Malatya'nın Pütürge ve Kale ilçeleri Sünni Kürt nüfusun çoğunluk olduğu ilçelerdir. Bu iki ilçede de Türk nüfusu vardır. Ayrıca bu ilçelerde Kürt olarak gösterilen kişiler de genelde Türklüğü savunmaktadır. Canbegli ve İzollu Aşiretleri bu ilçelerdeki Kürt nüfusunu oluşturur.
19 kişi Ermenice ve 17 kişi başka dilleri Anadil olarak seçmiştir. Bu durumda 58 bin 25 kişi Türk, 17 bin 678 kişi ise Kürt olmuş oluyor. Yani il merkezinin neredeyse tamamı Türklerden oluşuyor. Köy nüfusunda ise Türk nüfusu Kürt nüfusun iki katından daha fazla ediyor.
Ankara (Rûdaw) – Türkiye'de 2014 yılı itibarıyla 77 milyon 695 bin 904 kişi olan nüfus, 1 milyon 45 bin 149 kişilik artışla 2015 sonunda 78 milyon 741 bin 53 kişiye ulaştı. Kürt illeri içinde en çok nüfusa ise Antep sahip.
Bu şekilde bakarsak, Mardin, Diyarbakır, Batman, Siirt, Şırnak, Hakkari, Van, Bitlis, Muş, Bingöl ve kısmen Ağrı olarak sıralayabiliriz.
Malatya'nın isim kökü Hititçede bal anlamına gelen "melid"den türediği ve Hitit kitabelerinde "öküz başı ve ayağı" ile ifade edildiği belirtilmiştir. "Melit+ava" ise "bal ülkesi" anlamına gelmektedir. Sonra bu isim "Meliddu", "Melide", "Melid", "Milid", "Milidia", "Melitea" olarak kitabelerde geçmiştir.
İlgili 34 soru bulundu
Asur vesikalarında; Malatya adı Milid, Melid, Milidia, Meliddu şeklinde geçmektedir. Urartu kaynaklarında Melitea, Hitit hiyeroglif kitabelerinde ise Şehir; “Dana başı ve ayağı” ideogramları ile temsil edilmiştir.
Malatya Türkiye'de yer alan şehirlerden birisidir. Türkiye'nin bölgeleri arasından Doğu Anadolu Bölgesinde yer almaktadır. Toplamda 781.305 nüfusu bulunan Malatya Bezdağı'nın kuzey eteğinde ve Malatya Ovasının güney kenarında bulunmaktadır.
Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Kürdistan Bölgesi veya Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, Irak'a bağlı, anayasal düzeyde varlığı olan özerk bir bölgedir. Yaklaşık 40.000 km2'den oluşan idari birim; batıda Suriye, doğuda İran, kuzeyde ise Türkiye ile komşudur.
Bugün dünyada en büyük Kürt nüfusu, 14-16 milyon civarı ile Türkiye'de bulunurken; İran, Irak ve Suriye'de de kayda değer önemli Kürt nüfusları bulunmaktadır.
Yoğun olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde olmakla birlikte ülkenin diğer tüm bölgelerinde yaşamaktadırlar.
Ektomorfik vucut yapısına sahiptirler ve seyrek kıllıdırlar. Kürtler esasında göçebe bir topluluktur, çadırda yaşarlar çobanlık yaparlar. İran'ın Kirman bölgesinden Hemedan(Kuzey Batı İran) ve Horasan'a(Kuzey Doğu İran) doğru göç etmişlerdir. Göç ettikleri bölgelerde Kürt kültürünü komşu bölgelere de yayılmıştırlar.
Türk nüfus ise daha çok Gölbaşı,Besni,Samsat ve Tut ilçelerinde toplanmıştır. Adıyaman'ın genelindeki Kürt nüfusu %70 civarındadır.
Ülkedeki Kürt nüfusun yüzde 17,5 İstanbul'da yaşarken, bu Kürt nüfus İstanbul'un toplam nüfusu içinde de yüzde 14,8'idir. Güneydoğu Anadolu'nun yüzde 64'ü, Ortadoğu Anadolu'nun yüzde 79'u ve Kuzeydoğu Anadolu'nun yüzde 32'si Kürtlerden oluşmaktadır.
Nüfusun %53.7'si Türkçe (75.358), %44.9'u Kürtçe (63.047), %1.3 (1.845)'i Ermenice, %0.8'i diğer diller (94), %0.01'i Arnavutça (21), %0.01'i Arapça (15), %0.01'i Çerkezce (8), %0.01'i Rumca (8) ve 1 kişi de Fransızca konuşmaktadır.
Osmanlı coğrafyası- nın geniş bir alanında faaliyet gösteren aşiretlerden biri de Rişvan Aşireti'dir. Özellikle Malatya, Adıyaman, Maraş ve Sivas çevrelerinde yarı göçebe bir hayat süren Rişvan Aşireti, bölgenin sosyal, iktisadî ve idarî yapısı içerisinde önemli bir konuma sahipti.
Kale ilçesi Malatya'nın Sünni Kürt nüfusunun çoğunluk olduğu bir ilçesidir. Hem ilçe merkezinde hem de köylerde Sünni Kürt nüfusu çogunluktur. Kale ilçesindeki Kürt nüfusu İzol ve Canbeg Canbeg Aşiretlerimdendir. Canbeg ve İzol aşiretleri tartışmalıdır.
Fransa'daki Kürtler, Fransa'da yaklaşık 80.000 - 100.000 Kürt yaşamaktadır. Bazı kaynaklar ise Fransa'daki Kürt nüfusunun bu sayıdan daha fazla olduğu yönünde bilgiler verir. Bu grup Türkiye, Suriye, Irak ve İran başta olmak üzere çeşitli ülkelerden göç eden Kürtlerden oluşmaktadır.
Kürt dilleri kolu altında Kurmançça veya Kuzey Kürtçesi, Soranice veya Orta Kürtçe ve Kelhurice veya Güney Kürtçesi olmak üzere üzerinde fikir birliği sağlanmış üç grup bulunmaktadır.
Kürtler, geleneksel olarak İranlı ve İrani kökenli olarak kabul edilirler ve İrani bir dil konuştukları için de ağırlıklı olarak Hint-Avrupalı olarak bili- nirler. Bu hipotez, büyük oranda dilbilimsel nedenlere dayalıdır ve ağırlık- lı olarak dilbilimcilerce geliştirilmiştir.
Kelimenin bugünkü şekli, yazılı kaynaklarda ilk kez 12. yüzyılda Büyük Selçuklu Sultanı Sencer tarafından kurulan, günümüzde İran'ın Hemedan, Kirmanşah, Dinever, Senendec bölgelerini kapsayan eyalet için kullanılmıştır.
PYD ve birçok siyasi parti tarafından 16 Mart 2016 tarihinde de facto statüsünde federasyon ilan edildi. Kurulan federasyon Suriye'de bulunan Kürt kantonlarının ortak kararı ile deklare edilmiş ve kurulmuştur.
Erbil (Rûdaw) - Mahabad Cumhuriyeti, 74 yıl önce bugün, 22 Ocak 1946'da Rojhılat'ın Mahabad kentindeki Çarçıra Meydanı'nda yapılan açıklama ile ilan edildi. Mahabad Kürt Cumhuriyeti'nin kurucusu Qazi Muhammed ve arkadaşları 22 Ocak 1946 yılında ilk Kürt Cumhuriyetinin kuruluşunu ilan etti.
Kayısı ile ön plana çıkan bu şehirde, kayısı festivalini yaşamak için her yıl temmuz ayında Malatya'da bulunabilirsiniz. Doğu Anadolu Bölgesi'nin en gelişmiş ili olarak bilinen Malatya, kuru yemişleri ile meşhurdur. Bulunduğu coğrafi konum, kuru yemiş ve pekmez sektöründe Malatya'yı ön plana çıkarmıştır.
Malatya nüfusuna kayıtlı olanların, Malatya'dan sonra en fazla ikamet ettikleri iller 415 bin 688 kişi (% 30,0) ile İstanbul, 54 bin 723 kişi ile (%3,9) Ankara, 37 bin 241 kişi (%2,7) ile İzmir ve 25 bin 541 kişi (%1,8) ile Mersin oldu.
TÜİK'in 2021 verilerine göre, Malatya'nın nüfusu 808.692'dir. Yüzölçümü 12.313 km2 olup, Türkiye'nin en büyük toprağa sahip 21. ilidir. Şehrin en kalabalık ilçesi Yeşilyurt, nüfusu en az olan ilçesi de Battalgazi'dir. Darende ilçesi, Malatya'nın en büyük toprağa sahip ilçesiyken, Doğanyol en küçük ilçesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri