Makatta şişlik problemi yaygın olarak basur (hemoroid) nedeniyle oluşur ve fakat her şişlik de basur değildir. Makatta şişliğin ya da memelerin oluşması durumunda makattan kan gelmesi, kaşınma, dışkılama sırasında ağrı, iç çamaşırlarının kirlenmesi ve kokulu akıntı gibi sıkıntılar yaşanabilir.
Hemoroid: Makat çevresinde ve anüsün alt kısmında çeşitli sebeplerden dolayı oluşan şişliklerdir. Hemoroid, şiddetli kaşıntı yarattığı için kişiler aşırı derece rahatsızlık duymaktadır. Hemoroid oluşumu ile dışkıda kan gözlenmektedir ve mutlaka erken tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.
Anal apse hastalığı uzman doktorlar tarafından steril şartlarda cerrahi yöntemlerle tedavi edilmesi gereken, kendiliğinden iyileşmesi mümkün olmayan bir hastalıktır. Uygun yöntemlerle anal kanalda oluşan iltihabın cerrahi yöntemlerle boşaltılması gerekmektedir.
Makatta sivilce benzeri şişlik oluşumu genellikle basur yani hemoroid hastalığı sonucu görülmektedir. Proktoloji ve genel cerrahi uzmanları tarafından gerçekleştirilen basur tedavisi sayesinde hem bu şişliklerden hem de şişliklere eşlik eden diğer şikayetlerden kurtulmak mümkündür.
Basura en iyi gelen kremler ise genellikle en fazla önerilen ilaçlardır. Proctolog ve Procto Glyvenol ismindeki iki ilaç aynı etken maddeye sahiptir. Kaşıntıyı ve şişliği indirebilen ilaçlar, basura en iyi gelen kremler arasında gösteriliyor.
İlgili 40 soru bulundu
Sıcak su banyosu, anal bölgenin rahatlamasına yardımcı olabilir ve hemoroid semptomlarını hafifletebilir. Doğal bitki çayları içilebilir: Papatya, adaçayı ve yeşil çay gibi doğal bitki çayları, hemoroid semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Dışkıyı tutmak kabızlığa ve basura neden olabilir.
Anal apse tedavi edilmezse ne olur? Anal apse mutlaka tedavi edilmelidir. Tedavi edilmeyen olgularda ciddi enfeksiyonlara ve o bölgede gazlı kangren gelişmesine sebep olabilir. Apse daha derinlere ilerleyerek komplike hale gelir ve sonrasında gelişecek fistülün sfinkter hasarını artırır.
Kendiliğinden geçen dış basur memesi bazen makat bölgesinde ağrı ve kanamalara neden olabilir. Böyle durumlarda kişilerin mutlaka uzman bir doktora gitmesi gerekir. Doktorlar dış basur memesi tedavileri için kremler verebilir. Bunun yanında fitil veya pomad tedavisi de uygulanmaktadır.
Dış hemoroid memesi genel olarak kendiliğinden ortadan kalkar. Bu noktada kişinin rahatsızlık durumu oldukça önemlidir. Eğer kişi herhangi bir ağrı sızı hissetmezse herhangi bir müdahalede bulunulmaz. Dış hemoroid memeleri çoğunlukla 1 haftalık süre içerisinde geçmesi gerekiyor.
Ciltte bir sivilce gibi görünen kıl dönmesinin içinde irin olur. Bazen bu bölgede sadece kızarıklık olmaz; aynı zamanda şişlik, iltihap, ağrı ve tahriş de olur. Kıl dönmesi problemleri, genelde koltuk altı, bikini bölgesi, bacak gibi epilasyon yöntemleri uygulanan bölgelerde meydana gelir.
Apseler hemoroidden daha ağrılı ve daha büyük olma eğilimindedir. Hemoroitler daha serttir, apseler ise sıcak ve dokunulduğunda hassastır. Bir apse, tedavi edilmezse komplikasyonlara neden olabilir ve ateş, titreme ve diğer semptomlara yol açabilir. Bir hemoroit genellikle daha çok bir baş belasıdır.
Makat bölgesinde oluşan, ciddi ağrı ve ateş bulguları ile hastanın konforunu son derece bozan, acil cerrahi müdahale edilmesi gereken bir makat bölgesi hastalığıdır.
Anal bölgede ele gelen şişlikler kanser olduğu anlamına gelmez. Kanserin ele gelebilmesi için çok ileri safhaya gelmesi gerekir. Makattaki şişlikler genelde dış hemooridal hastalık ya da içe hemoroidal hastalığın dışarı sarkmasıyla ilişkilidir.
Basur belirtileri arasında ilk evrede makatta ve/veya dışkıda kanama. 2. evrede anüs bölgesinde kaşıntı 3. evrede akıntı ve ıslaklık hissi. 4. evrede diğer belirtilere ek olarak ağrı veya sızlama basurun en yaygın belirtileridir.
Laktozsuz probiyotik içeriği yüksek gıdalar (yoğurt, kefir) Magnezyum takviyesi. Ilık su ile banyo. Yürüyüş ve fiziksel egzersiz şişkinliği azaltıp ve vücuttaki gazı temizlemeye yardımcı olduğu için karın şişkinliğine iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Özellikle lifli yiyecekler ile zeytinyağlı yemeklerin tüketilmesi basurun geçmesi için oldukça önemlidir. Beslenme düzeninin dengeli olması gerekmektedir. Bunun yanında basurun erken dönemlerinde oturarak sıcak su banyosu yapılması basurun geçmesinde oldukça etkili olmaktadır.
Her hemoroidin görülmesi sırasında cerrahi tedavi önerilmemelidir. İç hemoroidin dört evresi bulunmakta ve genellikle üçüncü ve dördüncü evrelerde cerrahi tedavi yapılmaktadır. Diğer tedavi yöntemlerinde birinci evreden dördüncü evreye kadar medikal tedavi ile kendiliğinden geçmesi mümkündür.
Hasta, makatının hemen kenarında eline sert ve ağrılı şişliğin (memelerin) geldiğini söyler. Bu içi pıhtı (tromboze hemoroid) ile dolu olan ağrılı şişlik (meme) yırtıldığı zaman kanama şikayetine neden olur. Bunlar makat (anüs) etrafında cilt altında mavi renkli kabarıklıklar olarak görülür ve elle hissedilebilir.
Anal hematom gibi fazla ıkınmakla ortaya çıkan tromboze hemoroid de 2-4 haftada büyük oranda kendiliğinden küçülür.
Hemoroid türleri, internal ve eksternal olmak üzere ikiye ayrılır. İnternal hemoroid ya da farklı bir deyişle iç hemoroid, çoğunlukla ağrıya yol açmazken eksternal olarak tanımlanan dış hemoroid, genelde sancılıdır. Genişleyen damarlarda pıhtı oluşur, şiddetli ağrı, şişlik ve kızarıklık gibi basur belirtisi görülür.
Hemoroidal hastalık hiçbir zaman kansere çevirmez.
Makat çevresinde tahriş, ağrı ve şişkinliğe yol açan rahatsızlık, kişinin oturmasını güçleştirir. Makat çevresinde kızarıklık, kabızlık, makatta dolgunluk hissi, idrar yaparken ağrı ve ateş gibi belirtiler görülebilir. Anal fistüle bağlı olarak kişi iç çamaşırında kötü kokulu, iltihaplı lekelenmeler görebilir.
Anal apse makat (anüs) çevresinde oluşan apselerdir. Bu apselere perianal apse veya makat apsesi de denir. Makat (anal kanal) çevresinde şişlik, ağrı, yanma, üşüme, titreme ve ateş şikayeti olan hastalarda makat çevresi apsesi - anal apse veya fistül akla gelmelidir.
Makat apsesi kendiliğinden patlarsa apseleşen yerdeki iltihaplar akıntı haline gelir ve hastada meydana gelen ağrılar bir nebze olsa dahi hafifler fakat akıntı kötü kokulu ve ateş ile birlikte olursa bu durum ciddi sıkıntılara yol açabilmektedir. Makat apsesi kendi kendine iyileşme sağlayabilen bir hastalık değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri