En önemli geçim kaynağı kayısı… Öyle ki, dünya kayısı pazarının %74'üne sahip! Sevimli meydanları, sağlı sollu uzanan caddeleri, geniş parkları ile Malatya'dan bahsediyoruz elbette. Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat havzasında yer alıyor.
Malatya'nın neyi meşhur sorusu sorulduğu anda insanların akıllarına gelen ilk yanıt karşımıza 'kayısı' olarak çıkar. Malatya'nın hem kayısısı ile hem yöresel yemekleri ve tatlıları hem de değişik el emeği ürünleri meşhurdur.
Karın Bumbar, İçli Köfte, Analı Kızlı, Mantı, Yaprak Sarması, Kiraz Yaprağı gibi Malatya yöresine ait ev yemekleri yapmakta.
Malatya, Doğu Anadolu bölgesinin batı bölümünde yer almaktadır. Doğuda Elazığ (98 km) ve Diyarbakır (251 km), güneyde Adıyaman (185 km), batıda Kahramanmaraş (219 km), kuzeyde Sivas (245 km) ve Erzincan (363 km) illeri ile çevrilidir.
İlgili 30 soru bulundu
Asur vesikalarında; Malatya adı Milid, Melid, Milidia, Meliddu şeklinde geçmektedir. Urartu kaynaklarında Melitea, Hitit hiyeroglif kitabelerinde ise Şehir; “Dana başı ve ayağı” ideogramları ile temsil edilmiştir.
Pline'ye dayanarak Malatya'nın Asur kraliçesi Semiramis tarafından "Meliten" adıyla kurulduğunu kayıt eder.
Malatya ve çevresinde yapılan, isteğe göre içine ceviz, fıstık ile kaymak koyulan yassı kadayıf, lezzetiyle en çok tercih edilen tatlılar arasında yer alıyor. Kadayıfçı Mehmet Emin Doğan, yassı kadayıfın, Malatya'ya özgü bir tatlı olduğunu söyledi.
Sofra bezi, perde, yazma gibi ahşap kalıplarla ve baskı tekniği ile süslenmiş dokumalar; halılar, canlı ve renkli olan kilimler, cicim; dövme, çekme germe gibi yöntemlerle yapılan bakır mutfak eşyaları; ahşaptan yapılan ve "güm güm" denen yayıklar çıkrıklar, kaşıklar Malatya'dan alınabilecek özgün hediyelik eşyalardır.
Adı kayısı ile özdeşleşen Malatya, meyvecilik alanında kayısı haricinde de önemli alternatiflere sahiptir. Bunların içinden, elma, ceviz, dut, kiraz ve üzüm yetiştiriciliği öne çıkanlar arasındadır.
Özellikle kayısı, buğday, şekerpancarı, arpa, nohut, mercimek, mısır ve çavdar Malatya'da yetiştirilen en önemli tarım ürünleridir.
Malatya'nın târihi Hititlere dayanır. Merkez ilçenin 4 km yakınında Aslantepe Höyüğü'nde M.Ö. 8. asra âit Hitit Sarayı çıkmıştır. Hititlerden sonra bu bölgeye Hitit asıllı Kargamış Krallığı, Mitanniler, Hurriler, Sami Babilleri, Asurlular, Medler ve M.Ö.
Malatya 2022 nüfusu, tahmini verilere göre 810.714. Bu nüfus verisi, eski yıllarıdaki nüfus artış hızlarına göre tahmini hesaplanmıştır. Malatya 2022 resmi nüfus bilgileri 2023 yılının başında açıklanacaktır.
Malatya dağlan üzerindeki en önemli doruklar, batıdan doğuya doğru 2100 Korudağ, 2.424 Karakaya Tepe, 2.006 Becbel Tepe, 2.544 Beydağı, 2.150 Kelle Tepe, 2.306 metre yükselti Gayrık Tepedir.
Belli başlı köfteler şunlardır: Analı kızlı, içli köfte, sumaklı ekşili çorba, sıkma köfte, ayva köftesi, Polat köftesi, gıkırdaklı köfte, elmalı köfte, kurşun geçmez köftesi, gidirikli köfte, ciğer köftesi, haşhaşlı top köfte, kabaklı çimdik köfte, yumru köfte, yumurtalı sıkma köfte, yoğurtlu balkabağı köftesi, etli ...
Köfte çeşitlerinde rekor kıran ilimiz Malatya'da tam 130 çeşit köfte var. 130 çeşit köftesiyle adeta ”Köfte diyarı” olan Malatya'da köfteler, sarma, dolma ve yuvarlama olmak üzere üç başlık altında yapılıyor.
Şalvar, gömlek, yelek, belkuşağı, nakışlı çorap, ayakkabı olarak da siyah renkli yemeni yörenin erkek giyimini oluşturur. b) Kadın Giyimi: Kadınlar; başa "küllük" denilen ve keçeden yapılmış, çene altından "Sakındırak" adı verilen "fes" giyerler, iple tutturulan fesin üst tepesine "tepelik" adı verilir.
Malatyalıların sevgi gösterisinde ve yardımda bulunduğu Mercedes Kadir, balmumu heykelinin de yapılmasıyla adeta Malatya'nın maskotu oldu. Yaklaşık 1 ayda yapılan balmumu heykel, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Battalgazi'de en fazla 220 bin 708 kişi (yüzde 74,6) ile Malatyalılar ikamet etmektedir. Malatyalılardan sonra sırasıyla 23 bin 829 kişi(yüzde 8,1) ile Elazığlılar, 21 bin 607 kişi (yüzde 7,3) ile Adıyamanlılar ve 3 bin 871 kişi (yüzde 1,3) ile Bingöllüler gelmektedir.
Adıyaman, Sivas, Elazığ ve Diyarbakır, Malatya ile sınır komşusudur. Malatya'da Deniz ve Göl Var mı? Malatya, Doğu Anadolu Bölgesinde yer aldığı için, şehrin sınırları içerisinde deniz bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri