Emekli Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Mehmet Önal, Malatya-Ovacık fayı için bir tehlike olmadığını ancak Pütürge fayının bir kısmının kırılmadığını, sürekli deprem ürettiğini belirtti.
Aylardır Malatya'da artçı depremler, 4 şiddetinin altına düşmedi. Bu da bize farklı sinyaller veriyor. Şu an tehlikeli olan fay hattı, Ovacık fayı.
Amerikalı bilim insanları tarafından yapılan yeni bir çalışma Türkiye'de 6 Şubat'ta 50 binden fazla kişinin ölümüne ve yüzbinlerce binanın yıkılmasına neden olan Kahramanmaraş depremlerinde Pütürge fayının kırılmadığını tespit etti.
GEÇMİŞTE 7 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREM İZLERİNE RASTLANILMADI
Bilim Rehberine göre, Malatya-Ovacık fayı yıllık 1.2 milimetre kayma hızına sahip. Atılım mesafesi ise 7 büyüklüğünde deprem üretecek seviyede olmadığı ölçüldü. Fayın uzunluğu temel alınarak depremin yaratacağı şiddet hesaplanamaz.
Erzincan ve Bingöl arasında Yedisu Fayının da kırılma ihtimali var. Malatya Fayı ile alakalı değildir.”
İlgili 27 soru bulundu
Malatya fay zonu birçok parçadan oluştuğu için ve artık komple tek seferde kıracak basınç oluşamadığı için tek seferde kırılamaz ki kırılsa idi 6 şubattaki 7,6'lık depremde oluşan basınç sonucunda kırılırdı. Bu sebepten dolayı Malatya'da 7 ve üzeri deprem yok sevgili dostlar.
Gerek tarihsel kaynaklar gerekse paleosismik çalışmalar Yedisu Fayı'nın son olarak 1784 yılında kırıldığını ve son depremin üzerinden günümüze kadar 230 yıl geçtiğini göstermektedir.
Fay zonunun Ovacık bölümünde yapılan hareket hızı çalışmaları fayın 3 mm/yıl hız ile hareket ettiğini göstermektedir. Malatya bölümünde yapılan çalışmalar ise fay üzerinde son on bin yıl içerisinde dört büyük deprem meydana geldiğini ve en son depremin günümüzde yaklaşık olarak 2430 sene önce oluştuğunu göstermektedir.
6 şubattan günümüz tarihine kadar Malatya-ovacık fay zonunun akçadağ segmentinin nurhaktan başlayıp doğanşehir dedeyazı köyüne kadar olan kısmında sürekli olarak artçı depremlerin meydana gelmesi bize bu 4 fay parçasının 6 şubatta kırıldığını göstermektedir.
Malatya'yı olası deprem açısından etkileyebilecek üç büyük fay söz konusudur. Birincisi Doğu Anadolu Fay hattı. İkincisi Sürgü'den Akçadağ'ın kenarından Ovacık'a kadar giden Malatya-Ovacık Fay hattı. Üçüncüsü ise Çöşnük Fayıdır.
Munzur Üniversitesi ÇAYDAG Projesi kapsamında yapılan çalışmada, fayın yaşının yaklaşık 6 milyon yıl olduğu ve stabil bir şekilde aktif özelliğini sürdürebileceği sonucuna varıldı.
Pütürge Fay Hattı, Türkiye'nin doğusunda yer alan Malatya ilinin Pütürge ilçesi ve Elazığ ilinin Sivrice ilçesi yakınlarında bulunmaktadır. Bu fay hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı'nın bir parçasıdır ve 1983 yılında meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremle bilinir.
Mehmet Önal, 6 Şubat'ta Malatya Çöşnük Fayı'nın kırıldığına yönelik kanıt nitelikte olan bazı fotoğraflar ve bilgiler paylaştı. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin yıktığı Malatya'da Çöşnük Fayı'nın varlığına dair birçok şey yazılıp çizilirken, sonunda bu fayın var olduğu kabul edildi.
"Malatya-Ovacık fayı yıllık 1.2mm kayma hızına sahiptir, atılım mesafesi ise 7 büyüklüğünde deprem üretecek seviyede olmadığı ölçülmüştür (TÜBİTAK 114Y580 Numaralı Proje'ye bakınız). Fayın uzunluğu temel alınarak depremin yaratacağı şiddet hesaplanamaz.
Malatya-Adıyaman Bölgesinin Depremselliği
Deprem kataloglarını taradığımızda Malatya bölgesinde 3 Mart 1893 depremi haricinde 1900 yılına kadar, miladi 240, 1156, 1158, 1514, Ocak 1544, Mart 1779, 1874, 1789, Kasım 1890, Ekim 1895, 1897, 1899 tarihlerinde toplam on iki adet depremin meydana geldiği tespit edilmiştir.
Bu neotektonik bölgelerden birisi de Malatya-O- vacık Fay Zonu'nu içerisinde bulunduran Orta Anadolu Ova Bölgesidir. Erzincan çek-ayır havzasının doğusundan ayrılan sol yönlü doğrultu atımlı Malatya-Ovacık Fay Zonu'nun top- lam uzunluğu 240km. dir.
Mehmet Önal, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada:"6 Şubat 2023 7.6 büyüklüğündeki depremden sonra, artçı deprem verilerine göre, Çöşnük Fayının Doğanşehir'den Malatya merkezine kadar kırıldığı artık kesindir.
MTA'nın yayınlamış olduğu haritaya göre, Malatya'da da bulunan diri fay hattı, Akçadağ ilçesinden geçerken Malatya'ya en yakın diri fay hatları ise Adıyaman Gölbaşı, Elazığ'da Palu ve Sivrice ve Bingöl'de Karlıova ve Yedisu ilçelerinden geçmekte.
Dr. Naci Görür'ün belirlemelerine göre, Malatya-Ovacık Fay Hattı toplamda 240 kilometre uzunluğunda. Orta Anadolu ova bölgesinde bulunan fay kırığı oldukça hareketli yapıda ve ortalama 7.4 gibi büyük deprem üretme kapasitesine sahip.
6 Şubat sonrası uzmanların deprem beklediği yerlerden biri olan Bingöl- Karlıova'nın, hasarlı yapıların da fazlalığından dolayı olası bir depremde Malatya'yı etkileyeceği belirtiliyor.
Orta Marmara parçasında en son 1766;; Yedisu parçasında 1784 yılında büyüklüğü 7.0 ve daha büyük depremler meydana gelmiştir,. Geyve parçasında ise som 600ı yıldır önemli büyüklükte bir deprem olmamıştır, • Kuzey Anadolu Fayı ile Doğu Ana- dolu Fayı makas gibi çalışan eşlenik fay sistemlerini oluşturmaktadır..
Yedisu Fayı, her 250 senede bir deprem üretir. Fayın tekerrür periyodu dolmuş, hem de 6 Şubat depremleri bu fayların uç kesimlerine stres transfer etmiş olabilir. Stres transferi nedeniyle bu faylarda oluşabilecek depremi öne çekmiş olabilir.
Mw 7,4 büyüklüğündeki 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminde Kuzey Anadolu Fay (KAF) zonunun kuzey kolunu oluşturan 73 km uzunluğundaki Düzce fayının Efteni gölüne kadar olan 30 km'lik batı kısmı kırıldıktan 87 gün sonra meydana gelen Mw 7,2 büyüklüğündeki 12 Kasım 1999 Düzce-Kaynaşlı depremiyle Düzce fayının kalan 43 km' ...
Karlıova'dan Antakya'ya devam ediyor. Bingöl, Elazığ, Maraş ve Hatay, bu fay üzerinde olan iller” dedi. Prof. Dr.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri