Huzursuz bacak sendromunun arkasındaki gizli sebep… Huzursuz bacak sendromunun gelişmesinde birçok neden olabilir ancak en önemli sebeplerden biri magnezyum eksikliğidir.
Bu hastalıkta sıklıkla uykuda periodik hareket bozukluğu da sık olarak ortaya çıkmaktadır. Tedavide dopamin, dopamin reseptör agonistleri, gabapentin,benzodiazepinler kullanılabilmektedir. Bunun dışında demir,magnezyum ve folik asit tedaviye destek olarak kullanılmaktadır.
Bulgular: Huzursuz Bacaklar sendromu tanısı D vitamini eksikliği olan grupta %58,2, D vitamini yeterli grupta %27,7 olarak belirlendi. Düşük vitamin D düzeyleri olan hastalarda Huzursuz Bacaklar sendromu şiddeti ve Pitssburg skorları anlamlı olarak daha yüksekti.
Magnezyum eksikliği belirtileri arasında; iştahsızlık, bulantı, kusma, saç dökülmesi, kabızlık, yorgunluk ve halsizlik sayılabilir. Daha şiddetli vakalarda ise; kas krampları, kardiyak aritmiler, uyuşma, konsantrasyon eksikliği, zihinsel bulanıklık, fibromiyalji görülebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Kas Ağrıları ve Kramplar
Ağrı, titreme veya kas krampları magnezyum eksikliğinin önemli belirtilerinden bazılarıdır. En kötü senaryoda eksiklik, nöbetlere veya konvülsiyonlara neden olabilir.
Özellikle yeterli miktarda su tüketimi ve demir alımı, huzursuz bacak sendromunu olumlu yönde etkilemektedir. Bununla beraber sigara ve kafein tüketimini de azaltmak gerekir. Ayrıca beslenmenizde C ve E vitamini içeren besinlere de ağırlık verebilir, huzursuz bacak sendromunun neden olduğu ağrıları azaltabilirsiniz.
K vitamini, kandan kemiklere kalsiyum geçişini sağlarken, D vitamini de kemiklerden kana kalsiyum geçişini sağlar. Bu işbirliği kan ve kemiklerdeki kalsiyum dengesini korur. Özellikle D2 ve K3 vitaminleri birlikte kullanılmalıdır. Metabolizma için gerekli olan magnezyum da D vitamini ile birlikte kullanılabilir.
Aynı şekilde, semptomların şiddetinde dalgalanma görülmesi de yaygın bir durumdur. Huzursuz bacak sendromunun belirtileri aralıklarla belirli bir süre ortadan kaybolabilir, ancak hemen her vakada geri dönecektir.
Demir eksikliği veya demir eksikliği anemisinin belirtilerinden biri de, huzursuz bacak sendromudur.
Huzursuz bacak sendromunun farklı semptomları sebebiyle net tanımı yoktur. Bu rahatsızlık demir eksikliği, şeker hastalığı gibi rahatsızlıklarla birlikte görülebilirken aynı zamanda psikolojik olarak da ortaya çıkabilmektedir.
Magnezyumu Hangi Saatte Almalıyım? Yemekten 2 saat sonra magnezyum emilimi için en uygun zamandır. Magnezyum Glisinat ve N-asetiltaurinatın akşam alınması, malat veya strat içeren formlarınsa sabah saatlerinde alınması tavsiye edilir. Magnezyum mide boşken alınmalıdır.
Bacaklara uygulanan hacamatın faydaları arasında kan dolaşımının rahatlaması ile huzursuz bacak sendromu gibi rahatsızlıkların iyileştirilmesi sayılabilir. Bacak hacamat noktaları arasında üst bacak bölgesi ve baldır bölgesinin ön ve arka kısımları sayılabilecektir.
Huzursuz bacak sendromunda ilk kullanılan dopaminerjik ilaç levodopadır (dekarboksilaz inhibitörü ile). Olabildiğince düşük doz başlanıp, ihtiyaca göre yavaş yavaş doz arttırılması önerilir.
Hareketsizlik ile şikayetler artar, hareketle birlikte de zaman içinde azalır. Bacaklarda huzursuzluk, uyuşma, yanma, ağrı hissedildiğinde, yataktan kalkıp ev içinde yürüyüşler yapmak yararlı olabilir.
Huzursuz bacak sendromu Saraçoğlu tarafından hardal tohumu ile iyileştirilmektedir. İbrahim Saraçoğlu'nun önerisi üzerine siyah hardal tohumunu, her sabah 1 çay kaşığı kadar yutmalısınız. Yutarken su içmeyi unutmayınız. Siyah hardal tohumunun huzursuz bacak sendromu etkilerini hafifleterek yok ettiği bilinmektedir.
Huzursuz bacak sendromunun belirtileri, genelde bacaklarda ve ayaklarda ortaya çıkmaktadır. Çoğunlukla her iki bacak da etkilenmektedir. Nadir olarak kollarınızda da rahatsızlık veren hisler yaşayabilirsiniz. Bu rahatsızlık hissi genelde batma, yanma, karıncalanma, kaşınma ve elektriklenme şeklinde tarif edilmektedir.
Huzursuz Bacak Sendromu Tanısı Nasıl Konulur? Hastalığın tanısı, uyku hastalıkları uzmanı doktorların hastanın ayrıntılı olarak öyküsünü ve muayenesini değerlendirmesiyle konulur. Özellikle demir eksikliğinin tespiti için kan testleri yapılabilir.
Özellikle kemoterapi ilaçları ve bazı antibiyotiklerin, vücuttaki magnezyum miktarı üzerinde negatif etki oluşturduğundan bu ilaçları uzun süre kullanan kişilerde magnezyum eksikliği görülebilir.
Magnezyum, D vitaminiyle birlikte kemik yoğunluğunu artırarak kemik sağlığını destekler. Yeterli magnezyum alımı, D vitamini eksikliği riskini azaltır ve D vitamini takviyelerinin etkinliğini artırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri