Binlerce yıllık tarihi eserleri ve eşsiz doğal güzellikleri sunan turizm kenti... Kayısı, tekstil ağırlıklı sanayisi, dinamik ekonomisi, 800 bini aşan nüfusu, Türkiye'nin dört bir yanına açılan yolları, tarihi ve kültürel değerleriyle Malatya Doğu Anadolu'nun turizmde söz sahibi illerinden birisi olmak istiyor.
Malatya, eski çağlardan beri Anadolu ve Ortadoğu'nun geçit veren kavşak noktasındadır. Doğuda en eski ulaşım yolu; Malatya –Sivas üzerinden Erzurum'a, oradan da Kafkasya'ya uzanan yoldur. Buna, Karasu-Aras yolu da diyebiliriz. Öte yandan Güneydoğu'ya, Malatya ve Diyarbakır üzerinden Mezopotamya'ya uzanan yol önemlidir.
Malatya Meşhur Tatlıları
Tereyağında kavrulan kayısıların içerisine kaymak konularak servis edilen bu lezzeti mutlaka Malatya'ya gelmişken denemelisiniz. Bunun dışında dut helvası, üzüm pestili, üzüm sucuğu, pekmez, çir kavurması, peynir tatlısı, deli kız baklavası, çiğdemli sütlaç gibi birçok lezzet de bulunuyor.
Malatya tarih boyunca çeşitli kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Aslantepe, Nemrut Dağı, Fırıncılar Höyük, Bayramtepe Höyük, Ören Höyük, ikinciler Höyük, Aslantaş, Kağköy Kaya Kabartmaları, Levent Vadisi, Ansur ve Kaletepe Höyük görülebilecek arkeolojik alanlardır.
İlgili 27 soru bulundu
1. Arslantepe Höyüğü 2021 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilen ve Türkiye'nin en büyük höyüklerinden biri olan Arslantepe Höyüğü, hem tarih hem de arkeoloji meraklılarının mutlaka görmesi gereken bir tarihi hazine.
Malatya'nın neyi meşhur sorusuna cevaben akla ilk önce kayısı gelir. Kayısı, Malatya ile özdeşleşmiş ve Malatya'nın simgesi olmuş durumdadır. Ancak Malatya yalnızca kayısı üretiminden ibaret değildir. Malatya'nın meşhur şeyleri arasında gösterilebilecek sayısız yemek ve tarihi alan da bulunur.
2022 yılı TÜİK verilerine göre; Malatya'da GSYH' nın %54.2'si hizmet sektöründe, %34.4'ü sanayi sektöründe ve %11.4'ü tarım sektöründe yer almaktadır.
Özellikle kayısı, buğday, şekerpancarı, arpa, nohut, mercimek, mısır ve çavdar Malatya'da yetiştirilen en önemli tarım ürünleridir. İlde tarım çeşitlilik kazanmıştır. Tarıma ayrılan alanlarda tahıl ekimi ağırlıktadır.
Malatya'nın en güzel ilçesi olarak kabul edilen Yeşilyurt, hem doğal güzellikleri hem de tarihi zenginlikleri ile ünlüdür. İlçenin merkezi, muhteşem parkları, yeşil alanları ve modern alışveriş merkezleri ile dikkat çeker.
Tarihi kaynaklara göre Türkistan, Orta Asya ve Batı Çin'i içerisine alan çok geniş bir bölgenin kayısının ana vatanı olduğu sanılmaktadır. Günümüzden 5000 yıl gibi çok uzun bir zaman önce kayısı bu bölgede bilinmekte ve tarımı yapılmaktaydı.
1515 yılından itibaren Osmanlı yönetimi altına giren Malatya, Harput Vilayeti'ne bağlı iken, Cumhuriyetle birlikte (20 Nisan 1924 Anayasası 89. maddesi ile) il olmuştur.
Selçuklular döneminde Vilayet-i Malatya olarak anılan şehir, bir üstünlük ve asalet ifadesi olarak Darur-Rifa Saadet, mutluluk yeri olarak anılmıştır. Memlüklü Devleti kaynaklarında, Dulkadirliler ve diğer Türkmenlerle meskun olan Malatya ve havalisi için İklim Al-Ozaria Üzeyir Ülkesi lakabı kullanılmıştır.
Binlerce yıllık tarihi eserleri ve eşsiz doğal güzellikleri sunan turizm kenti... Kayısı, tekstil ağırlıklı sanayisi, dinamik ekonomisi, 800 bini aşan nüfusu, Türkiye'nin dört bir yanına açılan yolları, tarihi ve kültürel değerleriyle Malatya Doğu Anadolu'nun turizmde söz sahibi illerinden birisi olmak istiyor.
Malatya, Türkiye'nin bir ilidir. Malatya merkezli il, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Yukarı Fırat Bölümü'nde yer alır. 13 ilçesi ve 718 mahallesi bulunan 2022 verilerine göre Malatya, 812.589 kişilik nüfusuyla Türkiye'nin yirmi sekizinci en yüksek nüfuslu ilidir.
İl genelindeki yerleşim alanlarının yakın çevresinde bulunan tarım alanlarında ise önemli tarımsal ürünler olarak sebze ( domates, biber, lahana vb. gibi) ve meyve bahçeleri ( kayısı, kiraz, ceviz, elma vb. gibi ) ile üzüm bağı alanları ve fidanlıklar bulunmaktadır.
Karasal ve Akdeniz iklimlerinin birlikte görüldüğü Malatya'da yazları sıcak ve kurak, kışları yağışlı ve soğuk geçer. Gece-gündüz, yaz-kış sıcaklık farkları yüksek olan Malatya'da yıllık sıcaklık ortalaması 13,3°C'dir. Yazları sıcak ve kurak; kışları ise, çoğu kez yağışlı ve soğuktur.
Eski Malatyalılar her yıl Aspuzu'ya göç ederken ateşlerini bir kuyuya doldurup üstünü kapatmakta, dönünce de aynı kuyudan ateşlerini almaktadırlar. İnanışa göre, o yıl Aspuzu'dan dönen halk ateşlerinin söndüğünü görür. Bunu uğursuzluk sayar ve kenti terk ederler.
Arslantepe'ye de ev sahipliği yapan Orduzu, kayısı bahçeleri ve lahanaları ile ünlü. Orduzu'ya gitmişken dereyi, mesire alanını ve Pınarbaşı mesire alanını görmelisiniz. Malatya'da mutlaka görmeniz gereken yerler arasında Orduzu bulunuyor.
Sofra bezi, perde, yazma gibi ahşap kalıplarla ve baskı tekniği ile süslenmiş dokumalar; halılar, canlı ve renkli olan kilimler, cicim; dövme, çekme germe gibi yöntemlerle yapılan bakır mutfak eşyaları; ahşaptan yapılan ve "güm güm" denen yayıklar çıkrıklar, kaşıklar Malatya'dan alınabilecek özgün hediyelik eşyalardır.
Malatya tarihi yerler listesi sadece bunlarla sınırlı değil. Etnografya Müzesi, Turgut Özal Müzesi, İnönü Müzesi gibi müzelerin yanı sıra şehirde Köprülü Mehmet Paşa Camii, Venk Manastırı, Zengibar Kalesi, Arapgir Ulu Cami gibi tarihi ve kültürel değerlere sahip daha pek çok mekan bulunuyor.
Malatya'nın Meşhur Fış Fış Tatlısı - YouTube.
Şalvar, gömlek, yelek, belkuşağı, nakışlı çorap, ayakkabı olarak da siyah renkli yemeni yörenin erkek giyimini oluşturur. b) Kadın Giyimi: Kadınlar; başa "küllük" denilen ve keçeden yapılmış, çene altından "Sakındırak" adı verilen "fes" giyerler, iple tutturulan fesin üst tepesine "tepelik" adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri