Basur kanaması düşündürür ancak normal şartlarda basurdan fışkırır gibi kan gelmez ancak az da olsa kanarken hasta aşırı ıkınırsa etrafa sıçrayacak kadar basınçlı yani fışkırır tarzda kanayabilir. Basurun kendisi tehlikeli olmasa da bu şekilde kan kaybı kansızlıkla ilgili olarak hayati tehlike yaratabilir.
Makatta görülen her kan kanser olarak değerlendirilmemelidir ancak kanamanın şiddetine bağlı olarak kolon kanseri hastalığından şüphelenilebileceği için doktora başvurmak daha sağlıklı olacaktır.
Rektal kanama çoğunlukla hemoroid, anal fissür, irritabl bağırsak sendromu, kalın bağırsak polipleri gibi bazı hastalıkların belirtisi olarak görülebileceği gibi kolon ve rektum kanserlerine bağlı olarak da görülebilir.
Çoğu zaman makattan kan gelmesi hemoroid ve kabızlık gibi rahatsızlıkların belirtisidir. Ancak nadiren de olsa kolon, rektum veya rahim kanserinin belirtisi olabilir. Hastalığın erken teşhis edilmemesi tedavide gecikilip durumun ciddi sonuçlar doğurmasına neden olabilir.
Rektal kanama (makattan kan gelmesi) ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Kanama fark edildiğinde hemen genel cerrah ya da gastroenteroloji uzmanına başvurmak gerekir. Bir gün her zamanki gibi tuvalete gidiyorsunuz, temizlenirken bir baktınız ki kanamanız mevcut.
İlgili 38 soru bulundu
Makattan kan gelmesi eğer anal fissüre bağlı gelişmişse akut halde iken oturma banyoları, ilaç tedavisi ve kremlerle tedavi edilebilir fakat makat çatlağı ilerlemiş olan hastalarda tek tedavi yolu cerrahi olan yöntemlerdir. Makattan kan gelmesi aslında bir rahatsızlık olarak nitelendirilmez.
Kolon kanserinde kalın bağırsağın makat bölgesine yakın olan 15 cm'lik kısımdan gelen kanama en önemli belirtileri arasında yer almaktadır.
Makattan kan gelmesi, çoğunlukla kabızlığa ya da hemoroide bağlı olarak gerçekleşse de zaman zaman daha ciddi sağlık problemlerinin ön belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Rektal kanama, kişinin çevresiyle konuşmaktan veya hekime bahsetmekten çekindiği rahatsızlıklardan biridir.
Dışkılama sırasında ıkınma ya da zorlanma ile dışkının damar duvarına yaptığı travma sonucu basur kanaması görülür. Bu kanamayı ya tuvalette ya da dışkıya bulaşmış şekilde görmek mümkündür. Kan parlak ve açık kırmızı renkte olur.
Makatta kanama veya dışkıda kan görülmesi rektum kanseri belirtileri arasında en sık yaşananların başında gelmektedir. Neredeyse 10 hastanın 8'inde kanama belirtisi yaşanmaktadır. Kabızlık, ishal, aşırı miktarda gaz gibi bağırsak hareketlerindeki değişiklikte rektum kanseri ilk belirtisi olabilmektedir.
Peçetede kan olması daha çok anal fissürde görülür, daha seyrek olarak fistül, siğil, ragad ve mayasılda da görülebilir.
Kanama rektum yada kalın bağırsağın alt kısımlarından kaynaklanıyorsa dışkıya bulaşık yada ayrı taze kanama şeklinde izlenir. Üst gastrointestinal sistem kanamalarında ise kanama siyah bir dışkı şeklinde (kötü kokulu, cıvık, zift gibi) izlenir. Kahve telvesi yada taze kan şeklinde kusma da izlenebilir.
Hemoroid Kanaması Ne Kadar Sürer? Kabızlığa çözüm bulunur, şiddetli ıkınılmaz, tuvalette çok fazla durulmaz ve çok sayıda dışkılamaya çıkılmazsa kanama 10-15gün gibi bir sürede kendiliğinden geçebilir.
Tedavi edilmezse hastalık ilerler, şikayetler artar. Kanama bu hastalarda önemli bir şikayettir. Tedavi edilmezse can sıkıcı kanamalar sürer gider; çok miktarda kan kaybı olduğunda, kansızlık gelişebilir. Tedavi edilmemiş hemoroidlerde, boğulma (akut tromboze hemoroid) dediğimiz şiddetli ağrılı şişlik gelişebilir.
Kanama çok sık rastlanmaz.
Makatta ve dışkıda parlak kırmızı kan, makatta şişlik, kaşıntı, akıntı hissi basurun yani hemoroidin belirtilerindendir. Hemoroid tedavisinde öncelikle bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesine, kabızlığın giderilmesine, bol lifli gıdaların tüketilmesine ve sıcak duş uygulamasına başvurulur.
Proktolojik muayene sırasında makat bölgesi dikkatlice incelenir. İnceleme sonrasında kayganlaştırıcı jel ya da vazelin yardımı ile makat bölgesi parmakla muayene edilir. Parmak ile makat muayenesinde kitle ya da hassasiyete neden olan diğer lezyonların varlığı araştırılır.
En yaygın makat çatlağı nedenleri arasında herpes (uçuk), hamilelik, böbrek taşı oluşumu, kabızlık, tekrarlayan ishal, Crohn hastalığı ve kolit gibi durumlar bulunur. Bunun yanı sıra, motor kullanan veya binicilik gibi oturarak yapılan sporlarla uğraşan kişilerde de makat çatlağı görülebilir.
Yerleşme veya implantasyon kanaması; doğal adet döngüsüne göre beklenen kanama tarihinden genellikle 2 – 5 gün önce yaşanan, iç çamaşırda leke olarak görülebilen, pembe veya kahverengi renklerindeki akıntı şeklinde kanamaya denir.
Bağırsak kanserlerinin belirtileri, sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur.
Kolon Kanserinin Belirtileri
En önemli belirtisi hematokezya adını verdiğimiz makattan taze, parlak kırmızı şeklinde kanlı dışkılamadır.
Tuvalete gidin ve dışkınızın kâğıda düştüğünden emin olun. Dışkı testinin yeşil kapağını çevirerek açın. Kapağa sabitlenmiş, ucunda çıkıntılı bir kısım bulunan bir çubuk vardır. Bu çıkıntılı kısmı dışkınızın dört farklı yerine batırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri