mahrum / mahrûm / محروم / مَحْرُومْ Felâhtan nasibsiz olan.
Erkek çocuğu için ise "mahdum" denirdi. Manası "kendisine hizmet edilen" demek. Fakat Osmanlıda tam tersi olarak çocuğa hizmetten ziyade, çocuk annesine ve babasına hizmet ederdi. Hürmet de ederdi.
Müşîr (Osmanlıca: مشير), Osmanlı Devleti'nin son dönemi ve Türkiye'nin ilk yıllarında kullanılan, günümüzdeki en yüksek askerî rütbe olan mareşale denk olan rütbe.
Bir dönem popüler bir isim haline gelen Mahmure ismi, uyku basmış, baygın göz anlamında kullanılır.
mukırr / مقر
(Karâr. dan) Doğruyu ve gerçek olanı söyliyen. Kabahat veya ayıbını gizlemeden söyliyen. Fık: Birinin, kendisinde hakkı olduğunu haber veren kimse.
İlgili 45 soru bulundu
Muştu isminin anlamı: Müjde, sevindirici haber.
mülzem / مُلْزَمْ
Susturulmuş, ilzam ve iskât olunmuş, sükuta mecbur olmuş. Lüzumlu görülmüş.
Arapça ḥfẓ kökünden gelen maḥfaẓat محفظة "saklama yeri, korunak" sözcüğünden alıntıdır.
(ﻣﻌﻬﻮﺩﻩ) i. (Ar. ma'hūd “bilinen”den ma'hūde) Kötü olarak tanınan kadın, kötü kadın.
Sözlükte "hazır bulunulan yer, huzur" anlamına gelen mahzar (mahdar) kelimesi, fıkıh literatüründe "taraflar ve şahitlerinin hâkim huzurunda dava ile ilgili olarak sundukları bilgi ve delillerin, ikrar, yemin veya inkârın kaydedildiği belge ve defter" mânasında kullanılmıştır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, bir yerin sonu ve sonu olan zaman anlamına gelir.
münafık / münâfık / منافق / مُنَافِقْ İki yüzlü, araya nifak sokan. Fitnekâr. Ahdini bozan, yalan söyleyen, hıyanet eden.
münafese - منافسه
معارضه کردن و حسد بردن. (غیاث). منافسة.
Şehzade, Osmanlı Devleti'nde padişahın erkek çocuklarına verilen unvandır. Aynı şekilde şehzadelerin de çocukları bu unvanı alırlar ve kendi erkek çocuklarına da geçirirlerdi. Yani Osmanlı hanedanına mensup padişah dışındaki tüm erkekler bu unvanı taşırlardı.
Arapça χdm kökünden gelen maχdūm مخدوم “kendisine hizmet edilen, efendi” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça χadama خدم “hizmet etti” fiilinin mafˁūl vezninde edilgen fiil sıfatıdır.
Mahi kelimesini TDK sözlük anlamına bakıldığında balık anlamına geldiği görülmektedir. Öte yandan mahi kelimesi yok eden ve mahveden anlamlarına gelmekte ve daha çok kötü sonlu biten cümleler içerisinde kullanılmaktadır.
mülhem / مُلْهَمْ
Kalbe doğmuş. Allahın, ilham ile kalbe bildirdiği.
hükkam / hükkâm / حكام
Hâkimler, söz sahipleri, devlet adamları.
MÂFÎHÂ (ﻣﺎﻓﻴﻬﺎ) i. (Ar. mā “şey” ve fі-hā “onda, onun içinde” ile mā-fі-hā) “Dünya ve dünyânın içinde olan her şey” anlamına gelen Dünya ve mâfihâ söyleyişinde geçer: Hâşâ ikbâl-i âlem-gîr-i şer'î kim safâsından / Olur dünyâ vü mâfîhâ serâser hurrem-i tevfîk (Leskofçalı Gālib).
MUHTEFÎ (ﻣﺨﺘﻔﻰ) sıf. (Ar. iḫtifā' “gizli olmak”tan muḫtefі) Gizlenen, saklanan, gizlenmiş, gizli: O şeb-çerâğ-ı necâbet ki hacletinden olur / Verâ-yı dâmen-i Îsî'de muhtefî hurşid (Nâilî).
(Tekili: Mülahaza) Mülahazalar. Düşünceler. Akıldan geçenler.
Mezâk - مذاق
خالص نیست. ممذوق الود. (از متن اللغة).
Müsellem, Osmanlı Devleti'nde, pek çok görevi yerine getiren, harp zamanlarında ordunun geçeceği yolları temizlemek, köprüleri tamir etmek ve yol açmak gibi hizmetlerle mükellef kimse. Buna karşılık barış zamanlarında bütün vergilerden muaf sayılıyorlardı. Zaten bu ismi bu yüzden almışlardı.
Mültezim, Osmanlı toprak sisteminde açık artırma usulüyle, belirli eyaletleri (Özellikle merkezden uzak olanları) kiraya vermeye iltizam, iltizam sahibi olan kişiye de mültezim denirdi. Bu yolla elde edilen para doğrudan devlet kasasına giderdi.
Kazanılmış olan, istifade edilmiş. Mâna, mefhum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri