Bilgisayarla yazı yazma kurallarına uyulur, büyük ve küçük harfleri kullanarak yazılır. Sözcükleri doğru yazmaya özen gösterilir. E-postalarınızı gereksiz ayrıntılarla doldurmak yerine, mesajınızı kısa ve öz tutun. İlgili bilgileri net bir şekilde iletmek önemlidir.
* Mailde mutlaka konu olmak zorundadır. Konu da yine düzgün yazılmalıdır. Mail konusunda da gövdesinde de büyük harflerle yazı yazılmaz. Tamamı büyük harflerle yazılmış bir konunun oldukça önemli ve acil olması gerekir.
10.e posta ve mesajları büyük harfle yazmak, bağırmak ve azarlamak anlamına gelir. Bu, artık yerleşmiş bir kuraldır. Yazışmaları büyük harf kullanarak yapmak, konunun önemli olduğunu değil; bunu yazanın bilgisizliğini ya da kabalığını anlatır.
Hitap kısmından sonra kendinizi kısaca tanıtmalı ve e-postayı niçin yazdığınızı ifade etmelisiniz. sunarım./ Rica ederim. Sonra “Saygılarımla” yada “İyi çalışmalar dilerim.” ifadeleri eklenir. Üst kişilere: "Bilgilerinize arz ederim/edilmiştir.
İlgili 24 soru bulundu
Resmi e-postanız'da alıcıya, onlarla olan ilişkinize uygun bir şekilde hitap ederek başlayın. Tanımadığınız veya adını bilmediğiniz bir kişiye e-posta gönderiyorsanız, “Sayın Bey\Hanım” gibi kalıplarla hitap edin. Meslektaşlar arasındaki e-posta da ismin önüne “merhaba” gibi bir kelime kullanabilirsiniz.
Elektronik ortamda bu adres, e-mail (e-posta) adresi olarak adlandırılır. E-posta adresi, çoğunlukla, kişinin kullanıcı numarası ve kullandığı sistemin internet/bitnet vb adresinden oluşur. [email protected] , [email protected], [email protected], örnek e-mail adresleridir.
İşte, e-mail yazarken uyulması gereken kurallar. İnternete bağlı tüm bilgisayarlar, aynı işletim sistemlerini kullanmadıkları için Türkçe karakterleri okuyamayabilir. Bu nedenle elektronik posta yazarken mümkün mertebe Türkçe karakterler (ç,Ç,s,S,ğ,Ğ,i,İ,ö,Ö,ü,Ü) kullanmayın.
Gönderen adının yanında soru işareti görürseniz iletinin kimliği doğrulanmamış demektir. Böyle bir durumda, iletiyi yanıtlama veya varsa iletideki ekleri indirme konusunda dikkatli olun.
Arz etmek, 'bir makama saygı bildirerek sunmak' anlamına gelir. Tensiplerine arz etmek, “onay için sunmak” anlamına gelir. Üst makamdan alt makama gönderilen yazılar 'rica ederim', ast makamdan üst ve aynı düzeydeki makama gönderilen yazılar “arz ederim' ifadesi kullanılır.
Hayır, e-posta adreslerinde büyük harfler önemli değildir ve mesajların alınmasını etkilemez. Bunun nedeni sistemin hem büyük hem de küçük harfleri aynı şekilde tanımasıdır.
10.e posta ve mesajları büyük harfle yazmak, bağırmak ve azarlamak anlamına gelir. Bu, artık yerleşmiş bir kuraldır. Yazışmaları büyük harf kullanarak yapmak, konunun önemli olduğunu değil; bunu yazanın bilgisizliğini ya da kabalığını anlatır.
e-maile “Ali Bey Merhaba” gibi bir selamlama cümlesiyle başlanır. Sürekli yazıştığınız kişilere de “Ali Bey” eğer bir gruba yazıyorsanız “Proje Birimi Çalışanlarına” veya çok isimle hitap edinilir. “Ali Bey, Mehmet Bey, Hakan Bey”. Ast personele e-mail gönderilirken “yap, et, kullan, gönder” gibi emir kipi kullanılmaz.
Konu (Subject) Kısmına mutlaka konuyu yazınız, boş göndermeyiniz. Örneğin bir dersle ilgili dönem raporu gönderirken konu kısmına dersin kısaltılmış adını ve ne raporu olduğu yazılabilir.
E-posta kapanışlarında “Bilginize” ifadesinden kaçınılmalıdır. Bunun yerine “bilgilerinize sunarım” ya da “bilgilenmeniz için paylaştım” gibi yüklemi olan cümle kullanılmalıdır.
UYARI: mı / mi ekini alan yan cümle temel cümlenin zarf tümleci olduğunda cümlenin sonuna soru işareti konmaz: Akşam oldu mu sürüler döner. Hava karardı mı eve gideriz. UYARI: Soru ifadesi taşıyan sıralı ve bağlı cümlelerde soru işareti en sona konur: Çok yakından mı bu sesler, çok uzaklardan mı?
Ünlem işareti dikkat anlamı içerdiğinden sadece çok önemli konuların ardından kullanılmalıdır.
Birisi size e-posta gönderirken adresinize yanlışlıkla nokta eklerse söz konusu e-posta yine de size teslim edilir. Örneğin, e-posta adresiniz [email protected] ise adresinizin tüm noktalı sürümlerine sahipsiniz demektir: mehmet.
Yeni bir E-posta oluştururken, E-posta hesabında Türkçe karakter kullanmayınız hatası alabilirsiniz. Bu hatanın sebebi e-posta hesaplarının Türkçe karakter desteklememesidir. İngilizcede büyük İ harfi yoktur. Aynı zamanda küçük ı harfi de yoktur.
İş yazışmalarında -iç yazışmalar dahil- “Bey”, “Hanım” kelimeleri ile hitap etmek, cinsiyetini bilemediğiniz isimlerde ise “Sayın İsim Soyisim” şeklinde hitap kullanmak gerekir.
Yanıtla'nın konu satırı otomatik olarak özgün ileti konusunun önünde "RE:" gösterecek şekilde ayarlanır. Bunu yalnızca konu kutusuna yazarak değiştirebilir veya olduğu gibi bırakabilirsiniz. İletilen iletilerin özgün konunun önünde "FW:" bulunur.
Kurumsal e-posta, uzantısında gmail veya hotmail gibi email sağlayıcıları yerine, şirketinizin ismi bulunan e-postadır. Kısacası, kişisel bir e-posta adresi “[email protected]” şeklinde olurken, bir kurumsal e-posta adresi “[email protected]” şeklinde olur.
Gmail İle E-Posta Aynı Şey Mi? Gmail hesabınızı, e-posta adresiniz olarak kullanabilirsiniz. Oldukça kullanışlı ve kolay bir uygulama olan Gmail ile e-posta aynı şeydir. Gmail, Google'ın uygulaması olması sebebiyle yaygın olarak kullanılmaktadır.
e-posta ya da e-mail, İnternet üzerinden gönderilen dijital mektup. Elektronik posta kavramının kısma adıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri