edilir ve gaz halinde satılır. LPG, aşağıdaki nedenlerden dolayı otomobillerde tercih ediliyor: Daha ucuzdur: LPG, benzin ve dizel gibi yakıtlara göre daha ucuzdur.
Performans düşüklüğüne yol açabilen LPG, aynı zamanda kuru yakıt olduğu için ilk birkaç dakika benzin ile çalışma ihtiyacı hissediyor.
Motorin yani mazot gaz değildir. Yani motorin sıvı bir yakıttır. Motorin yani mazot petrol ürünlerindendir.
Fosil yakıtlı olarak tabir edilen dizel ya da benzinli motorlara sahip hemen her araca LPG kiti takılabilir. Ancak dizel araçlara LPG taktırmak hem çok maliyetli olduğu hem de istenen verimi sağlamadığı için genellikle tercih edilmemektedir.
Sıralı sistemde normal süreçte ilk çalışma benzinli olarak programlanmıştır. Araç beynine yeterli ısı gelene kadar araç benzinde çalışır. Yeterli basınç ve ısı oluştuğunda LPG almaya başlar. Sıralı sistem LPG'li araçta benzin yoksa aracı LPG'de çalıştırmak da mümkün.
Motorin; mazot olarak da bilinen bir akaryakıt çeşididir. Karbon ve hidrojenden oluşan bu akaryakıt çeşidi, dizel motorlu araçlarda kullanılır.
Siyah akaryakıt, kaloriferlerde kullanılan yakıtlar, fuel oil, asfalt gibi ürünlerin temelini oluşturmaktadır. Siyah akaryakıt aynı zamanda izolasyon gibi işlerde de kullanılmaktadır. Benzin, motorin, gaz yağı ve jet yakıtı çeşitlerinden oluşan “beyaz akaryakıt” ise motorlu taşıtlarda kullanılmaktadır.
Oto gaz, yakıt tüketimi açısından benzin ve dizele göre oldukça tasarrufludur. Diğer bir sebep ise akaryakıtlar arasında en ucuza satılan yakıt türü olmasıdır. Böylece oto gaz yakıt ekonomisi ve fiyatıyla bütçe dostudur diyebiliriz.
Motorin dizel motoru yakıtıdır. Yanma ısısını mekanik güce çevirmek için en yeterli mekanizma olan dizel makinesi, benzin ve gaz makinelerinden takriben 30 yıl kadar sonra 1892 de Rudolf Diesel tarafından keşfedildi.
Dizel motorlarda kullanılan yakıta, motorin adı verilir. Ham petrolün damıtılması işlemi esnasında 200-300°C aralığında elde edilebilen motorine, halk arasında mazot ya da dizel yakıt da denilir.
Enerji elde edilmesi için kullanılmakta olan bir takım yakıt çeşitleri bulunmaktadır. Bu yakıtlar katı yakıt, sıvı yakıt ve gaz yakıt olarak sayılmaktadır. Sıvı yakıtlar benzin ve mazot gibi yakıtlar iken gaz yakıtlara doğal gaz örnek olarak verilebilir.
Doğalgaz (CNG) dönüşümü benzinli, dizel ve LPG'li taksi minibüs, otobüs, kamyon ve TIR gibi her tür araç için kolaylıkla yapılmaktadır.
LPG,% 70 bütan ve% 30 propan içermektedir. Yüksek yoğunluğu nedeniyle havadan daha ağır olan LPG, hidrokarbon bazlı yanıcı bir gazdır. LNG'nin açılımı sıvılaştırılmış doğal gazdır. LNG %95 metan gazı içerir ve depolamak için -162 dereceye soğutulur sıvılaştırılıp depolanır.
LPG birçok alanda kullanılan ve oldukça ucuz bir yakıt türü olarak bilinmektedir. Ayrıca LPG hiçbir şekilde doğaya zarar da vermemektedir. Bu nedenle daha çok evlerde ve araçlarda kullanımı mevcuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri