Magnezyum eksikliği zamanla kemikleri zayıflatabilir, şiddetli baş ağrılarına sebep olabilir ve hatta kalbe zarar verebilir. Bu durum zaman içerisinde vücut için önemli olan diğer minerallerin de seviyelerinde azalmaya neden olabilir.
Kas Ağrıları ve Kramplar
Ağrı, titreme veya kas krampları magnezyum eksikliğinin önemli belirtilerinden bazılarıdır. En kötü senaryoda eksiklik, nöbetlere veya konvülsiyonlara neden olabilir.
Magnezyum Glisinat: Uyku problemlerinde, anksiyeteyi azaltmada, ağrının azalmasında, adet dönemi ağrılarında, migren baş ağrılarında etkilidir. Magnezyum taurat: Kan şekeri düzenlenmesi, kan basıncının dengelenmesi, kardiyak problemlerde kalbin korunmasında faydalı olabilir.
Kandaki magnezyum seviyelerinden bağımsız olarak verilen magnezyum takviyesi migren ve fibromiyalji ağrılarının hem sıklığını, hem de şiddetini azaltır.
İlgili 37 soru bulundu
Ayrıca düşük magnezyum seviyeleri kısa vadede belirtilere neden olmasa da, tip 2 diyabet, kalp hastalığı, duygu bozuklukları ve migren gibi rahatsızlıklarla bağlantılıdır.
Magnezyum L-Treonat magnezyumun treonik asitle bağlanmış formudur. Beyin geçişi en iyi olan magnezyum formudur. Magnezyum L-Treonat hangi durumlara iyi gelir? ✓ Nörolojik hastalıklarda iyileştirici etkinliği vardır.
Magnezyum kaybıyla ilişkili sağlık sorunları arasında diyabet, zayıf emilim, kronik ishal, çölyak hastalığı ve kemik sendromu bulunur. Alkolik olan insanlar da artmış risk altındadır.
Magnezyum eksikliğine bağlı olarak sinir fonksiyon bozukluğu ortaya çıkabilmekte, bazı insanlarda ise zihinsel problemlere sebep olabilmektedir. Kemik yapısında zayıflama durumu kemik erimesi olarak adlandırılmaktadır. Kemik erimesinin ilerleyen evresinde, kemik kırılma riski ortaya çıkabilmektedir.
Magnezyum eksikliği insan vücudunda kas krampları, kronik ağrı gibi belirtilerle kendini gösterir. Magnezyum eksikliği daha çok kronik diyare, çölyak hastalığı ve diyabet gibi hastalığı bulunan bireylerde daha çok görülmektedir.
Ayrıca düşük magnezyum düzeyleri kronik enflamasyon, oksidatif streste artış ve D vitamini düzeylerinde düşmeye neden olarak da beyni ve sinir sistemini etkiler.
D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ MİGRENİN ŞİDDETİNİ ARTIRIYOR
Dr. Yücel Algül, en az 3 ay süre ile günlük ya da günaşırı olarak migrenin devam etmesi durumuna 'kronik migren' denildiğine işaret ederek, şu bilgileri verdi: "Kronik migrenin en önemli sebebi ağrı kesici ilaçların aşırı tüketimidir.
Şart: Magnezyum malat (ve malat içeren çoklu preparatlar) SABAH/ÖĞLEN alınmalı. İyi olur: Magnezyum glisinat/biglisinat içeren preparatlar gece yatmadan önce alınırsa iyi olur. Fark etmez: Sitrat, taurat, treonat, orotat içeren preparatları istediğiniz zaman alabilirsiniz.
Özellikle kemoterapi ilaçları ve bazı antibiyotiklerin, vücuttaki magnezyum miktarı üzerinde negatif etki oluşturduğundan bu ilaçları uzun süre kullanan kişilerde magnezyum eksikliği görülebilir.
Fazla magnezyum almak, ishal, kas güçsüzlüğü, yorgunluk ve halsizlik, düşük tansiyon, uyuşukluk, halsizlik ve zihinsel bulanıklık gibi istenmeyen etkilere sebep olabilir.
İçinde magnezyum bulunan ürünler arasında; avokado, bitter çikolata, taze fasülye, muz, süt, ıspanak ve kuru baklagiller yer alır. magnezyum tablet olarak da bu vitamini alabileceğiniz gibi gıdalardan almanızın son derece önemli olduğunu söyleyebiliriz.
Magnezyum beyin hücrelerinin ölümüne neden olan kalsiyumun beyne ulaşmasına engel olur. Ayrıca beyin hücrelerinin daha canlı olmasını sağlar. Sinir sisteminde etkili olduğundan, sakinleştirici özelliği vardır. Özellikle kalsiyumla birlikte olduğunda, bu etkisi daha fazla artmaktadır.
Yüksek tansiyon ve kan şekerini dengelemek için ise en iyi form “magnezyum taurattır.” Ayrıca Türkiye'de kullanımı olmasa da kan damarları dokusunda enerji üretimini iyileştirerek kalp sağlığın destekleyen “magnezyum orotat” formu da vardır.
Magnezyum, kalp sağlığı için çok önemlidir. Normal kalp ritmini destekler, kan basıncını düşürür ve kalp hastalığı riskini azaltabilir. Ayrıca, magnezyum kalp krizi sonrası kalp kaslarının korunmasına yardımcı olabilir. Kalp Sağlığını Destekler: Magnezyum, kalp kasının düzenli çalışması için gereklidir.
İnsan vücudunda birçok düzenleyici ve fonksiyonel görevleri olan D vitamini, vücutta üretilemeyen ve gıdalarla alınması gereken en önemli vitamindir. D vitamini eksikliğinin başta kas ve sinir hastalıkları, baş ağrıları ve migren atakları olmak üzere pek çok nörolojik hastalık ile ilişkisi olabilir” dedi.
Düzenli yaşam, beslenme, uyku, aerobik egzersiz, masaj, yoga, kafein, omega-3, B2 vitamini ve magnezyum baş ağrılarına iyi gelir.
Bununla birlikte, magnezyum sitratın tek faydası kabızlığı gidermek değildir aynı zamanda magnezyum eksikliğine bağlı oluşabilen uyku sorunları, baş ağrısı, yorgunluk, kas ağrıları veya kramplarının tedavisine de yardımcı olabilir.
Uykuya dalabilmek ve uykuda kalabilmek için vücudun ve beynin rahatlaması gerekir. Magnezyum parasempatik sinir sistemini harekete geçirerek sakinleşme ve rahatlama sağlar. Ayrıca uyku-uyanma döngülerini yönlendiren melatonin hormonunu düzenler.
Magnezyum sağlık için kesinlikle gereklidir. Önerilen günlük alım miktarı, erkekler için günde 400-420 mg, kadınlar için günde 310-320 mg'dır. İhtiyacınız olan miktarı hem gıdalardan hem de takviyelerden alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri