Şeker pancarının yetiştirildiği bölgelerde Mart-Nisan aylarında, Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelerimizde ise Eylül-Ekim aylarında ekilen yemlik pancar 45-50 cm sıra arası, 5-20 cm sıra üzeri mesafelerle ve 2-4 cm de derinliğe ekilmelidir. Bakım; Ekilen tohumlar 10-12 günde sürmektedir.
Ekime başlama zamanı 0-5 cm derinlikte, toprak sıcaklığının düzenli olarak 5-7 dereceyi bulduğu, yağış durumuna göre toprak yüzeyinin tırmıkla işlenme durumuna geldiği yani ideal toprak tavının olduğu zamandır. İç Anadolu ve geçit bölgelerde Mart sonu Nisan ortası en uygun ekim zamanıdır.
Pancar tohumu şubat, mart ve nisan aylarında toprağa ekilmektedir. İç Anadolu, Marmara ve Doğu Anadolu bölgesinde yetiştirildiği ve her bölgede farklı iklimler görüldüğü için ekim süresi hava durumuna ve toprağın durumuna göre gerçekleşmektedir.
şeker pancarı tohumları kg olarak degil 100 bin adet tohum mevcut bir ünitede.
Şeker pancarında vejetasyon (yetişme, gelişme), ilkbaharda 0-5 cm toprak derinliğinde sıcaklığın 7°C ye ulaşması ile başlar ve sonbaharda günlük ortalama sıcaklığın 5°C ye düşmesi ile sona erer. Vejetasyon süresi, başka bir ifadeyle tarla bitki çıkışı ile hasat arasında geçen zaman 170-200 gün olarak verilmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Şeker pancarına rahatlıkla organik gübre uygulanabilir. yanmış sığır gübresi, yanmış davar gübresi, kuru tavuk gübresi ve pancar yaprağı organik gübre olarak giderek daha fazla kullanılmaktadır. Temel besin maddeleri (K, P ve Mg) yanında iz elementleri de %100 olarak alınır.
Bitkinin suya hassas olduğu çimlenme döneminde hafif sulama yapılmalıdır. Yağışların yetersiz olduğu yerlerde, toprak nem düzeyinin %50'den az olmaması gerekir. Bu dönemde normal iklim şartlarında haftada 1 kez, kumlu topraklarda ise haftada 2-3 günde bir kez bitkinin hafif bir şekilde sulanması önerilir.
Eldorado ve Coyote çeşitlerinde kaplı tohumlar, Stine ve Giraf çeşidinde ise kapsız tohumlar daha yüksek verime sahip olmuşlardır.
Şeker Pancarı Kaç Ayda Yetişir? Şeker pancarı üretimi yaklaşık olarak 6-7 aylık bir süreci kapsar.
Şeker pancarı tarımında nematot zararlısı nedeniyle üçlü veya dörtlü ekim nöbeti sistemi zorunlu olarak uygulanmaktadır. Böyle bir sistemde şeker pancarı hasadından sonra tarlayı değerlendirebilecek en uygun bitkiler olarak kışlık buğday ve arpa görülmektedir.
ANASAYFA > TARIM2023 > Pancar yerine ayçiçeği ve mısırı tercih ediyorlar! Aksaray'ın önemli tarım potansiyeli yörelerinden olan Eskil ilçesinde pancar yetiştiriciliğine olan ilgi azalıyor.
Çimlenme ortalama 12-24 gün arasında gerçekleşir. Verimli, çapalayarak havalandırılmış bahçe toprağına, 1 cm derine ektiğiniz tohumların arasına 10 cm, her sıra arasına ise 25 cm mesafe bırakınız. Nemli toprakta kolayca çimlenir ve yetişirler.
Hayvan pancarının yaprakları da en az yumrusu kadar değerli bir yeşil yem kaynağıdır. Dekardan 15-20 ton pancar verimi alınabilir. Genellikle ılıman iklimlerde verim daha fazladır.
Kış ayı sebzeleri daha çok yeşildirler. Bunlar arasında ıspanak, lahana, brokoli, havuç, turp, pazı yer alır. Maydanoz, nane, tere gibi yeşillikler de her mevsim yetiştirilebilmektedir. Bu sebzeleri yetiştirmek için mutlaka bahçeye ihtiyaç duyulmamaktadır.
Şeker pancarının en çok yetiştiği ve rekoltesinin yüksek olduğu bölgeler; Ege bölgesi, İç Anadolu bölgesi ve Doğu Anadolu bölgesidir.
Şeker pancarı soğuğa son derece daya- nıklı, kuraklık sevmeyen ve yetişme döneminde mutlaka sulama isteyen iki yıllık bir tarım ürünüdür.
Ortam sıcaklığı: Pancar tam bir kış bitkisi olduğundan yüksek sıcaklıkları çok sevmez. Özellikle çimlenme döneminde yüksek sıcaklık pancarın gelişimini olumsuz yönde etkileyecektir. Bu sebeple onu doğrudan şiddetli güneş ışığı alan alanlardan uzak tutmanızda fayda var.
Kış sebzesi olan pancar iyi bir lif kaynağıdır. Ayrıca folat, manganez, potasyum, demir ve C vitamininden de zengindir.
Şeker pancarı için ekim derinliği
Şeker pancarı tohumları, 2-3 cm derinliğe ekilmelidir. Kılcal bağlantıyı garantilemek için, pelet düzgün bir şekilde işlenmiş bir katman üzerine yerleştirilmelidir.
Bu sebzenin ekimi için en ideal zamanlar ilkbahar aylarıdır. Bulunulan bölgeye göre mart, nisan ve mayıs aylarında pancar ekimi yapılabilir. Soğuk bölgelerde ekim, yaz aylarına daha yakın zamanlarda yapılmalıdır. Bitkinin hasadı ise yaz boyunca sürmekte hatta eylül ekim aylarına dek uzamaktadır.
Ispanakgiller familyasından olan bu bitkinin en çok yetiştirildiği bölge Ege bölgesidir. Aydın, Uşak, Afyon, İzmir ve Denizli'de şeker pancarı üretimi yaygındır. Bunun dışında Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgesinde de rekolte oranı yüksektir.
Bunun için neler yapmalıyız? Toprak işlemeden ekime, uygun tohum seçiminden doğru gübrelemeye üretimin bütün aşamalarını iyi yönetmeliyiz. Bitki besleme alanında 68 yıllık tecrübeye sahip bir firma olarak gübrelemeyi bilinçli yapmanızı öneriyoruz. İşe mutlaka toprak analizi ile başlayın.
Bu durumda 22,5-7,5=15 kg N/da vermek gerekir. Bunun bir kısmını 15-15-15+Zn taban gübre ile (60 kg/da) verdiğimizde, 9 kg N vermiş olursunuz. 15-9=6 kg N/da ihtiyacını ise üst gübrelemede %26 N CAN gübresinden dekara 23 kg uygulamakla karşılayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri