Makarnanızın kıvamını anlamak için yapabileceğiniz en iyi şey ise tadına bakmaktır. Tam aksine, suya atılan tuz kaynama noktasını yükselterek suyunuzun daha geç kaynamasına neden olur. Ancak tuzlu su kaynadığında sıcaklığı tuzsuz sudan daha yüksek olacağından makarnalarınız daha çabuk pişecektir.
Makarnayı pişirirken, haşlama suyuna tuz atınız, çünkü makarna tuzu sever. Tuzu, makarnanın suyu kaynadıktan sonra atmalısınız. Tuzun erimesine fırsat verdikten sonra makarnanın hepsini aynı anda atınız.
1)Tuz yemekle birlikte pişer sonradan atılmasıyla tuz eşit olarak dağılmayacaktır. 2)Tuz suyun kaynama sıcaklığını yükseltir yani örneğin saf su 100 derecede kaynıyorsa tuzlu su 105 derecede kaynayacaktır ve makarna daha çabuk pişecektir.
makarnanın tatsız, tuzsuz olmasını sağlayacak can sıkan durumdur. eğer makarna sos yada yoğurt ile tüketilecek ise pek de sorun edilmemesi gerekendir.tuz eksikliği soslarla dengelenebilir.
Makarna suyu kaynadıktan hemen sonra tuzu ekleyin. 4 su bardağı su için 1 tatlı kaşığı tuz yeterli olacaktır. Tuzu ekledikten sonra suyun altını kısın. Makarna pişirirken yapışmaması için 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ ya da zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Tencere uygun olmazsa ya da su az gelirse kurtarıcı olacaktır.
İlgili 25 soru bulundu
Makarnanın miktarı farketmez, makarna haşlarken mutlaka geniş bir tencere kullanmaya özen gösterin. Makarna haşlarken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise su kullanımı. Mutlaka bolca su ilave edin ve suyun fokur fokur kaynamasına özen gösterin. Sıcak su değil, oda sıcaklığında su ilave edip kaynamaya bırakın.
4- Asla altını kısmayın: Suyun sıcaklığını kaynama noktasında tutmalısınız. Böylece makarna daha hızlı pişer ve al dente sonuç elde etmenin tek yolu budur. Ocağı kıstığınız anda makarnanızın hamur olmasına neden olursunuz.
edit: imla. uyarıyı iyi niyetle algılayıp yapılan cinsinden... suyuna tereyağ koyarsanız ve süzerken de üzerine su eklemeden süzerseniz lezzetine doyum olmayacak makarnadır.
1 litre (5 su bardağı) suyu kaynatın, ardından içerisine 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı sıvı yağ atıp iyice karıştırın. Tuz ve yağ iyice karıştıktan sonra 1 paket makarnayı tencereye dökün. Pişirdiğiniz makarnanın kalınlığına göre 10-15 dakika arasında makarnayı kaynatın.
Ancak içerisinde A, B1, B2 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, protein ve demir barındıran makarna, çok sık tüketildiğinde zayıflatmanın tersine aşırı kilo alımı, ve kalp hastalıklarına sebebiyet verebiliyor. Ayrıca diyabet geliştirme riskinde vücutta artış yaşanırken yüksek tansiyon da yaratabiliyor.
Su yüksekliği tencerenin 3/4'ünü geçmemelidir. Fazla su doldurulursa kaynadığı zaman tencereden taşar, az suda ise makarna iyi pişmez ve tencerenin dibine yapışabilir. Makarna bol tuzlu suda haşlanmalıdır. Tuzu baştan değil, su kaynadıktan sonra 5 litre suya 1 yemek kaşığı olacak şekilde eklemek gerekir.
Makarna kesinlikle ocağın altı hiç kısılmadan ve tencerenin kapağı kapatılmadan haşlanmalıdır. Lezzetli bir sos için makarnayı haşladığınız sudan, makarnayı süzmeden önce 1 bardak ayrılmalıdır. Nişasta içeren bu su makarna sosuna kıvam ve lezzet verir, kolayca nüfuz etmesini sağlar.
Makarnayı suya çok erken atıyorsunuz
Günün sonunda tabaklara koyduğunuz makarna eğer yapış yapış ve pişmemişse bunun tek bir sebebi var: Sabırsız olup makarnayı henüz tam olarak kaynamamış suya atmanız. Dolayısıyla makarnayı eklemeden önce suyun kaynama noktasına ulaştığından ve fokurdamaya başladığından emin olun.
Makarnanın içine yarım bardaktan biraz daha fazla sıvı yağ atılarak 10-15 dakika kadar makarnanın pişmesi beklenir. Makarna pişirmek için büyük ve derin bir tencere tercih edilmelidir. Su tencerenin 3/4'ünü geçmemelidir. Az su koyarsanız makarna pişmez, tencerenin dibine yapışır.
3. Makarnayı koyar koymaz karıştırmaya başlayın.
Makarnaları suya attıktan sonraki ilk dakikalar önemlidir çünkü çok hızlı birbirine yapışabilirler. Yapışmamaları için hemen karıştırmaya başlamalısınız.
Bu nedenle bazı yemekler kısık ateşi severken, bazıları da harlı ateşte pişmektedir. Makarna da olabildiğince yoğun ateş derecesinde pişmesi gereken bir yemektir. Bu sayede makarnalar kendi formunu kaybetmeden hızlı bir şekilde pişecektir.
Haşlanacak makarnanın miktarına göre, 8-10 misli su kullanılır. Yapışmayı önlemek için 500 gramlık bir paket makarnaya, en az bir çorba kaşığı tuz, 2 çorba kaşığı sıvı yağ veya margarin eklenir. Makarnalar, kaynayan suya atılır.
Böylece tencereye koyduğunuzda makarnalar birbirine yapışmaz. Son olarak tencere içine 1 yemek kaşığı dolusu tereyağı koyup, eritin. Erimiş olan tereyağı 1-2 fokurdadıktan sonra makarnayı yağın üzerine koyup, karıştırın. İsteğe göre zeytinyağı da kullanabilirsiniz.
Pişirdiğiniz makarnanın kalınlığına göre 10-15 dakika arasında makarnayı kaynatın. İyi yumuşadıktan sonra makarnanın suyunu süzün. Ayrı bir tavada ısıttığınız 2 yemek kaşığı sıvı yağı makarnanın içerisine dökün. Makarna pişerken belirli aralıklarla karıştırmayı unutmayın.
(rutubetli yerde kurumaz da, sıcaklığıyla pişer ve kalitesi düşükse yapışır.) eğer makarna kaliteliyse soğuk suyla yıkamanın pek gereği yoktur. yıkamak ve yıkamamak arasında haşlama suyuna atılan tuzun miktarı da mühim. yıkamayacaksanız tuz miktarını düşürün.
Makarna suyu kaynamadan tencerenin içerisine asla makarnaları koymayın. Makarna suyu kaynamadan tencerenin içerisine asla makarnaları koymayın. Makarnayı daima fokur fokur kaynamakta olan suya atın.
Makarnamızı ilave edelim. Makarnanın haşlama suyundan 2 kepçe kadar ilave edelim karıştıralım. Limon suyu ve kabuk rendesini ekleyin. Karabiber ve sıvı kremayı ekleyelim.
İkiye kırılmış makarna eklenip, üzerini bir parmak geçecek kadar su ilave edilir (5 veya 5,5 su bardağı kadar). Arada bir karıştırarak, makarna yumuşayana kadar pişirilir. Kapağı kapatılıp, 10 dakika dinlendirilip servis edilir. Fotoğrafta iki çeşit makarna çeşidi var, ben spagetti olanı daha çok beğendim.
Makarnanın duvara yapışması yüzeyindeki nişastanın bir nevi yapıştırıcı vazifesi görmesiyle alakalıdır. Gereğinden fazla da pişirseniz, az da pişirseniz o makarna o duvara yapışacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri