Makatta akıntının birçok sebebi olabilir.
Hemoroidal hastalığa bağlı anal ıslaklık, anal fissüre bağlı kanama, anal fistüle bağlı irinli-kanlı akıntı bunların en sık görülenleridir. Anal inkontinens derecesine bağlı olarak iç çamaşırda kirlenmeye sebep olabilir.
Makattan akıntı en sık olarak makat fistülü (perianal fistül), makat apsesi (perianal apse), basur (hemoroid) ve makat çatlağı (anal fissür) nedeniyle olur. Perianal fistül kalın bağırsağın içi ile makat çevresindeki deri arasında oluşan bir kanal-tünelden kaynaklanmaktadır.
Anal fistül, anal kanal ve anüsün dış tabakası ve anal kanal arasında anormal tünel gelişmesi ve bu tünelde kronik inflamasyon gelişmesidir. Bu tünelden sıklıkla beyaz iltihabı akıntı olur ve anüs derisini irrite eder ve kaşıntı ve rahatsızlık yapar.
Bu durumda iç hemoroid belirtileri arasında kanama, kaşıntı ve ağrı şikayetlerine ek olarak makatta akıntı, ıslaklık, makat içerisinde dolgunluk ve rahatsızlık hissi de oluşabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Dışkılama sırasında makat bölgesinde ağrı ile başlar, daha sonra kızarıklık, şişlik ve sıcaklık artışı gibi belirtiler ortaya çıkar. Hastalar ayrıca ateş , terleme, halsizlik ve makattan iltihap şeklinde akıntı olduğunu söylerler.
Makatta akıntı nasıl tedavi edilir? Makatta akıntının tedavi edilebilmesi için öncelikle altında yatan rahatsızlığın açığa çıkartılması gerekmektedir. Bu bağlamda fistüle bağlı olarak geliştiyse lazer, fistülektomi, seton gibi tedavi yöntemleri denenebilir.
Rektal kanama (makattan kan gelmesi) ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Kanama fark edildiğinde hemen genel cerrah ya da gastroenteroloji uzmanına başvurmak gerekir.
Proktoloji bölümü anüs ve rektumda görülen tüm makat rahatsızlıklarından sorumlu olan bir bölümdür. Hemen hemen her insanın hayatının bir bölümünde görülebilen anorektal hastalıklar, yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkileyebildiğinden, mutlaka proktoloji uzmanları tarafından tedavi edilmeleri gerekmektedir.
Anormal vajinal akıntı genellikle bir enfeksiyondan kaynaklanır. Anormal vajinal akıntaya sebep olan faktörler şunlardır: Antibiyotik veya steroid kullanımı Bakteriyel vajinoz , hamile kadınlarda veya birden fazla cinsel partnerle olan kadınlarda daha sık görülen bir bakteriyel enfeksiyondur.
En sık görülen belirtiler kaşıntı ile birlikte makat etrafında kızarıklık, kepeklenme, sulanma, yanma ve deride kalınlaşmadır. Bu belirtiler zamanla popoya, cinsel organa ve kasık bölgesine yayılabilir. Toplumda %3-5 oranında görülür. Her yaş grubunda olabilir.
Özellikle menstrüel döngünün başında veya sonunda bir miktar beyaz akıntı normaldir. Bununla birlikte, akıntıya kaşıntı eşlik ediyorsa ve yoğun, süt kesiği benzeri bir kıvam veya görünüme sahipse normal değildir ve tedavi gerektirir. Bu akıntı türü sıklıkla bir maya enfeksiyonunun belirtisi olabilir.
Makat apsesi tedavi edilmediğinde sürekli ilerleme gösteren, makat bölgesinde başka sorunlara neden olabilecek ciddi bir hastalıktır. Makat apsesin ameliyatsız yöntemlerle geçmesi, iltihap kanallarının (anal fistül) kendiliğinden kapanması mümkün değildir.
Anüsten mukus akıntısı hemoroid belirtisi olabilir. Dışkıda olduğu gibi, bu mukus yanlışlıkla (özellikle gaz çıkarırken) dışarı sızabilmektedir. Bu durum tahrişe ve kaşıntıya neden olabilir.
Makatta ıslaklığın başlıca nedenleri; 🔸 Makatta apse 🔸 Makat fistülü 🔸 İleri düzey hemoroid 🔸 Makat çatlağı 🔸 Makat polipleri 🔸 Makat kanseri 🔸 Cinsel temasla bulaşan bazı hastalıkları 🔸 Makat siğilleri 📌 Prof.
Makatta ıslaklık hissi, akıntı ve kaşıntı genelde hemoroid gibi rahatsızlıklar sebebiyle meydana gelmektedir. Hemoroidin ortadan kaldırılmasıyla bu şikayetler de sonlanmaktadır. Bu yüzden makatta ıslaklık hissinin giderilebilmesi için bir proktoloji uzmanıyla görüşülmelidir.
Proktolojik muayene sırasında makat bölgesi dikkatlice incelenir. İnceleme sonrasında kayganlaştırıcı jel ya da vazelin yardımı ile makat bölgesi parmakla muayene edilir. Parmak ile makat muayenesinde kitle ya da hassasiyete neden olan diğer lezyonların varlığı araştırılır.
Anal apseler mutlaka cerrahi olarak tedavi edilmelidir. Bunun için de mutlaka uzman doktor ile görüşülmeli ve bir görüş alınmalıdır. Kolorektal cerrahlar bu alanda en yetkin kişilerdir. Çoğunlukla tedavide apsenin içerisi boşaltılarak sonuç elde edilmeye çalışılır ve başarılı olur.
Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur. Kanser daha da ilerlediğinde karın bölgesinde, şişlik ve ağrı gibi şikâyetler gözlenir.
Kanser kaşıntısı, tümörün salgıladığı maddelerden veya vücudun tümöre tepki vermesinden kaynaklanır. Bu kaşıntılar vücudun her yerinde olabilir ancak bacaklarda ve göğüste daha yaygındır Genellikle kanser tedavisi görülünce azalır.
Dışkının normal boyutunda değil daha ince bir şekilde çıkması, dışkılama esnasında ağrı, sık tuvalete gitmek ancak tam bir boşalma olmaması ve en önemlisi hemoroid belirtisi zannedilerek teşhisi zorlaştıran dışkıda kan görülmesi kolon tümörlerinin en önemli belirtileridir.
Anal kirlenme (anal soiling) dışkılama sonrasında anal bölgenin kirli kalması, yeterince temizlenememesi sorununa verilen isimdir. Dışkılama sonrası tuvalet temizliği, çocuk yaştan itibaren kazanılan bir alışkanlıktır. Bu alışkanlık kişinin sağlığı için oldukça önemlidir.
Yaygın belirtisi dışkı yapıldığı an yaşanan ağrı olarak bilinen anal fistül; anüste şişlik, kızarıklık ve iltihaba da sebebiyet verir. Genel olarak anal fistül belirtileri şunlardır: Anüste dışkı yapıldığı an ve otururken meydana gelen ağrı Anüste şişlik, kızarıklık ve iltihap.
Makatta ve dışkıda parlak kırmızı kan, makatta şişlik, kaşıntı, akıntı hissi basurun yani hemoroidin belirtilerindendir. Hemoroid tedavisinde öncelikle bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesine, kabızlığın giderilmesine, bol lifli gıdaların tüketilmesine ve sıcak duş uygulamasına başvurulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri