Mai ve Siyah (Günümüz Türkçesiyle: Mavi ve Siyah), Halid Ziya Uşaklıgil'in yazdığı bir romandır. Yapıtta roman kahramanı Ahmed Cemil'in kişiliğinde Babıali'de basın hayatında yok olup giden sanatçılar anlatılmaktadır. Mai etimolojik olarak Arapça bir kelime olup mavi demektir.
Öz. Halit Ziya Uşaklıgil 1897 yılında yazdığı Mai ve Siyah adlı romanın adı simgeseldir. Mai, romanın kahramanı, Ahmet Cemil'in umutlarını ve düş-lerini, siyah, bu umutlarının ve fantezilerinin kırılışını simgeler.
Mai ve Siyah Kitabı Kimler İçin Uygundur? Mai ve Siyah romanının hem günümüz Türkçesine uygun sadeleştirilmiş biçimi hem de sadeleştirilmemiş biçimi bulunmaktadır. Bu da romanı her yaş gurubuna uygun hâle getirmiştir. Tüm edebiyatseverler için uygundur.
Roman, o dönemin basın yayın (Bâbıâli) dünyasını ve bu dünyanın acımasız, ikiyüzlü gerçekleri karşısında yenik düşen Ahmet Cemil'in hayalci kişiliğinde Edebiyatı Cedide'nin bakış açısını yansıtır. Mai ve Siyah bir düş kırıklığı romanıdır, hayal ve gerçeğin çatışmasını yansıtır. Mavi hayalin, siyah gerçeğin simgesidir.
Mai hayallerinin ,siyah ise hayal kırıklıklarının simgesidir. Mai ve Siyah yazıldığı dönemdeki realizm akımı etkisinde yazılmıştır.Bu açıdan realist bir romandır.İlk olarak Servet-i Fünun dergisinde 1897 yılında basılan kitapta ,kitabın karakterlerinde batı etkisi görülür. Dil oldukça ağır ve ağdalı kullanılmıştır.
İlgili 32 soru bulundu
Mai ve Siyah, Halit Ziya Uşaklıgil'in adeta Servet-i Fünûn edebiyatının edebi bildirgesi sayılan bir romanıdır. Eserin merkezindeki kişi Ahmet Cemil, Servet-i Fünûn neslinin temsilcisi durumundadır. Onun hayalleri, aşkı, ümitleri, şiir sanatına dair düşünceleri romanın tematik kurgusunu oluşturur.
Mai ve Siyah romanı yazıldığı dönemin gençliğini ve edebi çevrenin durumunu yansıtmaktadır. Servet-i Fünun edebiyat anlayışını da en iyi yansıtan eserlerdendir. Mai ve Siyah romanının kişisel gelişime katkıları aşağıda listelenmiştir. Mai ve Siyah kitabı Servet-i Fünun edebiyatının roman anlayışını kavramayı sağlar.
Servet-i Fünûn'da 1897'de tefrika ettiği Mai ve Siyah onu Edebiyât-ı Cedîde'nin tartışmasız en önemli romancı ve hikâyecisi yaptı Romanda acıklı aşk serüveni konusunu geri plana alıp dönemin basın dünyasını, Edebiyat-ı Cedide kuşağının bu dünyaya bakış açısını yansıttı.
Türk edebiyatında modern romanların öncülerinden olan Mai ve Siyah, ağırlıklı olarak realist bir yapı gösterir. Roman tematik düzlemde “mai” ve “siyah” tezadı üzerine kurulmuş olup mai, Ahmet Cemil'in arzu ve hayallerini, siyah ise gerçekleşemeyen, yıkılan hayalleri sembolize eder.
Servet-i Fünun dönemi yazarlarından Halit Ziya Uşaklıgil'in olgunluk dönemi eseri olan Mâî ve Siyah, bu çalışmada Fransız roman kuramcısı René Girard'ın eleştiri yöntemiyle değerlendirilmiştir.
Bölüm - Romanların İzinde : Mai ve Siyah. Halit Ziya Uşaklıgil'in kaleme aldığı Mai ve Siyah, dönemin yaşantısını karakterin gözünden okuyucuya aktarmaktadır.
Mai bir geceyle siyah bir gece arasında geçen şu nasipsiz, bahtsız ömür! Bir bârân-ı elmas altında açılarak şimdi bir bârân-ı dürr-i siyahın altında gömülen o emel çiçekleri!” (Uşaklıgil, 2016: 314). Ahmed Cemil'in umutlarının ölmesiyle roman son bulur.
Batılı anlamda romanın ilk mahsulleri Uşaklıgil tarafından verilmiştir. Roman türünü gerektiği gibi çok boyutlu şekilde algılayan yazarın en önemli eserleri arasında Mai ve Siyah ve Aşk-ı Memnu adlı eserleri sayılabilir. Bu iki eser realizmin izlerini taşımaktadır.
Aşk-ı memnû, Türk edebiyatının önemli klâsiklerinden biridir. 1900 yılında kaleme alınan bu roman, Türk edebiyatının ilk modern romanı olarak kabul edilir.
Mai ve Siyah kitabı 1897 yılında Osmanlı döneminde yayınlanmış bir kitaptır. Mai ve Siyah kitabı toplam 328 sayfalık bir kitaptır. Yazarın yazmış olduğu en önemli eserler arasında Mai ve Siyah kitabı yer almaktadır. Bu kitap servet-i fünun döneminin bir ebedi manifestosu olarak da değerlendirilmektedir.
Gemide, hayallerine karşı gerçeklerin galibiyetini, yaşadığı hayal kırıklıklarını bir bir düşünen Ahmet Cemil, o mavi geceyi anımsayarak ve yıldızlara bakarak geceyi bu sefer "bârân-ı dürri siyah" olarak adlandırır, yani siyah inci yağmuru.
Aşk-ı Memnu (günümüz Türkçesi: Yasak Aşk), Halid Ziya Uşaklıgil'in realist-naturalist bir romanıdır. İlk olarak 1899-1900 yıllarında Servet-i Fünûn dergisinde tefrika edildikten sonra 1901'de kitap olarak yayımlanmıştır.
Roman Servet-i Fünun neslinin romanıdır.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Mai ve Siyah Türk edebiyatının ilk realist romanı olarak kabul ediliyor.
Olaylardan çok kahramanların ruh halinden bahseden kitap, 1900 yılında Servet-i Fünûn dergisinde yayımlanmaya başlamış, 1901 yılında ise kitap halinde basılmıştır. Kitapta; Süreyya, Suat ve Necip Bey arasındaki aşk üçgeni anlatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri