Makarna eğer durum buğdayından yapılmışsa, beyaz fırın ekmeğine oranla daha sağlıklı bir yiyecektir. Ayrıca soğuk makarna, sıcak makarnadan daha az insülin-şeker patlamasına yol açıyor. Makarnanın glisemik yükü ekmekten daha düşük. Ortalama 35-50 arası.
Bir dilim ekmekten oluşan karbonhidrat hakkını makarnadan yana kullanmak isteyenler; iki yemek kaşığı makarna tüketebilirler.
Şimdi maddeler halinde ekmek&makarna kıyaslaması geliyor! Makarna dolaylı şekilde ekmeğe kıyasla daha yüksek kaloridedir çünkü yağ ve sosla harmanlanır. Makarna hacimce ekmeğe kıyasla midede daha az yer kaplar dolayısıyla tokluk daha zor hissedilir.
Tahıl grubu; ekmek, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, yulaf, arpa ve kahvaltılık tahılları içerir.
Makarna sanılanın aksine B vitamininden ve proteinden zengindir bu sebeple porsiyon kontrolü yapılarak diyet listelerine eklenmesinde hiçbir sakınca yoktur.
İlgili 18 soru bulundu
“Tam durum buğdayı”ndan yapılan “gerçek” makarnaların posa/lif yapılanması da çok güçlü. Bu nedenle makarna eğer durum buğdayından yapılmışsa, beyaz fırın ekmeğine oranla daha sağlıklı bir yiyecektir.
Aşağıdaki listenin kullanılışına şöyle bir örnek verilebilir : 1 ince dilim ekmek yenilmediği zaman, onun yerine 1 adet orta boy patates veya yarım su bardağı pilav veya makarna yenebilir.
c) Tahıl grubu: Buğday, pirinç, mısır ve bunlardan yapılan un, ekmek, makarna, erişte, bulgur vb. besinler bu gruba giriyor.
Makarna, vitamin ve mineraller bakımından çok zengin ve çok yararlı bir besin kaynağıdır. Makarna A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengindir. Yağ ve sodyum oranı çok düşüktür, kolesterol riski yoktur. Makarna, kompleks karbonhidratlar grubundandır.
Makarnada hem yağ çok azdır hem de glisemik indeksi çok düşüktür. Kullanılan sosların içeriği kilomuzu arttırabileceğinden, formuna dikkat eden herkes hafif bir sosla yapılmış makarnayı gönül rahatlığıyla yiyebilir. Makarna hem çok doyurucudur hem de vücut için gerekli tüm vitamin ve mineralleri içerir.
Bilindiği gibi makarnanın klasik hammaddesi Triticum Durum dediğimiz makarnalık buğdaydır. Makar- nalık buğdayın dünya tarımındaki yerini sap- tamak için tahıl üretimine kısaca değinmek yararlıdır. Dünya nüfusunun % 60'ının açlığını gidermekte olan tahıl üretimi 1977 istatistik- lerine göre 1.375 milyon tondur (1).
Makarna hamur işi ürünlerinden olduğu için kilo aldırmaktadır. Kısa sürede hazırlanması ile bilinen makarna en pratik yemekler arasında yer almaktadır. Makarnaların birbirinden farklı çeşitleri bulunur. Karbonhidrat bakımından zengin olan makarnaların tam tahıllı ve tam buğdaydan yapılmış olanları da bulunmaktadır.
Sporcu beslenmesinde vücutta enerji depolayabilmek ve egzersiz sürecinde daha uzun süre enerjiyi koruyabilmek için ihtiyacı olan yüksek miktarda kompleks karbonhidrat içeren besinlerin başında makarna gelir. Makarnanın kalori ve yağ oranı çok düşüktür. Genel kanının aksine, şişmanlatma riski yoktur.
1 DİLİM EKMEK YERİNE GEÇEN BESİNLER; 1 kâse çorba, 2 yemek kaşığı bulgur pilavı, 2 yemek kaşığı makarna, 2 yemek kaşığı kahvaltılık gevrek, 1/2 çay bardağı leblebi,1 orta boy patates, yarım orta boy mısır, 2 galeta, 2 kestane.
Metabolizmada hemen enerjiye dönüşüyor ve vücuda enerji sağlıyor. Makarna sanılanın aksine kilo aldırmıyor. Hatta kepekli ya da tam buğday unundan yapılan makarnalar diyet listelerinde yer alabiliyor. Protein ve aminoasit açısından zengin olduğu için kemik yapısının güçlenmesine yardımcı oluyor.
Örneğin, 60 kilogram ağırlığındaki bir sporcunun antrenman döneminde günde 3 porsiyon (her bir porsiyonu 160 gram olacak şekilde) makarna, yarış öncesindeki son iki günde ise bunun iki katı kadar yani 6 porsiyon makarna tüketmesi gerekir.
Uzmanların görüşü şu şekildedir: Pişirme tekniğini en sağlıklı şekilde yapıp kullanılan malzemelerin de düşük kalorili olması, makarnayı diyet sürecinde tüketilebilir bir besin yapar.
Makarnanın yüzde 80'i karbonhidrat, yüzde 15'i protein ve yüzde 5'i de yağdır. Bunu unutmayın.
Tahıllar. Buğday, pirinç, çavdar, mısır, yulaf ve bunlardan yapılan un, ekmek, pilav, makarna gibi yiyecekler bu gruba girerler.
Bol Miktarda Vitamin İçerir
A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden zenginliği ile hem besleyici hem de doyurucu bir öğün seçeneğidir. Özellikle diyet yapanlar için yağsız olduğu sürece sanıldığı gibi zararlı bir besin değildir.
Basit karbonhidratlar; beyaz şeker ve bal gibi yiyeceklerden bulunur. Kompleks yani zor sindirilen karbonhidratlar ise ekmek, pirinç, bulgur, makarna, erişte gibi yiyeceklerdir.
Öğünlerde ekmek yememek de kilo vermeyi olumsuz yönde etkiler. Eğer kişi ana öğününde esmer ekmek tüketmiyorsa, kan şekeri dengelenemeyecek; dolayısıyla 1 saat sonra çok acıkacak ve eline ne geçerse farkında olmadan tüketip fazla kalori almış olacaktır.
Ekmek çoğu zaman arpadan yapılmaktaydı. Öyle ki Hz. Peygamber'in genellikle, besin değeri daha yüksek olan buğday ekmeğinden çok, besin değeri düşük olan arpa ekmeği yediği ifade edilmiştir.
Makarna mı kilo aldırır yoksa ekmek mi? Makarna dolaylı şekilde ekmeğe kıyasla daha yüksek kaloridedir çünkü yağ ve sosla harmanlanır. Makarna hacimce ekmeğe kıyasla midede daha az yer kaplar dolayısıyla tokluk daha zor hissedilir. Kilo verme dönemindeyseniz beslenmenizde ekmeğe daha sık yer vermenizi öneririm.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri