Makarnanın pişip pişmediğini anlamanın en geçerli yolu ise tadına bakmaktır. Bu nedenle pişirme sırasında paket üzerinde yazan süreden 3, 2 ve 1 dakika önceden makarnanın tadına bakınız. Makarnayı pişirirken, haşlama suyuna tuz atınız, çünkü makarna tuzu sever. Tuzu, makarnanın suyu kaynadıktan sonra atmalısınız.
Pişen makarnanın üzerine, 2 bardak ılık su dökülüp çalkalanır ve dirileşmesi sağlanır. Sonra süzülür.
7. Yanlış: Makarna pişerken tencerenin kapağı asla kapatılmaz. Doğru: Makarna pişerken kapağını kapatmanız makarnanızın tadını etkilemez.
Makarnaların diri kalması isteniyorsa ve İtalyan usülü pişirilecek ise, 9-10 dakika haşlanması uygun olacaktır. Makarna piştiğinde süzülüp ılık su ile yıkanmalıdır. Makarnayı yıkarken kesinlikle soğuk su kullanmamalısınız. Makarnayı süzdükten sonra bir miktar tuz, karabiber ve yağ ilâve edip hafif ateşte ısıtmalısınız.
9- Makarnayı suyu tamamen akana kadar süzmek gerekir
Tam aksine makarnayı süzerken biraz sulu bırakmak gerekir.
İlgili 16 soru bulundu
Makarna süzgeçle süzülmeli, yıkanmamalıdır
Makarna pişer pişmez bekletmeden küçük delikli ve ayaklı bir süzgeçle süzülmelidir. Makarna kesinlikle yıkanmamalıdır. Makarnanın pişme derecesine göre yüzeyinde bir miktar nişasta kalır ve bu nişasta makarnanın az sonra karışacağı sosu yüzeyinde tutmasına da yardımcı olur.
Bu yöntemde ilk versiyonun aksine makarna süzgeci tencere ile birlikte kullanılır. Makarna süzme aşamasında süzgeç, tencerenin üzerine koyulur. Süzgeç tencerenin içerisine oturtulduktan sonra tencerenin içerisindeki su lavaboya boşaltılır. Böylece hem makarna tencerenin içerisinde kalmış hem de su boşaltılmış olur.
Hamurunuz hazır olduktan sonra üzerini streçle örtüp yarım saat dinlendirin. Eğer makarna makineniz varsa hamurunuzu eşit parçalara bölüp makinenizden ince bir hamur elde edene kadar 5-6 kez geçirerek açın.
Sıcak su değil, oda sıcaklığında su ilave edip kaynamaya bırakın. Suyunuz o şekilde kaynamadan makarnalarınızı ilave etmeyin. Suyu ocağa aldığınızda hafif ısınmaya başladığında mutlaka tuzunu da ekleyin. 1 paket makarna için 1 tatlı kaşığı dolusu tuz yeterli olacaktır.
Makarnanızın pişme süresi bu durulma geçip su tekrar kaynamaya başladıktan sonra başlar. Makarnanın pişip pişmediğini anlamanın en geçerli yolu ise tadına bakmaktır. Bu nedenle pişirme sırasında paket üzerinde yazan süreden 3, 2 ve 1 dakika önceden makarnanın tadına bakınız.
Çünkü makarna suyundaki birçok vitamini de böylelikle ziyan ediyorsunuz. Şöyle açıklayalım; makarnanın içerdiği tiamin, riboflavin, niasin, pridoksin, folik asit gibi vitaminler suda çözülebiliyor ve makarnayı haşladığınız suyu döktüğünüz anda aslında bu sağlık deposunu da boşa harcamış olabiliyorsunuz.
Makarnayı yapacağınız tencere uygun büyüklükte olmalıdır. Suyun yüksekliğinin tencerenin 3/4'ünü geçmemesine dikkat etmelisiniz. Makarnayı bol tuzlu suda haşlamalısınız. Kaynama noktasını yükselterek süreyi uzatmamak için tuzu, su kaynadıktan sonra 5 litre suya 1 yemek kaşığı olacak kadar ekleyebilirsiniz.
Suyunuz artık mümkün olduğunca sıcak. 4- Asla altını kısmayın: Suyun sıcaklığını kaynama noktasında tutmalısınız. Böylece makarna daha hızlı pişer ve al dente sonuç elde etmenin tek yolu budur. Ocağı kıstığınız anda makarnanızın hamur olmasına neden olursunuz.
Eriştenin kuruması, ortama göre yaklaşık 1.5-2 gün sürebilir. Erişteyi iyice kuruduktan sonra bez torbalara veya cam kavanozlara koyarak güneş görmeyen nemsiz bir ortamda saklayın.
makarnayı haşladıktan sonra tencere ile kapak arasında belirli bir mesafe bırakmak suretiyle 40 derece eğim ile suyu süzme yöntemleridir. Pişmiş makarnayı gerdirilmiş temiz ince bir t shirt üzerine boşaltmaktır. Fazla su tshirt tarafından çekilir makarnanız hazır.
Makarnayı önceden soğuk suda bekletin
Makarnayı bir süre soğuk suda bekletmek de onu daha lezzetli yapan yöntemlerden biri. Sebebi ise soğuk suda önceden bekletilen makarnanın sosu daha iyi içine çekebilmesi.
Pişirdiğiniz makarnanın kalınlığına göre 10-15 dakika arasında makarnayı kaynatın. İyi yumuşadıktan sonra makarnanın suyunu süzün. Ayrı bir tavada ısıttığınız 2 yemek kaşığı sıvı yağı makarnanın içerisine dökün. Makarna pişerken belirli aralıklarla karıştırmayı unutmayın.
Makarna suyu kaynamadan tencerenin içerisine asla makarnaları koymayın. Makarna suyu kaynamadan tencerenin içerisine asla makarnaları koymayın. Makarnayı daima fokur fokur kaynamakta olan suya atın.
Makarnaların birbirine yapışmamasını istiyorsanız aslında yapmanız gereken şey çok basit: Onu düzenli olarak karıştırmak. Makarnaları suya attıktan sonra ilk 30 saniye kaşıkla sık sık karıştırın. Sonra da her 3 dakikada bir karıştırmanız yeterli.
Genellikle makarnalar 10-12 dk gibi sürede pişer. Bu sürede makarna çok pişmiş sekilde pişer. Eğer al dente yani dişe dokunur dirilikte pişirmek istiyorsanız; 8-10 dk gibi bir süre pişirmeniz gerekir. Bu süreler kaynayan suya makarnayı attığımız zamandan itibaren geçen sürelerdir.
Makarnaları kaynayan suya koyunca zerdeçalıda ekleyin. Pişerken sarı oluyor hemen.
Büyük boy bir yumurta her 100 gram için iş görecektir. Tezgahınızın üzerine ununuzu eleyin. Dilerseniz iki kez eleyebilir, daha çok havalanmasını sağlayabilirsiniz. Ortasına bir havuz açın ve yumurtaları bir bir içerisine kırmaya başlayın.
iyi makarna metal makinede kesilir. pürüzsüz olmaz, olmamalıdır. parlak değildir katiyen mattır.
Haşlanmış makarna ve su aynı şekilde süzdürme yöntemi ile ayrılabilmektedir. Dinlendirme yöntemi de en çok kullanılan karışım ayırma yöntemleri arasında yer alır. Bu yöntemde sıvı içinde dağılmış bulunan katı maddeler dinlendirilerek dibe çökmesi sağlanmaktadır.
tencerenin kapağını açık bırakınca küflenmeyen makarna çeşidi. eğer hemen temizlenmek istenirse ana ağlatır, amına koydurur.. yapılması gereken tencereyi ağzına kadar suyla doldurup 2-3 saat bekletmektir, daha sonra yapışmış makarnalar su ile birlikte kendiliğinden akıp gideceklerdir...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri