LPG'li araçlarda buji değişimi 20 ila 50000 kilometre arasında gerçekleştirilmektedir. Benzinli araçlarda da değişim süreleri ortalama olarak bu değerleri kapsamaktadır. Ancak genel anlamda bujilerin ömrü 50 kilometredir.
İridyum bujilerde 60-70 bin km dayanıyor. 15-20 bin bandında değişmesi idealdir.
Benzin bujisinin aralığını daraltarak kullanmak yerine aracınıza uygun LPG bujisini kullanın. LPG için özel olarak platin ve iridiumdan üretilen bu bujilerle daha uzun süre daha sorunsuz ateşleme sağlarsınız.
Bujilerin ömrü, genellikle sürücülerin kullanım şekline ve kullanılan markaya göre değişiklik gösterir. Ortalama bir bujinin kullanım ömrü ise, 15 bin km'dir. Bunun yanında bujilerin ömrünü kısaltan bazı faktörler de vardır.
İlgili 44 soru bulundu
Buji her bakımda değişir mi? Buji her araç bakım işlemlerinde mutlaka kontrol edilmelidir. Ancak buji yalnızca hasarlıysa değiştirilmesi gerekir.
aynı bujiden alacaksanız gerek yok, eğer bosch lpg bujisi alırsanız avans değişeceğinden kalibrasyon yaptırmanızda fayda var.
LPG bujisi diye bişi yoktur.
Otomobilleriniz içerisinde bulunan parçalar arasında oldukça önemli bir yere sahip olan bujiler düzenli olarak değiştirilmelidir. Buji değişimi ne zaman yapılmalı? Buji değişimi farklı yakıt türleri kullanan araçlara göre değişse de her 50.000 kilometrede bir yapılmalıdır.
Arızalı Bujiler
Bujiler ateşleme konusunda gereken başlangıcı yapamazsa motor pistonları tekleyecek ve yüksek bir ses yapacaktır. Bujilerin motordan gelen vuruntu seslerinin kaynağı olabilecek özellikte bir ses çıkaracağını belirtelim.
LPG bujisi LPGli araçlar için üretilen özel bujilerdir. LPGli araçlar için üretilen LPG uyumlu bujiler hız kaybını en aza indirmeyi hedefler. LPG iridyum buji özel kaplamasıyla aşınmayı ve korozyonu önler.
Gaz-hava karışımının ateşlenmesi daha zordur, çünkü daha yüksek ateşleme voltajı gerekir ve ateşleme bobininin arıza riski artar. NGK LaserLine bujileri 60.000 km ömür süresiyle sunulur ve bu şekilde "normal" bujilerin çok üzerine çıkan performansa sahiptir.
-1 litre benzinle 14.7 km yol kat edilirken, - 1 litre otogaz-LPG ile 11.36 km yol kat edilmektedir.
Bujilerin tırnak aralığı (elektrodlar arası mesafe) 1.0 ~ 1.1 mm olmalıymış. Araştırmalarımda lpg li araçların bujilerinin tırnak aralığı mesafesi lpg ile en iyi ateşlemeyi sağlaması açısından 0,8mm yi tavsiye ediyorlar.
Aracın bakımı 10.000 km veya 6 ayda bir önce hangisi dolarsa mutlaka yapılmalıdır. Araç her zaman devrinde kullanılmalıdır.
Günümüzde kullanılan ve sürücüler tarafından tercih sebebi olan katkılı otogaz, araçların akaryakıtlarının tıkanmasına sebep olabilir. Tıkanmalar, yakıtın motor bölgesine daha yavaş ulaşmasına yol açar. Yakıtın aracın ilgili bölümüne geç ulaşması ise performans düşüklüğüne yol açar.
Bujiler, motorda yanma olayını başlatır ve yanma kalitesini direkt olarak etkiler. Bu sebeple uygun bujiler kullanmak, aracın yakıt tasarrufu yapmasını sağlayacaktır. Uygun olmayan buji değişimlerinde araç daha fazla yakıt yakar ve motor performansı düşer.
Ayrıca LPG'li araçlarda tek tırnaklı yerine çift tırnaklı buji kullanmak daha avantajlıdır. Motor sağlığı için hava filtresinin düzenli değiştirilmesi çok önemlidir. 5 bin – 15 bin kilometre aralığında hava filtrenizi değiştirmeniz gerekir.
Buji değişimi yapılırken motorun soğuk olması gerekir. Herhangi bir sıcak motordan buji sökülmez. Yapılan zorlamalar ile buji kırılabilir. Bu gibi sorunların yaşanmaması açısından aracın motorunun soğuk olması gerekir.
Bujiler aşındıkça ve eskidikçe, buji boşlukları aşırı sıcaklık ve pislik birikiminin bir sonucu olarak genişler. Boşluklar ne kadar genişlerse, yanma o kadar düzensiz veya etkisiz hale gelir. Eskiyen bujiler aküyü çok fazla yorar. Gaza bastığınızda egzozdan siyah duman çıkar.
Buji değişimi yapılırken bujiler tek tek sökülür ve kontrol edilir. Eğer takım halinde yeni değiştirilmiş bujiler bulunuyorsa sadece hasarlı olanı değiştirmek yeterlidir ancak tüm buji takımı için 30 bin km geçmişse, sadece arızalı bujiyi değiştirmek yerine tüm bujileri takım halinde değiştirmek önerilmektedir.
Benzinli motora sahip tüm araçlarda ateşleme bujisi kullanılır. Dizel araçlarda ise ateşleme bujisi bulunmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri