Türkiye'nin ilk milli havadan atılan seyir füzesi ise SOM'dur. Hava Kuvvetleri Komutanlığının isterleri doğrultusunda, 2006 yılında çalışmalarına başlanan SOM projesi, TÜBİTAK SAGE tarafından yürütülmüştür. İlk SOM füzeleri kalifikasyon ve yer testlerinin tamamlanmasının ardından 2012 yılında envantere alınmıştır.
İnsansız hava ve deniz araçları, taktik tekerlekli kara araçları ve su üstü platformlardan atılabilen yeni seyir füzesi 'Çakır'ın 150 kilometrenin üzerinde menzili bulunuyor. 'Çakır'ın hedefleri arasında su üstü, kıyıya yakın kara ve su üstü, stratejik kara hedeflerinin yanı sıra alan hedefleri ve mağaralar bulunuyor.
İnsansız hava aracı üreticisi Baykar, festival kapsamında mini akıllı seyir füzesi BAYRAKTAR KEMANKEŞ'i ilk kez sergiledi. Baykar Platform Mühendislik Takım Lideri Burak Özbek, AA muhabirine, BAYRAKTAR KEMANKEŞ'in, stratejik hedeflere Bayraktar TB2 ile taarruz kabiliyetini artırmak için geliştirildiğini söyledi.
Tayfun Balistik Füzesi, Türkiye'nin ilk kısa menzilli balistik füzesidir. Tayfun, aynı zamanda Türkiye'nin en uzun menzilli füze sistemidir. Roketsan tarafından milli imkanlarla geliştirilmiştir. İlk test atışı 18 Ekim 2022 tarihinde Rize-Artvin Havalimanı'ndan gerçekleştirilmiştir.
Türkiye'nin şu ana kadarki en uzun menzilli füzesi TAYFUN, "kısa menzilli balistik füze" olarak Türkiye'nin güvenliğine katkı sağlayacak. Uzun Menzilli Hava Savunma ve Füze Sistemi SİPER ise 100 kilometrenin üzerindeki menzili ile yüksek irtifa, uzun menzil hava savunmanın belkemiğini oluşturacak.
İlgili 44 soru bulundu
Hava savunma sistemlerinin çoğu Türk Kara Kuvvetleri envanterindedir. Türk Hava Kuvvetleri envanterinde genellikle uzun menzilli hava savunma sistemleri bulunmaktadır. 2 batarya ve 192 füze bulunmaktadır.
BORA Füze Sistemi
Roketsan tarafından şuana kadar 72 adet BORA Füzesi, 3 adet Komuta Kontrol Aracı (KKA), 6 adet Fırlatma Aracı (FA), Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edildi.
Roketsan tarafından yapılan açıklamada ilk atışı yapılan ve Türkiye'nin ilk havadan karaya süpersonik füzesi olan TRG-230-iHA ile 100 kilometre üzerindeki hedefin başarıyla vurulduğu belirtildi.
1500 KM MENZİLLİ CENK FÜZESİ İLK KEZ GÖRÜNTÜLENDİ !
Türkiye'nin elindeki bir diğer balistik füze ise Yıldırım olarak da bilinen 150 kilometre menzilli J-600 füzeleri. Bunun yanı sıra Türkiye'nin elinde menzili 120 kilometreye kadar çıkan Kasırga olarak da bilinen TRG-300 dışında TR-122, TRB-122, TRG-122, TRLG-122, TRG-230, TRLG-230 gibi topçu roket sistemleri var.
280 kilometreye kadar menzili bulunan Bora füzesi şu anda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterindeki en uzun menzilli balistik füze sistemi olarak biliniyor.
KUZGUN Mühimmat Ailesi
SavunmaTR'nin edindiği bilgilere göre 100 kilogramdan düşük bir ağırlığa sahip olan KUZGUN mühimmatının katı yakıtlı versiyonu KUZGUN-KY'nin yaklaşık olarak Mach 1.5 sürate ve karadan atıldığında 40 km menzile sahip olduğu biliniyor.
Topol RS-12m, Rus yapımı dünyanın en uzun menzile sahip (10.000 km) karadan karaya balistik füzesi. 3 kademeli olup hedefine sabit bir noktadan yaklaşmaz; yani istediği yerden istediği zaman atış yapabilir. 1 ton savaş başlığı taşıyabilir ve yaklaşık 45 ton ağırlığındadır.
Bir roket astronotik amaçla kullanılıyorsa taşıyıcı veya fırlatıcı adını alır. Askeri amaçla kullanılıyorsa yani taşıdığı yük tahrip amaçlı ise füze adını alır. Füzeler hem saldırı hem de savunma amacıyla kullanılabilirler. Örneğin alçak irtifa hava savunma gayesiyle geliştirilmiş sistemler mevcuttur.
İHA-230 Havadan Karaya Balistik Süpersonik Füzesi, 150+ kilometre menzile sahiptir. Füzenin etkili menzili, bırakıldığı hız ve irtifaya bağlı olarak değişmekle birlikte 150 kilometredir.
Çeşitli ülkelerin çalışmalarına ağırlık verdiği hipersonik füzelerin hızı, savunma sistemleri karşısında büyük bir üstünlük sağlamaktadır ve durdurulamamaktadır. 5 mach (6.125 km/s) ve daha yüksek hızlarda yol alan hipersonik füzeler, ses hızından (1.235 km/s) yaklaşık 5 kat daha hızlıdır.
Hipersonik füzeler, olağanüstü hızlarda seyahat edebilen füzelerdir. Bu füzeler, genellikle Mach 5 (yaklaşık 6.174 kilometre/saat) hızının üzerinde seyahat ederler.
Rusya'nın 400 civarında nükleer donanımlı kıtalararası balistik füzesi olduğu düşünülüyor. Atom Bilimcileri Bülteni'nin tahminine göre bu füzeler 1185 savaş başlığı taşıyabilecek kapasiteye sahip.
Tufan füzesi, İran tarafından 2002 yılında üretilen, ABD'nin BGM-71 TOW füzesi baz alınarak yapılmış bir füze olarak biliniyor. Füzenin 3.5 km'den fazla menzili bulunurken daha fazla vurucu güce sahip birçok varyantı da geliştirilmiştir. Tufan füzesini Irak, İran, Suriye, Yemen gibi ülkeler resmi olarak kullanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri