Hipotez Oluşturma Hipoteze giriş bölümünün sonunda ya da gereç ve yöntem bölümünde açıkça ifade edilmelidir. İyi bir hipotez geniş zamanlı cümlelerle açık ve net şekilde ifade edilmiş, var olan bilgi ve mantığa uygun, gözlenebilir/sınanabilir olmalıdır.
Son paragraf çok önemlidir. Bu paragraf, genellikle, paragrafın ilk cümlesinde, hangi deneysel sorunun mevcut çalışma ile cevaplanacağını açıkça belirtir. Buna göre hipotez açıklanır.
İki veya daha fazla şey arasındaki ilişkiyi test etmek istiyorsanız, deney veya veri toplamaya başlamadan önce hipotezler yazmanız gerekir .
Hipotez, bir tahmin yöntemi, henüz test edilmemiş bir şeye cevap bulma girişimi, sınırlı kanıta dayalı bir fikir veya öneridir. Çoğu durumda bu, iki değişken (veya daha fazlası) arasında ilişki önermeyi gerektirir: bağımsız değişken (yapılan değişiklik) ve bağımlı değişken (ölçüm).
Hipotez, astronomiden sosyal bilimlere kadar tüm çalışma alanlarındaki araştırma projelerine bilimsel temel sağlar. Hipotezler, mantıkla birleştirilmiş mevcut bilgiyi kullanarak, olası her sonucu ("deneyler") test etmeden sonuçları tahmin eder.
İlgili 37 soru bulundu
Bilimsel yöntemin üçüncü aşaması olarak verilen olası çözüm önerileri, pratikte hipotez ve araştırma soruları ile ifade edilir. Dolayısıyla hipotez; basitçe bir iddia, bir savdır. Çözüm olarak ortaya atılan bu iddia, doğrulanmaya ya da doğrulamanın daha kolay bir yolu olarak yanlışlanmaya çalışılır.
Örneğin keşifsel araştırmalarda ya da nitel araştırmalarda hipotez kurulmaz. Hipotez, neden sonuç ilişkilerini ortaya koymak isteyen açıklayıcı araştırmalarda, başka bir deyişle hipotez sınamaya yönelik araştırmalarda kurulur.
Araştırma sorusu, iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi ortaya çıkartır ama bu ilişkiyi bir soru olarak ifade eder; hipotez ise iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi beyan eden bildirim cümlesi şeklinde bir ifadedir. (Kerlinger, 1979; Krathwohl, 1988).
Hipotez (Denence)
Ortaya çıkmış veya çıkacak belirli davranışlar, olgular, veya olaylar hakkında varsayım niteliğindeki açıklamalardır. Araştırma problemindeki değişkenler arasında ne tür bir ilişkinin olduğuna dair beklentiler ve yargıları ifade eder. Önceki çalışmalara, kuramlara dayalı olarak oluşturulur.
Hipotez cümleleri, açık ve net olmalıdır. Cümleler basit bir şekilde kurulmalı ve karmaşık cümle yapılarından oluşmamalıdır. İçeriğinde deneyler ile ispat edilebilecek olasılıklar barındırmalı yani sınanabilir olmalıdır. İlişkiler açık e anlaşılır bir şekilde ifade edilmelidir.
Nicel, nitel ve karma yöntem araştırmalarında kullanılır. Bir tez, makale veya araştırma raporunda örnekler ve kanıtlarla geliştirilir, desteklenir ve açıklanır. Tez hipotezinin, çalışmanızda araştırmakta olduğunuz teoriye dayanan tahmin cümlesidir.
Araştırma Hipotezi değişkenler arasındaki beklenen ilişkiyi ifade eder ve H üzeri 1 olarak gösterilir. İstatistiksel amaçlar için geliştirilen istatistik hipotezi ise null / sıfır hipotez ya da farksızlık hipotezi olarak adlandırılır ve H üzeri 0 olarak gösterilir.
• Yönsüz (Non Directional) Hipotez
değişken arasındaki ilişkiyi tahmin eder, fakat bağımlılığın yönüne özgü değildir. – ör: Kızların ahlak bilimini öğrenme yetenekleri erkeklerle aynıdır.
Bu yüzden bilimsel makalenin belirtilen formatta olması tercih edilir: Başlık, özet, giriş ve amaçlar, gereç ve yöntem, bulgular, tartışma, sonuç ve öneriler, kaynaklar, tablo ve şekiller (Duruma göre bulgular bölümünde de verilebilir).
Makale, özgün olmalı, başlık, özet ve anahtar kelimeler, giriş, materyal ve yöntem, bulgular, tartışma ve kaynaklar kısımlarını içermeli, ancak özet kısmı 150 kelimeyi geçmemelidir. Bilimsel raporlar, orijinal araştırma bulgularının kısa özetidir. Rapor, tam metin orijinal araştırma makalesi formatında hazırlanmalıdır.
Makaleler Microsoft Word programı kullanılarak Times New Roman karakterinde, 1 satır aralıklı olarak ve kenara dayalı şekilde yazılmalıdır. Metin için 12 punto, dipnotlar için 10 punto kullanılmalıdır. Başlık 12 punto kullanılarak, bold karakterlerle ve sayfa ortalanarak yazılmalıdır.
Hipotez ya da varsayım, bilimsel yöntemde olaylar arasında ilişkiler kurmak ve olayları bir nedene bağlamak üzere tasarlanan ve geçerli sayılan bir önermedir. Bilimsel bir ifadenin hipotez kabul edilebilmesi için sınanabilmesi gerekir.
Hipotezler bilimsel birikimlerce desteklenmeleri sonucunda teori veya yasalara yol açabilirler.
Araştırma sorunuzu sadece bir ya da iki kısa cümle içinde tanımlamak önemlidir. Bilinmeyenden araştırma sorusuna “Bu nedenle” veya “Buna göre” gibi bir kelimeyi veya “Bu sebepten dolayı” veya “Bu önemli bilgi eksikliğini göz önünde bulundurarak” gibi kısa sözcükleri kullanarak geçişi işaretlemek gerekir.
Sıfır hipotezi (null hipotez), test edilen iki grubun arasındaki farkın önemli olmadığını savunur. Örneğin, A sınıfı ve B sınıfı adında iki sınıf olduğunu düşünelim. Bu sınıflardaki öğrencilerin not ortalamalarının farklı olup olmadığını test etmek isteyelim.
Araştırma soruları, mevcut alanda iyi bir şekilde kapsanacak kadar spesifik olmalıdır. Araştırma sorunuz karmaşık mı? Araştırma soruları basit bir “evet” veya “hayır” ile veya kolayca bulunabilen gerçeklerle cevaplanmamalıdır. Bunun yerine, yazar adına hem araştırma hem de analiz gerektirmelidirler.
tahminlerin ifadesidir. belirlemeye yönelik bilimsel önermelerdir. ○ Yabancı dil öğrenmede yaşın etkisi vardır. akademik başarılarını etkiler.
İki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi öngören bir iddiadır.
Araştırma sorunu belirtildikten sonra araştırmacının, sonucun ne olacağı hakkında tahminler yürütmesine hipotez denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri