Mahkeme kararının icraya konu olması için kesinleşmesine gerek yoktur. Mahkeme tarafından nafaka gibi belli dönemlerde ödenmesi gereken borçlar oluştuğu takdirde, mahkeme kararı vermesinden itibaren her döneme ilişkin olarak icra takibi yapılabilecektir.
Dolayısıyla mahkûmiyet hükmünün ferisi niteliğinde olan alacak kalemlerinin icraya konulabilmesi için mahkûmiyet hükmünün kesinleşmesi gerekmektedir. Bu kanun maddesinden, mahkûmiyet dışında başka bir hükmün varlığı halinde kararın kesinleşmesine gerek olmadığı çıkarılabilmektedir.
Bunun yanı sıra haciz konusunda verilecek olan takip kararının kesinleşmesi de şarttır. İlamsız olarak tanımlanan icra takiplerinde ise ödeme emri tebliğin üzerinden bir süre belirlenmiştir. Bu süre 7 gündür. 7 gün içinde herhangi bir itiraz söz konusu değilse haciz işlemlerine başlanır.
Mahkeme kararın kesinleşmemiş olması kural olarak, kararın icraya konmasına engel değildir.
Takibe konulabilmesi için kesinleşmesi aranan bir kararın, takibe konulduğu tarihte kesinleşmiş olması gerekir. Takip tarihinde kesinleşmemiş ilam için, sonradan kesinleşmiş olsa dahi, şikayet yolu ile takibin iptaline gidilebilir.
İlgili 26 soru bulundu
İlamsız icrada alacaklı direkt olarak icra dairesine başvurarak takibi başlatırken, ilamlı icrada takip yapmak isteyen alacaklının, önce mahkemeye başvurması, bu konuda yargılamanın yapılması ve bunun sonucunda lehine bir ilam elde ettikten sonra icra dairesine başvurarak ilamın icrasını talep etmesi gerekir.
Kararın kesinleşmesi için hiçbir kanun yolunun kalmamış olması yani tüketilmiş olması gerekmektedir. Daha açık bir ifade ile temyiz edilmemiş karar temyiz süresi geçene kadar kesinleşmemiştir. Örnek olarak ağır ceza mahkemesinin vermiş olduğu karar verildiği anda kesinleşmemiştir.
İcra davası sonuçlanma süresi 10 günlük bir süreci kapsamaktadır. Bu süreç içerisinde dava açılır ve borçlu tarafa tebliğ edilir. Sonuçlanma alacaklı ile borçlu arasındaki borç ilişkisine dayandırılmaktadır. Tarafların anlaşması halinde kısa süre içerisinde borç tahsil edilebilir.
-İcra hukukunda gün olarak hesaplanan sürelerde, ilk gün hesaba katılmaz. Örneğin 2 Nisan Salı günü tarafınıza ulaşan bir ödeme emrinde yedi günlük itiraz süresi 3 nisan çarşamba günü işlemeye başlar ve itiraz süresi 9 Nisan Salı günü biter.
Rehin Paraya Çevrilmesi Yolu İle İcra Takibi Süreci
Rehinli mal,alacaklının alacağını karşılamaması halinde;alacaklıya bir aciz vesikası verilir ve alacaklı bu vesika ile ödeme emri göndermeden genel haciz yolu ile icra takibi başlatılabilir.
İhtarnamede, borcun 30 gün içerisinde ödenmesi gerektiği yer alır. Üst üste 2 taksitin ödenmemesi üzerine, verilen 30 günlük süreninde hesabı dikkate alındığında; 90 gün (3 ay) sonra yasal takip süreci başlatılır.
İcra takibi kapsamında başlatılacak olan haciz işlemlerinde öncelikle borçlunun sistemde kayıtlı olan ikametgah adresine hacze gidilmektedir. Eğer borçlunun kayıtlı adresi ailesi ile birlikte yaşadığı ev ise bu eve icra dosyası kapsamında hacze gidilmesi mümkündür.
İcra Müdürlüğü 90 gün süre sonunda borcunu ödeyemeyen borçlu kişilere son olarak uyarı yapar ve 7 gün mühlet daha verir. Bu 7 gün ek sürede de yine kişi borcunu ödemez ise maaşına haciz gelmekle birlikte gecikme faizi ile beraber maaşının 4'te 1'i kesilir.
Genel haciz yolunda alacaklı yetkili icra dairesine başvurarak icra takibi başlatır. Alacaklının bu başvurusuyla icra takibi başlar, icra dairesine alacaklının takip talebi üzerine borçluya ödeme emri gönderir. Borçlu ödeme emrine itiraz etmez ise takip kesinleşir.
Ceza mahkemelerinde gerekçeli karar yazıldıktan hemen sonra taraflara tebliğ edilir. Hukuk mahkemelerinde kural olarak taraflar talep etmedikçe gerekçeli karar tebliğ edilmez.
Kanun yoluna başvurma süresi, gerekçeli kararın taraflara, avukatla temsil ediliyor iseler avukatlarına tebliği ile başlar. Ancak ilamın icrası, kanun yolundan bağımsız bir yoldur. Bu nedenle gerekçeli karar yazılmış ise icra takibine koyulması için tebliğ edilmesini beklemek gerekmez.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
İcra ve İflas Kanunu'na göre, ilamsız icra takibi, alacaklının takibi bıraktığı tarihten itibaren 5 yıl içerisinde düşer. Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır.
Kişinin adına açılmış bir banka hesabına yatırılacak tutar mahkemenin belirlediği ve karara bağladığı tutarlardı. İşveren alacağı mahkemenin verdiği karara bağlı olarak 7 ila 14 gün içerisinde ödenmelidir. Bu süreler içerisinde tutarlar ödenmiyor ise işçiler icra yoluna gidebilmektedir.
İcra dairesi en az 3 gün içerisinde ödeme emrini borçluya tebliğ eder. Ancak 3 günlük süre geçtikten sonra yapılan tebliğ de geçerlidir. Ödeme emri PTT aracılığıyla ya da elektronik yolla tebliğ edilir. İş gerektiriyorsa icra dairesi, dairede çalışan memurlarla da tebligat yapabilir.
Kesinleşmiş mahkeme kararı da artık "uygulanabilir yani yerine getirilmesi talep edilebilir" bir mahkeme kararına dönüşmüş olur. Bir örnek ile açıklamak gerekirse; bir kişi para alacağı için alacak davası açtığı takdirde karşı taraf yani davalı ile yerel mahkemede görülecek bir dava ihdas etmiş olur.
İlgili hakkında hükmedilen hapis cezası kararı, olağan kanun yollarının (istinaf veya temyiz) tüketilmesi ile birlikte kesinleşir. Kesinleşen hüküm, infaz edilmek üzere infaz savcılığına gönderilir. İnfaz savcılığı ise kesinleşmiş hükmün muhtevasına göre hükmü infaz eder.
Mahkeme İlam Zamanaşımı süresi 10 yıldır. Zaman aşımı Mahkemenin kararı verdiği tarihten mi yoksa kararın tebliği tarihinden mi itibaren işlemeye başlar? Mahkeme İlam Zamanaşımı süresi 10 yıldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri