(4) Beraat eden ve kendisini vekil ile temsil ettiren sanık yararına Hazine aleyhine maktu avukatlık ücretine hükmedilir. uygulanır. cezası kadar avukatlık ücretine hükmedilir. cezası kadar avukatlık ücretine hükmedilir.
Maktu ücret, görülmekte olan davanın konusunun para ile ölçülebilen bir değer olmadığı durumlarda ödenmesi gereken ücrettir. Tarifenin ikinci kısmında düzenlenmektedir. Davanın görüldüğü mahkemeye göre değişmektedir ve o mahkemede görülen ve maktu ücrete tabi olan bütün davalar için aynı ücrete hükmedilmektedir.
Yargılama gideri olarak hükmedilen vekalet ücretinin tamamının avukata ait olduğu Avukatlık Kanununun 164/5 uyarınca “Dava sonunda, kararla tarifeye dayanılarak karşı tarafa yüklenecek vekalet ücreti avukata aittir. Bu ücret iş sahibinin borcu nedeniyle takas ve mahsup edilemez, haczedilemez.” sabittir.
Maktu ücret, davanın konusunun para olmadığı veya para ile ölçülemediği hallerde belirlenen ücrettir. Nisbi ücret ise davanın konusunun para olması veya para ile ölçülebilir olması halinde bu değer üzerinden belirlenen ücrettir. Nisbi ücretin belirlenmesinde dava dilekçesinde talep edilen miktar esas alınır.
İlgili 19 soru bulundu
Avukatlık asgari ücret tarifesinde, ücret; maktu ve nisbi olmak üzere iki türlüdür. Maktu ücret görülmekte olan davanın konusunun para olmadığı veya para ile ölçülemediği durumlarda verilen ücrettir. Bazı durum- larda da davanın veya hukuki yardımın konusunun değerinin önemi yoktur.
MADDE 12 –(1) Tüketici hakem heyetlerinin tüketici lehine verdiği kararlara karşı açılan itiraz davalarında, kararın iptali durumunda tüketici aleyhine, avukatlık asgari ücret tarifesine göre nisbi tarife üzerinden vekâlet ücretine hükmedilir.
Yargıtay 6. Hukuk dairesi 2013/11938 E. 201/3620 K.
(3) Vekalet ücretinin, borçlu (davayı kaybeden) tarafından, icra ve iflas müdürlükleri aracılığıyla avukata ödendiği durumlarda, avukat tarafından serbest meslek makbuzunun borçlu (davayı kaybeden) adına düzenlenmesi gerekmektedir.
Vekâlet ücreti ve yargılama gideri ödemelerine ilişkin dekontlar merkezde Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğüne, illerde ise valiliklerin hukuk birimlerine mutlak surette gönderilmelidir.
İş hukuku davalarından olan işçilik alacağı davalarında vekalet ücretleri ve yargılama masrafları nispi olarak hükmedilecektir.
Davalı taraf lehine hükmedilen vekâlet ücretinin tam yargı davaları ve iptal davalarında farklı olduğu, iptal davasında maktu vekâlet ücretine hükmedilirken tam yargı davalarında nispi olarak vekâlet ücretinin tespiti yoluna gidilmektedir.
Şu kadar ki takip miktarı 11.250,00 TL'ye kadar olan icra takiplerinde avukatlık ücreti, bu Tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümünde, icra dairelerindeki takipler için öngörülen maktu ücrettir.
Davada tuttuğunuz özel avukatın ücreti size aittir. Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
Sözleşmede, başarıya göre değişmek koşulu bulunmadığı gibi, davanın kaybedilmesi halinde davacı avukatın hiç bir ücret alamayacağı sonucunu doğurmaktadır.
İcra takibine konu olan tutarın %10'u oranında vekâlet ücreti alınmaktadır. İtirazın iptali davası nisbi vekâlet ücreti içerir. İtirazın kaldırılması ise maktu olarak hesaplanır.
1136 Sayılı Avukatlık Kanunu2'nun “avukatlık ücreti” başlıklı 164. maddesine göre “dava sonucunda verilen karara dayanılarak tarifeye göre karşı tarafa yüklenilecek vekâlet ücreti avukata aittir. Bu ücret, iş sahibinin borcu nedeniyle takas ve mahsup edilemez, haczedilemez”.
Yargı organlarınca davayı kaybeden tarafça ödenmesine karar verilecek vekâlet ücretine uygulamada, karşı vekâlet ücreti denilmektedir. Karşı vekâlet ücretinin yargılama giderleri arasında sayılması konusunda Avukatlık Kanunu ile Hukuk Muhakemeleri Kanunu arasında bir uyuşmazlık bulunmamaktadır.
Yasal mevzuat gereğince bir avukat müvekkili tarafından verilen vekaletnamesini ilgili dava dosyasına sunmakla birlikte avukatlık ücretine hak kazanmış demektir. Avukatlık ücret sözleşmesindeki ücret ödeme borcu ifa edilmediği takdirde avukat tarafından dava açılabilir ve faizi ile birlikte tahsil edilebilir.
Davadan feragat deliller toplandıktan sonradır.Bu nedenle vekalet ücretinin nisbi olarak hesaplanması gerekirken maktu vekalet ücretine hükmedilmesi hatalı olup,bozma sebebi ise de bu hususun düzeltilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden hükmün HUMK.nun 436/2. maddesi uyarınca düzeltilerek onanmasına karar ...
Görüldüğü gibi davacı davasından feragat ederse sanki davayı kaybetmiş gibi değerlendirilir ve vekalet ücretinden sorumlu tutulur. Ancak feragat beyanı ön inceleme tutanağı imzalanana kadar yapılırsa bu durumda vekalet ücretinin yarısına hükmedilir.
Davadan feragat edilmesi hâlinde davacı aleyhine yargılama giderlerine hükmedilmez.” denilmektedir. Geçici 8. madde hükmü, söz konusu genel kurala özel kanunla getirilen bir istisnasıdır. Bu durumda feragat eden davacı aleyhine vekalet ücretine hükmedilemeyeceği çok açıktır.
- Hukuki yararın bulunmaması... vekalet ücreti maktu ücreti geçmemek üzere verilir. nedeniyle red kararı verilen davalarda vekalet ücreti maktu ücreti geçmemek üzere verilir.
Tam yargı davasında; davanın kabulü halinde davacı lehine tayin edilecek vekalet ücreti nispi tarifeye göre hesaplanır. Ancak davanın reddi halinde idareye ödenecek vekalet ücretinin nispi olmayıp maktu olacağı Danıştay tarafından kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri