Magnezyum kemik oluşumunda rol oynayan paratiroid hormonu ve D vitamini konsantrasyonları üzerinde bir etkiye sahiptir. Bu sayede kemik kırıkları ve osteoporoz riskini azaltmaya yardımcı olur.
Magnezyum, beyin ve kalpte diğer organlara nazaran daha yoğun olarak yer almaktadır. Magnezyum kan basıncının normal seviyede seyretmesine, kemiklerin güçlü ve kalp ritminin sabit kalmasına yardımcı olur.
Kırığın hızlı kaynaması için yeterli miktarda Oksijenin, alınan protein, vitamin ve minarellerin yeterlı ve hızlı kan dolaşımı ile kırık bölgesine ulaştırılması önemlidir. Bu amaçla kırık bölgesindeki ödem azaltılmalı, sigara mutlaka bırakılmalı veya içilen ortamda bulunulmamalıdır. Temiz hava önemlidir.
Magnezyum takviyesinden faydalanabilmek için magnezyumu şelat şeklinde, yani amino asitlere bağlanmış şekilde almalıyız, bunlar : Magnezyum sitrat, magnezyum malat, magnezyum orotat, taurat ve magnezyum glisinattır. Mg oksit kullanmayın çünkü bu form temelde bir müshildir.
Yoğurt, süt ve peynir gibi besinler sürece destek olur
Yapılan çalışmalarda; balık yağı, havuç ve domateste bulunan likopen, maydanoz, yabanmersini, siyah çay, kakao ve yerfıstığında bulunan flavonoidlerin tüketilmesinin kırıkların iyileşmesinde önemli role sahip olduğu tespit edilmiştir.
İlgili 33 soru bulundu
Özellikle kemik kırıklarının, genellikle ileri yaşta ortaya çıkan kemik erimesinin önlenmesi ve kemiklerin güçlendirilmesi için kalsiyum, magnezyum, potasyum, Vitamin D, omega-3 bakımından zengin besinler tüketilmesi gereklidir.
Kalsiyum ve d vitamini açısından zengin besinler kemik kaynamasını hızlandırabilir.
Vücutta bulunan magnezyumun %60'a kadar yakını kemiklerde bulunmaktadır. Bu yüzden kemik sağlığı için oldukça önemlidir. Magnezyum dolaylı olarak kalsiyum üzerinden kaslara etki ettiği gibi direkt olarak da etki etmektedir. Örneğin magnezyum egzersizlerde de görev almaktadır.
Magnezyum sitrat: Kaslarla ilgili şikayetler de tercih edilir. Kas ağrıları, bacaklardaki kramplar için faydalı olabilir. Kabızlıkta da kullanılabilir. Magnezyum malat: Özellikle enerji üretimine destek istendiğinde, ağrı ve hassasiyet, kronik yorgunluk ve kramp durumlarında, insülin direncinde etkili olmaktadır.
Magnezyum malat:
Diğer formların aksine enerji verir ve uykuyu kaçırabilir. O nedenle SABAH alınması gerekir. Çok geç değilse (18:00 öncesi) spor öncesi de alınabilir. Ama uykusuzluk olursa daha erken alın.
Bol kollagen iplik içeren bu dokuya prokallus (fibröz kallus) adı verilir. Kırık hattına dolan hücreler kemiğin hücresel devamlılığının onarımına yardım eder. Proliferasyonla birlikte kondroblastlar ve osteoblastlar gelişerek kıkırdak ve kemik doku oluşur.
Kalsiyum, D-vitamini, K-vitamini, fosfor ve magnezyumdan zengin gıdalar kemik gelişimini ve sağlığını olumlu etkilediğini dile getiren Dr. Burak Önvural, “İlk başta hepimizin aklına süt, yoğurt ve peynir üçlüsü gelmektedir ancak kemik için yararlı gıdaları bunlarla sınırlamak tabi ki mümkün değildir " diyor.
Kemik Kaynaması Ne Kadar Sürer? Bir kemik kırıldıktan sonra özel tedaviler ile genellikle 6-8 haftada iyileşir. Fakat bu süre kemik türüne göre değişir. Örneğin el veya el bileği kemikleri 4-6 haftada iyileşirken, kaval kemiği 20 hafta veya daha fazla bir sürede iyileşir.
Magnezyum, kalp sağlığı için çok önemlidir. Normal kalp ritmini destekler, kan basıncını düşürür ve kalp hastalığı riskini azaltabilir. Ayrıca, magnezyum kalp krizi sonrası kalp kaslarının korunmasına yardımcı olabilir. Kalp Sağlığını Destekler: Magnezyum, kalp kasının düzenli çalışması için gereklidir.
Magnezyum sağlık için kesinlikle gereklidir. Önerilen günlük alım miktarı, erkekler için günde 400-420 mg, kadınlar için günde 310-320 mg'dır. İhtiyacınız olan miktarı hem gıdalardan hem de takviyelerden alabilirsiniz.
Magnezyum eksikliği osteoporoz için bir risk faktörüdür. Eksiklik kemikleri doğrudan zayıflatabilir, ancak aynı zamanda kemiklerin ana yapı taşı olan kalsiyumunun da kan seviyelerini düşürür. Sıçanlarda yapılan çalışmalar, diyetteki magnezyum eksikliğinin kemik kütlesinde azalmaya neden olduğunu doğrulamaktadır.
Kas ve eklem ağrılarının bitmez ve tükenmez tekrarları, yorgunluk, uykusuzluk, depresif bir ruh hali problemin başlıca işaretleri. Fibromiyalji ağrılarından kurtulmak ve kas tutulmalarını önlemek istiyorsanız ilk tercihiniz magnezyumun malat formu olmalıdır.
Magnezyumun Zararları
Magnezyum zararları arasında; uyuşukluk hissi ve depresyon başta gelir. Ayrıca fazla alınan magnezyum minerali midede ve bağırsaklarda sorunların oluşumuna neden olabilir. İshal, midede bulantı ve mide krampı da magnezyumun yan etkiler arasında yer alır.
Vücudumuzda bulunan magnezyum rezervinin sürekli doldurulması gerekmektedir. Bir başka deyişle, bu mineralin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için, vücuda sürekli olarak verilmesi gerekir.
Magnezyum Fazlalığı Nedir? Nadir olmasına rağmen, aşırı dozda magnezyum yan etkilere neden olabilir. Genellikle magnezyum içeren takviyeler veya ilaçların alınmasından kaynaklanan aşırı magnezyum (hipermagnezemi) ishal, kusma ve kan basıncında düşüşe ( hipotansiyon ) neden olabilir.
Kalsiyumdan zengin besinler: Kalsiyum en önemli kemik güçlendirici takviyelerden biridir. Süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagiller kalsiyum açısından zengin besinlerdir.
Kırığın türüne, bölgesine ve uygulanan tedaviye göre değişir. Genel bir bilgi olarak 1 ila 6 ay arasında kırık kemik kaynar diyebiliriz. El ve el bileği kemikleri ortalama 2 ayda iyileşirken, kaval kemiğinin iyileşmesi 6 ayı bulabilir.
Kemik kaynaması belirtileri; azalan ağrı, hareket aralığının artması, kırığın oluştuğu bölgedeki şişliklerin ve morarmaların azalması şeklinde sıralanabilmektedir.
Kırığın iyileşmesini sağlayacak hücreler, ilgili bölgenin çevresinde toplandığı için morluk meydana gelir. Bu halk arasında kangren olma belirtisi olarak düşünülse de, oluşan morluk aslında iyileşmenin habercisidir. İkinci ise evre; tamir evresidir ve kırığın meydana gelmesinden 2 hafta sonra başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri