Kat Mülkiyeti Kanununda, hayvan beslenmesini yasaklayan bir hüküm olmayıp, bu hususta asıl olan yönetim planıdır. Yönetim planında ortak mahaller için yasaklama getirilmiş ise ortak mahallerde; bağımsız bölümler için de yasaklama getirilmişse bağımsız bölümlerde de hayvan beslenemez.
BESLEMEK YASAL HAKTIR
Kanun, hayvanların bulunduğu her yerde beslenmesini hükme bağlamıştır. Bir hayvansever, her yerde sahipsiz hayvanların önüne, yemek-su koyabilir, bir başka ifade ile; besleyebilir.
Kanun, hayvanların bulunduğu her yerde beslenmesini hükme bağlamıştır. Dolayısıyla, sahipsiz kedi-köpeğe bahçeli alanlarda mama su vermek, doyurmak ve barındırmak, yasal haktır. Buna engel olmaya çalışmak ise yasayı ihlal etmektir.
Ev hayvanı beslemek bir suç ya da kabahat değildir.
Peki, apartmanda köpek beslemek nereye şikayet edilir? Komşularınız, beslediğiniz hayvanın çok ses çıkarttığı gerekçesiyle Çevre İl Müdürlüğüne şikayette bulunabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Alo 153 Hayvan Ambulansı K.
1-Köpeğin sahibini, hayvanın aşırı ses çıkartması nedeni ile zabıtaya şikayet edin. (Telefon ile yardımcı olurlar ancak elinizde belge olması sonraki aşamalarda işinize yarar o yüzden her türlü müracaatınızı yazılı yapmanızı öneririm.) 2-Zabıtanın idari para cezası yazıp yazmadığı, işlem yapıp yapmadığını takip edin.
Şehir içinde hayvan beslemek yasak ve kanunen suçtur.
Tasmasız köpek gezdirmek suç kapsamında
“Tehlike suçudur. 177. maddede açık ve net olarak düzenlenmiş. Bu suçun oluşması için ayrı bir zararın oluşmasına da gerek yok.
Kimsenin köpeği ihtarnameyle, site veya apartman olağan toplantısında alnan kararla, imza toplanarak ya da belediye zabıtası kararıyla evden atılamaz. Tahliye edilecek köpek için mahkemeden karar alınması şarttır.
Kiracının evde evcil hayvan beslemesi kanun dışı olduğuyla ilgili herhangi bir hüküm mevcut değildir. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 18. maddesine göre apartman sakinleri birbirlerini rahatsız etmemek, birbirlerinin hakkını çiğnememek ve yönetim planına uymakla yükümlüdür.
Köpeğin havlamasını yasaklayan bir düzenleme zaten doğasına aykırı ve düşünülemez. Ancak şuna dikkat. Apartman yönetim planında yasaksa, köpek belli bir desibelin üzerinde çok yüksek sesle havlıyor ve gürültü kirliliği yaratıyorsa, dikkat. Tahliye edilebilir.
Aynı şey sokaktaki köpekler için de geçerli midir? Daha doğrusu köpekler sokakta yaşayabilir mi şeklinde sorulabilir. Birçok köpek sokak şartlarında yaşamlarını oldukça zor idare etmektedir ve saldırganlıkları da bu sayede artmaktadır. Köpekler sokakta yaşayabilirler tabii ki.
Bu yükümlülükler yerine getirildiği takdirde mevzuatımıza göre evcil hayvan olarak kabul edilen tüm hayvanları besleme hakkına vatandaşlarımız sahiptir. Apartmanlar,müstakil evler,apartmanlar ve site içerisinde evcil hayvanlar beslenebilir.
Hayvan Sahibinin sorumlulukları, kusursuz sorumluluk alt başlığı altında TBK'nun 67 ve 68 maddelerinde düzenlenmiştir. Kanun gereğince, bir hayvanın bakımını ve yönetimini sürekli veya geçici olarak üstlenen kişi, hayvanın verdiği zararı gidermekle yükümlü olduğu açıkça belirtilmiştir.
Apartman ve/veya site yönetmeliğinde evcil hayvan besleme ile ilgili bir kısıtlama bulunmaması hâlinde sahiplenme gerçekleştirilebilir. Ancak bilinmesi gereken, herhangi bir yasak bulunmasa da evcil hayvan sahibi olanların belli durumlarda çeşitli şikâyetler ile karşılaşmasının söz konusu olabileceğidir.
Birçok yerel yönetmelik ve yasa, köpek sahiplerinin hayvanlarını tasması ile gezdirmesini zorunlu kılar. Bu kurallara uymamak adlî para cezası veya diğer yaptırımlarla sonuçlanabilir. Ayrıca bir köpek tasması, köpeğinizi kaybetmeniz durumunda onu bulmanıza da yardımcı olabilir.
Hayvana Çarpma Cezası
Dolayısıyla kedi ve köpeğe çarpma cezası da idari para cezasıdır. Bu nedenle Hayvanları Koruma Kanunu çerçevesinde sürüş anında hayvana çarpan sürücünün hayvanı en yakın veterinere götürmesi gerekir. Aksi takdirde Türk Ceza Kanunu uyarınca mala zarar verme suçu işlemiş olursun.
Belediye sokak köpeklerini REHABİLİTE etmek amacıyla sokaktan toplar. Bunları geçici bakımevi adı verilen hayvan barınağına getirir. Burada köpeğin tıbbi bakımını, kısırlaştırmasını ve aşılarını yapar. Aldığı köpeği tam da aldığı yere bırakır.
Yargıtay'ın kararına göre, mevzuatta yasak olmamasına rağmen apartman veya sitenin yönetim planında 'Hayvan beslenemez' ibaresi varsa, binadaki bağımsız bölümlerde kedi-köpek beslenemeyecek.
ALO 181'DE HEDEF VATANDAŞ MEMNUNİYETİ
Bir evin içeresinde maksimum 3 köpek bulundurulacak. Bu yetki Tarım Bakanlığına verilecek. Cinsi tükenen ve kasten bir canlının cinsini tüketene 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek. Hayvan dövüştürenlere ise 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek" dedi.
Ancak hayvan gürültüsüyle ilgili bir değişiklik yapılmamış. Bu yönetmelikte de hayvan seslerinin sebep olduğu rahatsızlık, gürültü kapsamına değerlendiriliyor. Yönetmelik, 2 Ocak 2022'de yeniden değiştirilerek son halini almış.
Biriktirdikleri enerjiyi atmaları için egzersiz yaptırmak iyi bir çözümdür. Köpeğinizi başka köpeklerle koşup oynayabileceği bir köpek eğitim merkezine bırakabilir ya da köpeğinizle birlikte egzersiz yapabilirsiniz. Egzersiz sonrası yorgunluk köpeğinizin hemen uykuya dalmasını sağlar ve gece havlamalarını önler.
Bu durumda da komşularınız belediyeyi çağırarak köpeğiniz hakkında bir şikayette bulunabilir. Bu durumda belediye köpeğimi alabilir mi diye düşünüyorsanız sorunun yanıtı yeniden hayır olacaktır. Belediyenin herhangi bir hakkı bulunmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri