Resmi e-postanız'da alıcıya, onlarla olan ilişkinize uygun bir şekilde hitap ederek başlayın. Tanımadığınız veya adını bilmediğiniz bir kişiye e-posta gönderiyorsanız, “Sayın Bey\Hanım” gibi kalıplarla hitap edin. Meslektaşlar arasındaki e-posta da ismin önüne “merhaba” gibi bir kelime kullanabilirsiniz.
mesajınıza başlayabilirsiniz. Hitap kısmından sonra kendinizi kısaca tanıtmalı ve e-postayı niçin yazdığınızı ifade etmelisiniz. sunarım./ Rica ederim. Sonra “Saygılarımla” yada “İyi çalışmalar dilerim.” ifadeleri eklenir.
e-maile “Ali Bey Merhaba” gibi bir selamlama cümlesiyle başlanır. Sürekli yazıştığınız kişilere de “Ali Bey” eğer bir gruba yazıyorsanız “Proje Birimi Çalışanlarına” veya çok isimle hitap edinilir. “Ali Bey, Mehmet Bey, Hakan Bey”. Ast personele e-mail gönderilirken “yap, et, kullan, gönder” gibi emir kipi kullanılmaz.
Elektronik ortamda bu adres, e-mail (e-posta) adresi olarak adlandırılır. E-posta adresi, çoğunlukla, kişinin kullanıcı numarası ve kullandığı sistemin internet/bitnet vb adresinden oluşur. [email protected] , [email protected], [email protected], örnek e-mail adresleridir.
Üst yöneticiye e-mail gönderilirken ''Arz ederim, görüşlerinize sunarım'', aynı statüdeki personele ise ''teşekkür ederim, bilginize sunarım, yapabilir miyiz? Saygılarımla'' vb. kelimelerle e-posta noktalanır. E-Maili kime yazıyorsanız yani o görevi kimler yapması gerekiyorsa doğrudan onların adını yazarak başlanır.
İlgili 41 soru bulundu
Arz etmek, 'bir makama saygı bildirerek sunmak' anlamına gelir. Tensiplerine arz etmek, “onay için sunmak” anlamına gelir. Üst makamdan alt makama gönderilen yazılar 'rica ederim', ast makamdan üst ve aynı düzeydeki makama gönderilen yazılar “arz ederim' ifadesi kullanılır.
Örneğin; [email protected] bir çoğu kişinin kullandığı popüler bir Google hizmetidir. Bu servis sağlayıcısının uzantısını taşıyan e-postaya iyi bir örnektir. [email protected] da kendi alan adınızı içeren e-postaya bir örnektir.
Kurumsal e-posta, uzantısında gmail veya hotmail gibi email sağlayıcıları yerine, şirketinizin ismi bulunan e-postadır. Kısacası, kişisel bir e-posta adresi “[email protected]” şeklinde olurken, bir kurumsal e-posta adresi “[email protected]” şeklinde olur.
Konu (Subject) Kısmına mutlaka konuyu yazınız, boş göndermeyiniz. Örneğin bir dersle ilgili dönem raporu gönderirken konu kısmına dersin kısaltılmış adını ve ne raporu olduğu yazılabilir.
Saygı ile metin ve imza bölümleri arasında iki satır boşluk bırakılır. Sonuna virgül konur. Örnek: "Saygılarımla" veya "Saygılarımızla,". 3. İmza Bölümü: İmza bölümüne, sırasıyla ve gerektiğinde; kuruluşun veya kişinin ünvanı ile imzalayacak olanın adı ve soyadı yazılır.
* Hitap, Selamlama : Ciddi ve resmi bir hitap şekli her zaman gereklidir. İş yazışmalarında -iç yazışmalar dahil- “Bey”, “Hanım” kelimeleri ile hitap etmek, cinsiyetini bilemediğiniz isimlerde ise “Sayın İsim Soyisim” şeklinde hitap kullanmak gerekir.
Örneğin, “[email protected]” profesyonel bir e-posta adresi örneği değildir. Profesyonel e-posta biçimleri aşağıdaki şekilde olmalıdır: Sadece isim – [email protected]. Sadece soyad – [email protected].
1-Nezaketi Unutup Sadece Konuya Odaklanmak
E-postayı yazmadan önce “Merhaba, günaydın” gibi bir selamlaşma ile başlamanız iyi bir izlenim yaratıyor. Daha önce iletişim kurulmuşsa “Nasılsınız?” şeklinde kısaca hal hatır sormak da karşınızdaki kişiyi motive edebilir.
Profesyonel e-mail, ücretsiz kullandığınız e-posta servisinin uzantısı yerine şirketinizin alan adını kullanmanıza olanak tanır. Bu nedenle [email protected] yerine [email protected] gibi bir e-posta adresiniz olabilir.
Hitap kişiye özel ise; “Sayın” kelimesinden sonra soyadı yazılır.
Mailinizi göndermeden önce son kez kontrol edin. Artık mailinizin sonuna geldiniz. Maili "Saygılarımla" ifadesi ile bitirebilirsiniz.
Kullanıcı adlarında "ve" işareti (&), eşittir (=), alt çizgi (_), apostrof ('), kısa çizgi (-), artı (+), virgül (,), köşeli ayraç (<,>) veya art arda birden fazla nokta (.) olamaz. Kullanıcı adları alfanümerik olmayan karakterlerle başlayabilir veya bitebilir [nokta işareti (.) hariç].
Gmail. Dünya çapında milyonlarca kişi tarafından tercih edilen Gmail, en iyi e-posta uygulamaları arasında yer alıyor. 15 GB'a kadar depolama alanı ve gelen kutunuz için yüksek düzeyde güvenlik sunar. Hizmetin dünya genelinde 1 milyardan fazla aktif kullanıcısı vardır.
* Posta pulu zarfın sağ üst köşesinde, * Gönderici adresi ve posta kodu zarfın sol üst köşesinde, * Alıcının adresi ve posta kodu, zarfın sağ alt kısmına ve zarfın alt kenarında 2- 2,5 cm boşluk kalacak şekilde olmalıdır.
* Yazı düzenli olmalıdır. Merhaba, Sayın Yetkili, gibi bir hitapla başlamalıdır. İsmini bildiğiniz birine mail atıyorsanız hitapta ismini kullanmanız daha doğru olur.
E-posta kapanışlarında “Bilginize” ifadesinden kaçınılmalıdır. Bunun yerine “bilgilerinize sunarım” ya da “bilgilenmeniz için paylaştım” gibi yüklemi olan cümle kullanılmalıdır. Tavsiye edilmez ama “FYI”, “FYA” ya da “Bilginize” kısaltmaları ile önyazı eklemeden e-posta iletilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri