Madenlerde çalışan işçiler ölüme meydan okuyarak, elverişsiz ve fevkalade zor koşullarda çalışıyor. Ölümle sonlanan patlamalar, yangınlar ve çökmelerin yanı sıra her gün sağlıklarını tehdit eden, ömürlerini kısaltan ve birçok kronik hastalığa yol açan bir ortamda çalışmak zorunda kalıyorlar...
Madencilik dünyanın en eski iş kollarından birisi olup, öteden beri emek-yoğun ve tehlikeli bir iş kolu olarak bilinmektedir. Çalışma ortamlarındaki sağlık ve güvenlik tehlikelerinden dolayı madencilik işletmelerinde çalışanlar arasında hem iş kazaları, hem de meslek hastalıkları çok sık görülmektedir.
Çalışma bulguları da maden işçiliğinin zor bir iş olduğunu, riskler taşıdığını, işçilerin günlük yaşamlarını şekillendirdiğini, aile ve sosyal ilişkilerini etkilediğini ortaya koymaktadır.
Yeraltı maden ocaklarında ise hava gazların, tozların ve buharların bir karışımdır ki atmosferik havaya ek olarak zehirli ve patlayıcı özellikteki aktif gazları ve artık gazları da içerir. Eğer bu ortamlarda gerekli önlemler alınmazsa çalışanlar ölüm riski ile karşı karşıya kalabilirler.
(Ek fıkra:RG-25/8/2017-30165) Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi; günde en çok yedi buçuk, haftada en çok otuz yedi buçuk saattir.
İlgili 41 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Madenci 2023 yılında ortalama 20.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Madenci , Ocak 2023 yılında ortalama 16.060 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 9.856 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Maden Teknikeri maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 60 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Maden Teknikeri maaşları 15180 TL'dir. En düşük Maden Teknikeri maaşı 12150 TL iken, en yüksek Maden Teknikeri maaşı 23840 TL'dir.
Madenlerde en çok görülen kaza sebepleri ise grizu patlaması, göçük ve yangınlardır.
Madenler nedeniyle su kirliliği, hava kirliliği, toprak kirliliği, gürültü kirliliği, radyoaktif kirlilik, atıklar, biyoçeşitliliğin azalması ve doğanın tahrip edilmesi gibi pek çok çevre sorunu karşımıza çıkar. Açık ocak madenciliği kapalı ocak madenciliğine kıyasla, çevre açısından daha fazla olumsuz etki yaratır.
Manganez Zonguldak'ta; krom Elazığ ve Muğla'da; volfram ise Bursa, Elazığ ve Malatya'da çıkarılır. Bakır; Artvin, Rize, Elazığ, Balıkesir ve Kastamonu'da çıkarılır ve işlenir. Türkiye'deki madenler arasından demirin en çok çıktığı yer Doğu Anadolu'dur. Sivas-Divriği, Malatya-Hekimhan demirin en çok çıktığı yerlerdir.
Anılan Kanun maddesine göre, Bakanlıkça tespit edilen maden işyerlerinin yeraltı işlerinde 2008/Ekim ayı başından sonra ilk defa çalışmaya başlayan sigortalıların emekli olabilmeleri için sürekli veya münavebeli olarak en az 20 yıl çalışması, 7200 gün ve 50 yaş şartını yerine getirmeleri gerekmektedir.
Madenci, maden ocaklarında çalışan işçi. Genellikle yeraltında, mineral veya cevheri kazarak, ayıklayarak çalışırlar.
Mayıs ayında Manisa'nın Soma ilçesinde özel bir işletmeye ait linyit maden ocağında toprak kayması meydana gelmişti. Göçük altında kalan dört işçiden biri hayatını kaybetmiş, üçü yaralı olarak hastaneye kaldırılmıştı.
Yer altı maden işçileri için her 360 güne 180 gün fiili hizmet süresi eklenir. Ancak işçilerin fiili hizmet süresi zammından yararlanabilmek için belirtilen işlerde en az 10 yıl (3600 gün) çalışması gerekmektedir. Yer altı maden işçileri için bu süre de 5 yıl (1800 gün) olarak belirlenmiştir.
Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi ne kadardır ? Günde en çok 7,5 saat, haftada ise en çok 37,5 saat olabilmektedir. Yeraltı işçileri bu süreleri aşan şekilde çalıştırmaları zorunlu ve olağanüstü şartların varlığıyla mümkündür.
Grizu patlaması, madenlerde kaza sonucu en fazla ölümün sebebi. Risk, özellikle yaşlı kömür damarlarında çok yüksek. Grizu kaynaklı patlama riskinin önlenmesi için madenin havalandırılması ve gaz yoğunluğu seviyesinin kontrolü büyük önem taşıyor.
Altın, dünya genelinde en değerli madenlerin başında geliyor. Hem teknoloji alanında hem de takı ve mücevher üretiminde kullanılan altın, küçük ve büyük yatırımcılar tarafından da güvenli bir liman olarak görülüyor.
Kıymetli maden, kıymetli taş, sentetik kıymetli taş ve kıymetli eşya ne demektir? Dünya piyasalarında kıymetli maden olarak altın, gümüş ve platin grubu adıyla anılan platin, paladyum, rodyum, iridyum, rutenyum ve osmiyum madenleri dikkate alınmaktadır.
Yer altında çalışan madenciler, madenlerdeki tünellerde, galerilerde ve açmaların içinde çalışırlar. Bu çalışmalar sırasında, madenlerin yüzeyine çıkarılan hammaddeleri çıkarırlar. Yer üstünde çalışan madenciler ise, madenlerdeki işleme tesislerinde çalışırlar.
Bartın'da maden ocağında patlama: 22 kişi öldü, yer altında mahsur kalanlar var. Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında patlama meydana geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, patlamada 22 kişinin öldüğünü açıkladı.
Özetle, 6645 sayılı yasa göre, yer altında çalışan maden işçileri, hafta tatili haklarını, taraflarca sözleşmelerde belirleyecekleri çalışma süreleri baz alınarak, haftanın tek günü kesintisiz 24 saat, haftanın iki günü kesintisiz 48 saat veya haftanın farklı iki günü kullanabileceklerdir.
ÖZEL HABER: 30. Dönem Toplu iş Sözleşmelerinin ardından en düşük madenci maaşı 30 bin lira oldu. Zonguldak'ta maden işçileri, tarihi bir protokole imza atarak 30. dönem toplu iş sözleşmesi sürecini başarıyla tamamladı. Bu kapsamda alınan zamların ardında yer altı madencisinin en düşük maaşı 30 bin TL oldu.
Temmuz ayından itibaren net 11 bin 402 TL olan asgari ücrete bu oranda zam yapılırsa, asgari ücret 15 bin 712 TL'ye yükselir.
2023 yılı itibari ile 9 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Maden Yüksek Mühendisi maaşları 37460 TL'dir. En düşük Maden Yüksek Mühendisi maaşı 29970 TL iken, en yüksek Maden Yüksek Mühendisi maaşı 55980 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri