Vücudun kumanda merkezi beyin, stres ile karşı karşıya geldiğinde bunu bir tehlike olarak algılar ve vücuda şu emri verir; kaç ya da savaş! Vücut bu emre itaat etmek için kasları devreye sokar. Bu durum kaslarda gerilemelere yol açar.
Stres dönemlerinde, fiziksel ve zihinsel tepkilere yol açan üç ana hormon salınır. Vücut, gerekirse vücudu kaçmaya hazırlamak için adrenalin (dövüş ya da kaç hormonu) salgılar. Adrenalin, kalp atış hızını ve kan basıncını artırır ve kasları gerginleştirir.
Kilo Verirken Kas Kaybı Belirtileri
Halsizlik, enerji düşüklüğü, sürekli uyku hali veya sabahları yorgun uyanma. Çabuk yorulma veya güçsüzlük. Ruh halinde olumsuz yönde değişimler. Denge sorunları yaşamak.
Çünkü sinirden ve stresten dolayı üzüntü yaşamak ortaya çıkabilir. Bu durum yemek yememe ve hayatı boşlama gibi sorunlara neden olur. Doğal olarak da kişinin kilo alması zordur. Aksine bu kişiler ilk başta yavaş yavaş, daha sonra ise hızlıca kilo verirler.
Gereğinden fazla stres ve kortizol hormonu kalp ve akciğerlerin çalışma temposunu bozar. Bunun sonucunda da kalp hastalıkları, felç, yüksek tansiyon ve astım gibi bazı hastalıklar ortaya çıkabilir. Kalp çarpıntınız varsa veya göğsünüzde bir ağrı ve sıkışma hissediyorsanız en kısa zamanda doktorunuza başvurun.
İlgili 42 soru bulundu
Panik, nefret ve kırgınlık gibi duygular kalbi yorar
Kaygı ve stres anında kalp ritmi de artar ve vücuda daha fazla kan pompalanmaya başlanır.
Kilo kaybının çeşitli nedenleri arasında depresyon, CMV (Sitomegalovirüs)veya HIV gibi viral enfeksiyonlar, gastroenterit, parazit enfeksiyonu, bağırsak hastalıkları, kanser ya da aşırı aktif tiroid yani hipertiroidizm bulunabilir.
Feyza Bayraktar, psikolojik problemler ve yeme bozukluklarının da kilo almaya zemin hazırlayan nedenler arasında olduğunu söyledi. Psikolojik etkenlerin kilo verme sürecinde de önemli rol oynadığını ve kilo vermeyi zorlaştırdığını aktaran Dr.
İstemsiz olarak ayda 3 kilodan fazla ya da son 6 ay içinde vücut ağırlığının yüzde 10'undan fazla kilo kaybedilmesi ,anormal ve bir doktor ile görüşülmesi gereken bir durumdur. Bilinen herhangi bir hastalık durumu yok ise, mutlaka altta yatan gizli bir hastalığın varlığı araştırılmalıdır.
Kas erimesi, dengeli beslenmeye ek olarak düzenli egzersizle önlenebiliyor. Hafif ağırlıklar kullanılarak yapılacak kas dayanıklılık egzersizleri, germe ve kuvvetlendirme hareketleri hem kas hem de sinirsel uyarımı düzenliyor.
Peki sporu bıraktıktan sonra kas kaybı ne zaman başlar? Araştırmalar 1-2 hafta antrenmanı bırakmanın hacminizde hiçbir değişikliğe yol açmadığını; ancak güç kaybı yaşadığınızı gösteriyor. Hacminizde azalma yaşanması için ara vermeniz gereken süre yaklaşık 4-6 hafta arasında.
Kas güçsüzlüğü genellikle egzersiz eksikliği, yaşlanma, kas yaralanması veya hamilelikten kaynaklanır. Diyabet veya kalp hastalığı gibi uzun süreli durumlarda da ortaya çıkabilir. İnme, multipl skleroz, depresyon, fibromiyalji ve kronik yorgunluk sendromu (ME) gibi birçok olası neden vardır.
Gevşeme eğitimi, stres yaşayan kişide başlayan stres tepkisine tam zıt bir etki yapmaktadır. Stres yaşandığı an kaslar gerilmekte, kan basıncı ve kan şekeri yükselmekte, solunum artmaktadır. Gevşeme egzersizleriyle ise kaslar rahatlar, solunum yavaşlar, tansiyon düşer ve kan şekeri azalır.
Kol ve bacak ağrıları: Yaşadığımız stres veya gerginlikler esnasında bazen kaslarımızı sıkarak kendimizi sakinleştirmek isteriz bu da daha sonrasında kollarımızın ve bacaklarımızın ağrımasına yol açar.
Stres bizi sadece duygusal olarak etkilemez. Aklınıza gelebilecek her türlü sağlık sorununun sebebi olabilir. Araştırmalar stresin obezite, kalp hastalığı, Alzheimer hastalığı, diyabet, depresyon, sindirim sistemi hastalıkları, astım ve daha birçok durum için riski artırdığını gösteriyor.
Ayrıca insülin direnciyle de doğrudan bağlantılı olan D vitamini, eksikliği ile birlikte aşırı yemek tüketimine ve açlık hissine yol açıyor. Ayrıca bu konuda yapılan araştırmalar gösteriyor ki, d vitamini eksikliği yaşayan kişilere D vitamini takviyesi yapıldığı anda belli oranda kilo kaybının yaşanmasını sağlanıyor.
Yoğun anksiyete (bunaltı, kaygı) belirtilerinin depresyon olgularında intihar girişimleri için belirleyici bir etken olduğu ileri sürülmektedir. İntihar düşünceleri ve girişimleri depresyonun önemli belirtilerindendir. Depresif olguların çoğunda duygudurum değişiklikleri ile birlikte iştah ve kilo kaybı bulunur.
Anoreksiya rahatsızlığı, bir yeme bozukluğudur. Aynı zamanda psikolojik bir rahatsızlık olan anoreksiya, tedavi edilmediği takdirde hayatı tehdit edecek boyuta ulaşabilir. Aşırı kilo kaybının görüldüğü hastalık yaş ve cinsiyet fark etmeksizin her bireyde ortaya çıkabilir.
Yaptığınız spor koşu, yüzme, bisiklet, kas geliştirme ya da HIIT kardiyo hangisi olursa olsun, spora başladığınız andan itibaren yağ yakmaya başladığınızı bilmelisiniz.
Stresin her şeyi tüketen gücü, sizi başka hiçbir şey hakkında düşünemez hale getirebilir. Bu, yeme alışkanlıklarınızı etkileyebilir. Kendinizi aç hissetmeyebilirsiniz veya stres yaşarken tamamen yemek yemeyi unutabilir ve kilo kaybına neden olabilirsiniz.
Obeziteye Hangi Doktor Bakar: Obezite Uzmanı
Obezite sorunuyla başa çıkmak için en uygun uzman obezite uzmanıdır. Obezite uzmanları, obezite teşhisi koyma, tedavi planları oluşturma ve kilo yönetimi konusunda hastalara rehberlik etme konusunda uzmanlaşmıştır.
Stres reaksiyonunun üçüncü aşamasında vücut tükenme durumu yaşayabilir. Etkili şekilde baş edilemeyen ve üstesinden gelinemeyen stres kaynakları arttığında vücudun uyum kapasitesi azalır ve alarm aşamasındaki tepkiler sürekli hale gelerek kronik stres tablosuna neden olur.
Stres belirtileri; fiziksel (çarpıntı, baş ağrısı, soğuk ya da sıcak çarpması, sindirim rahatsızlığı, nefes darlığı, uykusuzluk, düzensiz uyku, mide krampları, boyunda ağrı) veya duygusal (unutkanlık, konsantrasyonda azalma, kararsızlık, zihin karışıklığı, olumsuz üzerine odaklanma) olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri