Dideral, Lustral, Abizol ve Ozaprin vb. ilaçları aile hekimi reçete edebilir mi? DİDERAL gibi ilaçlar bittiğinde "aile hekimi" reçete edebilirmi? Neden reçete edemez? cünkü bunlar brans gerektiren ilaçlar. sadece kendi doktorunuz yazabilir.
Hasta ilaç raporunun süresi boyunca kullandığı bu ilacı aile hekimine yazdırabiliyor.
Aile Hekimlerinin ilaç yazma yetkileri nedir? Aile Hekimleri, SUT'ta Aile Hekimi uzmanının ve uzman hekimin yazabilecekleri tüm ilaçları reçete edebilirler. Ancak SUT'ta ilgili uzmanın (göz hastalıkları uzmanı, cildiye uzmanı, psikiyatri uzmanı gibi) yazabilecekleri ilaçları yazamazlar.
Raporda tedavinin ne kadar süre devam edeceği, ilacın adı, dozu ve kullanım süresi belirtilecek, rapor ekinde ayrıntılı tedavi şemasına yer verilecektir. a)Trisiklik ve tetrasiklik antidepresanlar (Laroxyl,Anafranil,Tofranil,İnsidon,İnsomin,Triptilin,Stablon,)tüm hekimlerce yazılabilir.
Tablet ya da kapsüller, genellikle günde bir defa, yemekle ya da yemekten sonra, tek dozda alınır. Bir bardak su ile, bütün olarak alınmasında fayda vardır. En fazla fayda için Lustral'i düzenli olarak kullanın. Doktorunuz tarafından aksi söylenmedikçe, her gün aynı zamanda kullanmayı unutmayın.
İlgili 37 soru bulundu
DİDERAL gibi ilaçlar bittiğinde "aile hekimi" reçete edebilirmi? Neden reçete edemez? cünkü bunlar brans gerektiren ilaçlar. sadece kendi doktorunuz yazabilir.
LUSTRAL obsesif kompulsif bozukluğu olan 6 yaşından büyük çocukların tedavisinde kullanılır. Bunun dışında çocukların tedavisinde kullanımı onaylanmamıştır.
Lustral antidepresanının çözüm bulduğu bir çok ruh hali şikâyeti vardır. En yaygın kullanılan ve en zararsız olan antidepresan olarak bilinir.
Kullanmanız gerekenden daha fazla LAROXYL kullandıysanız: Doz aşımının düzensiz kalp atışı, kan basıncı düşüklüğü, göz bebeklerinde büyüme, sersemlik, vücut ısısında düşüş, nöbetler, koma, ajitasyon, kas sertliği, bulantı ve ateş gibi belirtileri bulunmaktadır.
Dünyanın hemen her ülkesinde üretimine ve kullanılmasına devam edilmekte olan bu anti-depresif ilacın üretilmesinin durdurulma kararının, ilacın fiyatının düşük olmasından kaynaklandığı tahmin edilmektedir.
SNRI, SSRE, RIMA, NASSA grubu antidepresanlar, psikiyatri (erişkin ve çocuk), nöroloji (erişkin ve çocuk) uzman hekimlerinden biri tarafından veya bu hekimlerden biri tarafından düzenlenen ilaç kullanım raporuna dayanılarak tüm hekimlerce reçete edildiğinde bedeli ödenir.
İLAÇ SAYISI ARTIK HEKİME BAĞLI
Sosyal Güvenlik Kurumu, karar üzerine SUT'ta yaptığı değişiklikle 6 Nisan'dan itibaren reçetede 4 ilaç sınırlamasını kaldırdı. Artık hekim tanısı doğrultusunda reçeteye istediği kadar ilaç yazabilecek.
Artık 4 İlaçtan Fazla İlaç da Reçeteye Yazılabilecek.
Birinci basamak sağlık kuruluşlarında aile hekimi, psikiyatri birimlerinde psikiyatri hekimi denetiminde çalışırlar. Danışmanlık ve rehberlik dışında psikiyatrik hastalıkların tanı ve tedavi süreçlerinde yer alamazlar.
MADDESİ GEREĞİ; AİLE HEKİMLERİ, AİLE HEKİMİ UZMANININ YAZABİLECEĞİ TÜM İLAÇLARI REÇETE EDEBİLİRLER. Meslektaşlarımız tarafından Odamıza ulaşan sorulardan Aile Hekimlerinin Uzman Hekimlerce reçetelendirilmesi gereken ilaçları yazıp yazamayacağı yönünde tereddütlerin oluştuğu görülmektedir.
İlaç yalnızca doktor tarafından reçete edilmeli ve doktor tarafından önerildiği şekilde düzenli kullanılmalıdır. Antidepresan ilaçlar alkolle birlikte alınmamalıdır.
Yalnızca SSRI grubu antidepresanlar kilo artışından sorumlu değildir; "amitriptiline" (Laroxyl), "imipramine HCl" (Tofranil) gibi trisliklik antidepresanlar, "tranylcypromine" (Parnate), "phenelzine" (Nardil) gibi MAO inhibitörleri de uzun ya da kısa süreli kullanımları sonucunda kilo artışına neden olabilirler.
Hayır , bağımlılık yapmaz , bağımlılık yapma riski bile taşımaz.
Eski Kuşak Antidepresan İlaçlar: Tofranil, Anafranil, Ludiomil, Maprotil ,Laroxyl gibi ilaçlardır. Bu ilaçların yan etkileri, anksiyete-panik belirtilerini artırmaları nedeniyle çok tercih edilmezler.
Lustral, yaygın olarak kullanılan bir antidepresan ilaçtır ve etken maddesi olarak setralin içerir.
Çaresizlik, değersizlik, hiçlik hissi gibi duygular egzersiz sayesinde azaltılabilir. Düşünce kontrolünü sağlayan psikoterapi teknikleri egzersiz ile desteklendiğinde ilaçsız depresyon tedavisi başarı ile mümkün olur.
Reboksetin ve MAO inhibitörleri son tercih olarak kullanılırlar. Psikotik özelliği olan ağır depresyon tedavisinde ise altın tedavi antidepresan ilaçların olanzapin, aripiprazol, ketiyapin ve risperidon gibi bir antipsikotik ilaç ile birlikte kullanılmasıdır.
Yeni Kuşak Antidepresanlar: Prozac (deprex,zedprex,fulsac da prozac la aynı içeriğe sahiptir daha ucuzdurlar) ,Lustral(seralin,serdep) Cipram(citol,Relaxol,citara) , Cipralex, Citoless Efexor, Remeron, ixel,Desyrel , Faverin Seroxat, Paxil, gibi ilaçlardır.
Psikiyatride kullanılan antidepresanlar (Cipram, cipralex, efexor, lustral, paxil, prozac, anafranil vb..), antipsikotikler (risperdal, zyprexa, zeldox, seroquel vb..), duygudurum düzenleyiciler (lityum, depakin, convulex, tegretol vb..) bağımlılık yapmazlar.
Depresyon ve Obsesif Kompulsif Bozukluk LUSTRAL tedavisine günde 50 mg dozla başlanmalıdır. yükseltilmelidir. Bu doz ayarlaması, panik bozukluğunda karakterize olan tedavinin erken dönemindeki beklenmedik yan etkilerin sıklığını azaltır. Maksimum doz 200 mg/gün olacak şekilde titrasyon yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri