Belirtilen nedenlerle, malın teslimi ya da hizmetin ifasından önce fatura ya da benzeri belge düzenlenmesine yasal bir engel olmadığı görüşü, Platformda kabul edilmiştir.
Buna göre mezkur olayda, satışı yapılan ürünler için yasal olarak ürünün teslimini müteakip fatura düzenlenmesi icap etmektedir. Ancak, yasal bir zorunluluk olmamakla birlikte, müşterinin talep etmesi halinde teslimden önce de fatura düzenlenmesi mümkün bulunmaktadır.
Ürün teslimi ya da hizmetten sonra 7 gün içinde fatura kesilmelidir. Eğer bu fatura kesim süresi olarak belirtilen 7 günlük süre ile bir sonraki aya geçiş var ise faturanın ilgili ayın KDV beyannamesinde yer alması gerektiğinden o ay içinde düzenlenmelidir.
Vergi Usul Kanununa göre, geriye dönük e-fatura ve e-arşiv fatura, matbu faturada da olduğu gibi, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren en fazla 7 gün içinde düzenlenmelidir. Bir başka deyişle 7 gün öncesine kadar e-fatura ve e-arşiv düzenlenebilir.
Vergi Usul Kanunu'nda malın tesliminden veya hizmetin ifasından önce fatura kesilemeyeceğine dair bir hüküm yoktur.
İlgili 29 soru bulundu
Şayet fatura düzenlenip de tüketiciye gönderilmezse tüketici bir dilekçe yazıp ilgili vergi dairesine bildirirse ceza almaktan kurtulacaktır. Çünkü tüketicinin fatura alamamış olması insiyatifinde olmayıp karşı tarafın vermemesinden kaynaklanmaktadır. İlgilinin ihtarnamesi ve şikayet dilekçesi de bunun kanıtıdır.
İlgili kargo firması kayıtlı kullanıcı ise ve faturayı alacak olan taraf ta kayıtlı kullanıcı ise e fatura düzenleme zorunluluğu vardır.
Yani e-Fatura düzenleme için öngörülmüş azami 7 günlük süre hesabında faturanın düzenlenmesi gereken gün hesaba katılmayacak, takip eden günden itibaren yedinci günün mesai saati bitimine kadar fatura düzenlenebilecektir.
Geriye dönük e-fatura kesmek ancak bir hafta süre içinde kesilerek sisteme işlenmelidir. Zorunlu bir durum olmadıkça bu işlemin yapılması uzmanlar tarafından da tavsiye edilmez. 1 ay öncesine fatura kesilir mi sorusunun cevabı elbette hayır olacaktır.
Sahte Fatura (Naylon Fatura) Nedir? Vergi Usul Kanunu m. 359/b hükmü uyarınca sahte belge; gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belgedir. Bir belgenin sahte belge olarak değerlendirilebilmesi için VUK madde 227'de öngörülen zorunlu unsurları içermesi gerekmektedir.
Faturaların normal olarak (10) gün içinde, fiş, primanota gibi vesikalarla yapılan kayıtlarda ise 45 gün içinde muhasebeye kaydedilmesi gerekir.
Yargıtay'ın bu kararı süresi içinde itiraz edilmeyen faturanın, konusu olan malın teslim edilmiş, iş veya hizmetin yapılmış olduğunun kabulü anlamına gelmeyeceği yönündedir. Satış sözleşmelerinde ise malın teslim edildiği, teslim makbuzu, sevk irsaliyesi, irsaliyeli fatura ile ispat edilir.
5035 Sayılı Kanunun 48/1-b maddesiyle değişen ibare gereğince, fatura malın teslimi ya da hizmetin yapıldığı tarihten itibaren yedi gün içerisinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.
Geriye dönük kesilecek faturanın satış tarihinden sonraki 7 gün içerisinde kesilmesi zorunludur. Bu süre zarfını aşan geriye dönük elektronik faturalar geçersiz sayılır ve para cezasına konu olur. Aynı zamanda cari tarih ve fatura tarihi arasında başka bir faturanın kesilmemiş olması gerekir.
Yani e-Fatura düzenleme için öngörülmüş 7 günlük azami sınırın hesabında faturanın düzenlenmesi gereken gün hesaba katılmayacak, takip eden günden itibaren yedinci günün mesai saati bitimine kadar fatura düzenlenebilecektir.
“Tüketiciler de faturasız bir ürün aldığında suç işlemiş sayılıyor mu?” diye merak ediyorsanız cevabımız, evet. Faturasız ürün almak da suç teşkil eder. Faturasız satın alınan ürünün çalıntı ya da kaçak olma ihtimali de göz önünde bulundurulması gerekenler arasındaıdr.
1.Geriye dönük e-SMM kesilebilir mi? Mevzuata göre en geç kaç gün geriye e-SMM kesilmesi gerekir? VUK 231. maddesinde; "Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır." denilmektedir.
mevzuatta malın tesliminden veya hizmetin ifasından önce fatura düzenlenemeyeceğine dair bir hüküm yoktur.
Vergi Usul Kanunu kapsamındaki mevzuatta cumartesi, pazar veya herhangi bir resmi tatil gününde fatura kesilememesi yönünde bir hüküm bulunmuyor. Bu nedenle, hafta sonu da diğer günlerde olduğu gibi e-fatura kesilebilir.
2023 yılında zorunlu fatura düzenleme sınırının tutarı 4.400 TL'dir. Fatura vermeyen ve almayanlara 2.200 TL'den aşağı olmamak üzere bu belgeye yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının %10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.
2023 yılında e-Fatura kesme ve düzenleme sınırı 4.400 TL olarak açıklanmııştır. Bununla birlikte 1 Mart 2023 tarihi itibarıyla e-Belge düzenleme zorunluluğuna tabi olmayan mükelleflerin vergiye tabi olmayan kişilere düzenleyeceği e-Arşiv Fatura'lar için sınır 5.000 TL'dir.
e-Fatura iptal işlemlerinde 8 günlük sürenin tespiti e-faturanın alıcıya iletilme tarihinden itibaren başlar. İptal işlemi her durumda 8 günlük süre içinde yapılmalıdır.
İade Onaylanan statüsüne geçer ve müşteriye para iadesi yapılır. Gelen ürünün iadesini onaylamadan önce seçilen iade sebebi ile gerçekte olan durum karşılaştırılmalıdır. Müşterinin iadede fatura ibrazı zorunlu değildir.
İlgili kod 53.20.09-KURYE FAALİYETLERİ (KARA, DENİZ VE HAVA YOLU İLE YAPILANLAR DAHİL, EVRENSEL HİZMET YÜKÜMLÜLÜĞÜ ALTINDA POSTACILIK FAALİYETLERİ HARİÇ) olmalıdır. Çalışacağınız e ticaret platformu sizin e fatura mükellefi olmanızı talep edecektir.
Bu hüküm ve açıklamalar birlikte değerlendirildiğinde; – Şube tarafından verilen hizmete ilişkin faturanın yine şube tarafından düzenlenmesi gerekmektedir. – Kanuni defterlerin merkezden tasdik edilerek tutulması mümkün bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri