Bulgur yemeklerinin ve köftelerinin çok fazla olduğu bu mutfakta aynı zamanda hamur işlerinden Malatya kömbesi ve tüm ülkece bilinen, afiyetle yenen Geleli kebabı da çok meşhurdur.
▶ Malatya kayısısı, içeriği ve lezzeti sebebiyle lezzetli kuru kayısı üretimi için idealdir. Bu sebeple dünya kuru kayısı üretiminin %70-75'i Malatya Kayısısı'ndan üretilmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Malatya'nın neyi meşhur sorusu sorulduğu anda insanların akıllarına gelen ilk yanıt karşımıza 'kayısı' olarak çıkar. Malatya'nın hem kayısısı ile hem yöresel yemekleri ve tatlıları hem de değişik el emeği ürünleri meşhurdur.
Sofra bezi, perde, yazma gibi ahşap kalıplarla ve baskı tekniği ile süslenmiş dokumalar; halılar, canlı ve renkli olan kilimler, cicim; dövme, çekme germe gibi yöntemlerle yapılan bakır mutfak eşyaları; ahşaptan yapılan ve "güm güm" denen yayıklar çıkrıklar, kaşıklar Malatya'dan alınabilecek özgün hediyelik eşyalardır.
Malatya ve çevresinde yapılan, isteğe göre içine ceviz, fıstık ile kaymak koyulan yassı kadayıf, lezzetiyle en çok tercih edilen tatlılar arasında yer alıyor. Kadayıfçı Mehmet Emin Doğan, yassı kadayıfın, Malatya'ya özgü bir tatlı olduğunu söyledi.
Köfte çeşitlerinde rekor kıran ilimiz Malatya'da tam 130 çeşit köfte var. 130 çeşit köftesiyle adeta ”Köfte diyarı” olan Malatya'da köfteler, sarma, dolma ve yuvarlama olmak üzere üç başlık altında yapılıyor.
Özellikle kayısı, buğday, şekerpancarı, arpa, nohut, mercimek, mısır ve çavdar Malatya'da yetiştirilen en önemli tarım ürünleridir.
Malatya'nın En Meşhur Tatlısı: İçeriğimizde yer alan Malatya yöresel yemeklere ek olarak dışarıda yiyeceğiniz yemekleriniz üzerine yöreye özgü dut helvası, üzüm pestili, peynir tatlısı, kaymaklı kayısı tatlısı ve çiğdemli sütlaç gibi tatlılardan yiyebilirsiniz.
Malatya'da bulunan Türkiye'nin en büyük ve en eski höyüklerinden Arslantepe Höyüğü ise 27 medeniyet ağırlamış. 500 yıllık geçmişiyle Ulu Camii ve eksik minaresi bir türlü bitmeyen Yeni Camii gibi görmeniz gereken birçok cami yer alıyor. En ünlü caddeleri Kanalboyu, Kışla ve Kernek.
Malatya'nın geleneksel mutfağında kış mevsimi yenilecek gıdalar yaz aylarından kurutulur. Bulgur kaynatılır; üzüm veya duttan pestil, pekmez yapılır; hoşaflık gün kurusu kayısı ve diğer meyveler kurutulur; turşu “basılır”. Yörenin tarımsal yapısı bulgur, un, süt ürünleri ve eti ana yemek malzemesi yapmıştır.
Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Yukarı Fırat Bölümü'nde yer alır. 13 ilçesi ve 718 mahallesi bulunan 2021 TÜİK verilerine göre Malatya, 808.692 kişilik nüfusuyla Türkiye'nin yirmi sekizinci en yüksek nüfuslu ilidir.
Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Yukarı Fırat Bölümü'nde yer alır. On üç ilçesi ve 718 mahallesi bulunan Malatya, 806.156 kişilik nüfusuyla Türkiye'nin yirmi sekizinci en yüksek nüfuslu ilidir. Doğusu Elazığ ve Diyarbakır, güneyi Adıyaman ve Kahramanmaraş, batısında Kayseri , kuzeyi ise Sivas ve Erzincan ile çevrilidir.
Malatya'nın târihi Hititlere dayanır. Merkez ilçenin 4 km yakınında Aslantepe Höyüğü'nde M.Ö. 8. asra âit Hitit Sarayı çıkmıştır. Hititlerden sonra bu bölgeye Hitit asıllı Kargamış Krallığı, Mitanniler, Hurriler, Sami Babilleri, Asurlular, Medler ve M.Ö.
O, meşhur köfteler denince ilk akla gelendir. Kuzu ve dana etinin görece yağlı kısımlarından hazırlanan ve yapımından pişirilmesine, işlenmesinden bekletilmesine kadar türlü zahmetli süreçlerden geçen Tekirdağ köfte, içerdiği irmikle farklı bir lezzet yelpazesinde yer alır.
Binlerce yıllık Adana mutfak kültürünün en bilinen yemeklerinden biridir.
Malatya dağlan üzerindeki en önemli doruklar, batıdan doğuya doğru 2100 Korudağ, 2.424 Karakaya Tepe, 2.006 Becbel Tepe, 2.544 Beydağı, 2.150 Kelle Tepe, 2.306 metre yükselti Gayrık Tepedir.
Asur vesikalarında; Malatya adı Milid, Melid, Milidia, Meliddu şeklinde geçmektedir. Urartu kaynaklarında Melitea, Hitit hiyeroglif kitabelerinde ise Şehir; “Dana başı ve ayağı” ideogramları ile temsil edilmiştir.
Strabon'a göre bu yöre; zeytin-üzüm ve meyva ağaçlarıyla bezenmiş, Kapadokya'da bir benzeri bulunmayan tek yerdir. Pline'ye dayanarak Malatya'nın Asur kraliçesi Semiramis tarafından "Meliten" adıyla kurulduğunu kayıt eder.
Malatya pahalı bir şehir mi? Malatya temel ürünlerin fiyatları Türkiye göre daha düşüktür. Malatya 'da alışveriş yapmak için Türkiye 'dan 1.11 kat daha az ödemeniz gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri