Diş macunları; temizleyici ve ferahlatıcı etkileriyle ağız bakımını sağlarlar. İçeriklerinde mekanik temizlemeyi sağlayan partiküller ve çürük oluşumunu engelleyici birtakım kimyasallar barındırırlar. Dolayısıyla diş macunsuz bir diş fırçalama, etkin bir fırçalama olmayacaktır.
Basit mi basit: Ev yapımı diş macunu
Başlarda oldukça garipseyeceksiniz. Fakat zamanla alışıyorsunuz. Malzemeler: 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı, 2 yemek kaşığı karbonat, 8-15 damla kadar nane, okaliptüs, tarçın veya karanfil yağı. Bu tarife dilerseniz, 1 tatlı kaşığı beyaz kil de ekleyebilirsiniz.
Dişlerimizin arasındaki gıda artıklarını temizlemenin yöntemlerinden biri de ağız gargarası yapmaktır. Gargara diş fırçalamanın yerine geçemez. Gargara diş fırçalanmasının yardımcısıdır, diş fırçasının tamamlayıcısıdır. Dişler mutlaka fırçalanmalı, ağız gargarası dişler fırçalandıktan sonra yapılmalıdır.
➡️ Dişlerinizi fırçalamaya başlamadan önce diş fırçanızı ıslatmamıza gerek yoktur çünkü diş macununun ıslatılması, macunun etken maddesinin etkinliğini kaybetmesine neden olmaktadır. Diş macununun, ağızda doğal bir şekilde ıslanması tavsiye edilmektedir.
Amaç diş yüzeyindeki yemek artıklarını, bakteri plağını uzaklaştırmaktır. Ağız ve diş bakımı yapılmadığında ise diş eti kanaması, kızarmasına ve zamanla diş eti hastalıkları meydana gelir. Dişler fırçalanmadığında diş kaybından çene tahribatına kadar birçok olumsuz sonuçla karşılaşabiliriz.
İlgili 41 soru bulundu
Bunlar kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebiliyor. Yapılan araştırmalardan elde edilen sonuçlarda, dişlerimizi bir yıl boyunca fırçalamadığımızda kendimizi çürükler, ileri diş çürükleri ve periodontal hastalık için önemli bir risk altına soktuğumuzu gösteriyor.
Süper plak, tartar ve diş eti iltihabı Dişlerimizi bir ay kadar fırçalamazsak oluşan plak birikimi, diş eti hastalıklarına yakalanma olasılığını önemli ölçüde artırır. Bu aşırı plak birikimine, süper plak adı verilir. Süper plak, dişimizle diş etimizin birleşme çizgisine yerleşmiş bakteri kolonileri demektir.
Kahvaltıdan önce neden diş fırçalanır? Dr. Apoena de Aguiar Ribeiro'ya göre sabah uyandığında insanın ağzındaki bakteri seviyesi en üst seviyeye çıkıyor ve "bu yüzden uyandığımızda ağız kokumuz olur" diyor. Ribeiro, kahvaltıdan önce diş fırçalamanın bu bakterileri temizlediğini söylüyor.
Diş Hekimi Pertev Kökdemir uyarıyor: “Diş fırçanızı banyoda, özellikle de klozete yakın bir şekilde asla saklamayın!” Amerikan Mikrobiyoloji Derneği'nin banyo temizliği ile ilgili yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, banyonuzdaki diş fırçaları çok miktarda bakteri barındırabilir.
Fırçaladıktan sonra ağzınızı çalkalamak
Hijyen uzmanlarımızın tekrarladığı yaygın bir fikir, dişlerinizi fırçaladıktan sonra (buna su ile durulamanın yanı sıra gargara da dahildir) durulamamanız gerektiğidir. Dişlerinizi duruladığınızda, diş macununun florür ve mine koruyucu özelliklerini de yıkarsınız.
Bazı ev yapımı diş macunu formüllerinde, limon suyu, hindistancevizi yağı ve kabartma tozu gibi evde rahatça bulabileceğiniz ürünler olur.
Cevap: Macun olmadığı durumlarda sadece su ile de dişlerin fırçalanması yeterli olabilir. Ancak günde en az iki kere diş macunu ile fırçalanması gereklidir.
Fırçayı dişeti çizgisine 45° açı ile tutarak diş yüzeylerini dişetinden dişe doğru fırçalayın. Tüm dişlerin dışını, içini ve çiğneme yüzeyini ileri doğru kısa hareketler kullanarak nazikçe fırçalayın. Bakterileri uzaklaştırmak ve ferah bir nefese kavuşmak için dilinizi önden arkaya doğru nazikçe fırçalayın.
Bir tarafı iyi edim derken başka bir yerini bozarsın. İlla kullanmak istiyorsan bir bardak suya bir çay kaşığı karbonat atıp, iyice karıştırıp, ağzında çalkalayıp ,tükürebilirsin ama macun ve fırçanın yerini tutmaz. Tıbbi tavsiye değildir.Doktoruna danışmadan uygulama.
KARBONAT VE TUZLA FIRÇALAMAK BEYAZLATIR: Karbonat ve tuz, büyük granüllü olduğu için dişin doğal yapısını zamanla bozup daha çok renkleşmelere neden olabilir. Bu nedenle özellikle uzun süre karbonat ve tuzla dişler fırçalanmamalıdır.
Diş İpinin Doğru Kullanımı
Seçilen parmakların, diğer parmakların da temizliğin ilerleyen zamanlarında destek sağlaması açısından orta parmaklar olması önerilir.
Tükürük içerisinde bakterilerin faaliyetlerini kısıtlayan enzimler mevcuttur ve gece tükürük akış miktarı oldukça düşer, dişleriniz korunmasız kalır.
Diş ve diş etlerinin sağlığının korunması için florürlü bir diş macunu ve yumuşak kıllı bir diş fırçası ile dişler günde en az 2 kez 45 derecelik açıyla yukarı ve aşağı hareketlerle fırçalanmalıdır. Her bir dişin ön ve arka yüzeyi ile çiğneme yüzeylerinin yeterli miktarda fırçalandığından emin olunmalıdır.
Diş fırçalama işlemi ortalama 2 dk sürmeli, her dişin üzeri 8-10 kez fırçalanmalıdır. Diş fırçalarken mutlaka diş diş eti birleşim yeri özellikle fırçalanmalıdır. Amaç diş yüzeyindeki yemek artıklarını, bakteri plağını uzaklaştırmaktır. Diş fırçalamanın ilk adımı doğru fırça seçimidir.
Gece yatmadan önce dişlerimizi fırçalamazsak ne olur? Yiyecek artıkları bakteriler için besin olur. Tüm gece boyunca dişleriniz savunmasız kalabilir. Çürükleriniz artabilir.
Diş minesini aşındırır: Aşırı diş fırçalamak; dişin minesini sıyırarak daha sarı görünmesine yol açabilir. Diş minesinin aşınması güçtür; fakat bu mümkün olabilir. Eğer bu durum meydana gelirse, dişin dentin tabakası olarak isimlendirilen ikinci tabakası açığa çıkar.
Diğer araştırmalar ise diş fırçalamanın zamanının önemli olmadığını, önemli olanın dişlerin düzenli ve doğru bir şekilde fırçalanması olduğunu gösteriyor. Diğer taraftan sabah aç karna fırçalamak ağız sağlığı açısından birçok avantaj sağlar.
Günde 3 kereden fazla diş fırçalama işlemi yapmak diş macununun da etkisiyle diş yüzeyine ve diş minelerine zarar verebilir. Bu nedenle günde 3 kere en az 2 dakika boyunca dişler fırçalanmalıdır. Gerektiği durumlarda ya da isteğe bağlı olarak ağız gargarası ürünlerinden faydalanabilirsiniz.
Öncelikle, dişlerimizi ne sıklıkla fırçalamamız gerektiği sorusunu cevaplayalım ve ardında yatan mantığı izah edelim: Hem Türk Dişhekimleri Birliği hem de Amerikan Diş Birliği, günde 2 defa, flüorürlü diş macunlarıyla, her biri en az 2 dakika sürmek kaydıyla dişlerinizi fırçalamayı önermektedir.
Tellerin arasına kaçan yiyecek artıkları çok iyi temizlenmelidir. Dişler her yemekten sonra, sabah, öğlen ve akşam fırçalanmazsa yiyeceklerin biriktiği yerlerde çürükler meydana gelir. Ağız hijyenine normalde diş teli olmayan bir ağıza göre 2 kat daha fazla önem verilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri