Beyaz ekmek, pirinç pilavı, makarna, tatlılar gibi besinlerin glisemik indeksi yüksektir. Yani yemeklerimizde bu yiyecekleri tercih edersek 1-2 saat sonra hemen acıkırız.
Basit karbonhidrat içeren tüm gıdalar, yedikten ortalama 1-2 saat sonra hızla yeniden acıkmanıza neden olacaktır.
Patates: Patates; yenildikten sonra kısa sürede yeniden acıktıran yiyeceklerden biri. Çabuk acıktırma özelliğinin yanı sıra kızartma olarak tüketilirse sağlığa zarar veriyor. Kızartılmış patatesi günlük beslenme alışkanlıklarınız arasından çıkarın; sahurda da tüketiminden kaçının.
Yumurta sarısının düşmanınız olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Yumurtanın sadece beyazını yediğinizde daha çabuk acıkıyorsunuz. Peynirde bulunan kazein beyinde eroin ve morfine benzer bir etki bırakıyor.
HER GEÇEN GÜN DAHA ÇOK ACIKTIRIR
Bunu fark eden pankreas daha fazla insülin salgılar ki kandaki yüksek şeker vücuda zarar vermesin. İnsülin şekeri susturmak için fazla salgılandığından dolayı kısa sürede tekrar aç hissetmeye neden olur. Böylece vücut yine açlık sinyalleri vermeye başlar.
İlgili 23 soru bulundu
Sık acıkma nedenleri arasında susuzluk, aşırı tuz tüketimi, menopoz, kullanılan ilaçlar, alkollü ve gazlı içecekler de sayılabilir. Sık acıkmamak için neler yapabiliriz? Her besin aynı oranda tokluk hissi sağlamaz. Proteinden zengin ve bol lifli gıdalar diğer besinlere göre daha uzun süreli tok kalmamızı sağlar.
Günde Haşlanmış ya da tavada 2 adet yumurta tüketmek kilo aldırabilir. Aldığınız kalori miktarını azaltmak istiyorsanız yumurtayı tavada pişirerek değil haşlayarak tüketmeye özen göstermeniz gerekir. Haşlanmış yumurta kalori bakımından en zengin olan kısım iç kısımda bulunan sarı yerdir.
Yoğurdun zayıflama üzerine kuşkusuz çok etkisi bulunuyor. Ancak düşük yağlı yoğurtların, karbonhidrat oranı daha yüksek olduğundan hem kan şekerini daha hızlı yükseltiyor hem de doyurucu etkisi tam yağlı olanlara göre daha az olduğundan acıkmaya sebep olabiliyor.
Protein ağırlıklı beslenen sporcular, enerji kaybı yaşamaması için gün içinde 4-5 yumurta yediği de gözlemlenir. Bu durumda sporcular için yumurta aslında kilo aldıran değil enerji veren ve kas kütlesine destek olan bir besin olarak hatırlanır.
Peynir, yumurta, ceviz, domates, salatalık, yeşillik, süt, tam tahıllı ekmek gibi yiyecekler sofrada yer almalıdır. Çabuk acıktırmaya neden olan besinlerin sahurda tüketiminden mutlaka kaçınılması gerekir" diyor.
Bulgur pilavı içinde bulunan lif nedeni ile bağırsakların hızlı bir şekilde çalışmasına yarar ayrıca midede uzun süreli tokluk sağlar. İçinde bulunan folik asit nedeni ile de hamilelik zamanında da tüketilmesi gerekmektedir. Bu faydaları sayesinde dengeli ve güzel bir şekilde tüketildiği zaman kilo aldırmaz.
Haşlama patates içeriğinde yüksek nişasta bulunsa da içeriğinde yağ bulunmadığı için kilo almaya sebep olmaz. Ayrıca haşlanmış patates kalorisi düşük olduğu için tüketiminde bir sakınca yoktur.
Yapılan yeni bir araştırma, fazla düşünmenin şişmanlatabileceğini ortaya koydu. Araştırma Kanada'da yapıldı. Ödevlerden önce, sonra ve ödev sırasında öğrencilerden alınan kan örnekleri, zihinsel çalışmanın glikoz ve insülin seviyelerinde büyük dalgalanmalara yol açtığını ortaya koydu.
Şeker oranı yüksek yani glisemik indeksi yüksek besinler yersek kan şekerimiz çok hızlı yükselir ancak ikinci fazda aynı hızla düşer. Bu durum bizi daha çabuk acıktırır. Beyaz ekmek, pirinç pilavı, makarna, tatlılar gibi besinlerin glisemik indeksi yüksektir.
Geç saatlerde yiyecek tüketmeyerek sindirim sisteminin dinlendirilmesi gerekiyor. Uykuda bedeniniz kendini onarırken ayrıca besinleri sindirmek ve işlemekle meşgul olmamalıdır. Yani bağırsaklar ne kadar boşsa ve sindirecek bir gıda taşımıyorsa işte ancak o zaman uykuda yağ yakımı optimal olacaktır.
Yoğurt, vücuttaki zararlı toksinleri atmak için kullanılmaktadır. Ayrıca zehirlendiğini düşünen kişiler yoğurt yemektedirler. Bunun amacı ise vücuttaki zararlı toksinleri atmak içindir. Bundan dolayı yatmadan önce yenilen yoğurdun zayıflamaya yardımcı olduğu görülmektedir.
Salatalık, su oranı oldukça yüksek ve kalori değeri düşük olan bir besindir. Kilo vermek veya mevcut olan ideal kiloyu korumak amacıyla uygulanan diyet programlarında oldukça sık ve bol miktarda kullanılabilen bir yiyecektir.
Türk toplumunun en çok tükettiği çaylardan biri olan siyah çay, tek başına kilo aldırmaz. 1 fincan çay 1 kalori içerdiği için bu oranın kilo almaya etkisi çok yoktur. Gün içinde 10 bardak çay içseniz dahi yine de kilo almanız beklenmez.
Piştiğinde ilk kalori değerini koruyamadığı için yüksek kalorili bir yemek haline gelir. 1 porsiyon pilav ortalama 360 kaloridir. Bu değer 100 gramlık pilav için ölçülmüştür. Eğer her öğünde, yardımcı yemeklerle beraber 100 gram pilav tüketirseniz; zamanla kilo alımı gerçekleşir.
“İnsülin direnci, hipoglisemi, hiperglisemi gibi durumlarda kişi hasta olduğunun farkında değilse ya da ilaçlarını düzenli kullanmıyorsa açlık-tokluk mekanizmaları düzene girmeyebilir. Bu durumda da sürekli açlık hissi yaşanabilir.
Kabaca evet. insanın yemek yedikten sonra acıkması için beş-altı saatlik bir sindirim döneminin geçmesi gerekir. Bir-iki saat sonra acıkma hissi normal değildir.
Şiddetli açlık hissi duyuyorsanız, sinirlilik ve huzursuzluk buna eşlik ediyorsa, çarpıntı ve baygınlık hissi de yaşıyorsanız sorunun kaynağı sizin iradeniz ya da iştahınız değil, reaktif hipogliseminiz olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri